szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jövő héten tárgyalja a kormány a felsőoktatási problématérképet és alapelveket rögzítő anyagot; a dokumentumot szerda délután hozták nyilvánosságra a kormany.hu portálon.

A problématérképről és az alapelvekről két körben egyeztettek a hallgatói szervezetek, a kormány és  felsőoktatási intézmények képviselői. Az új felsőoktatási törvény alapelveit és feladatait, a felsőoktatás jelenlegi hibáit felsoroló dokumentum teljes konszenzussal született meg, s ha a jövő héten a kormány is igent mond a tervezetre, akkor megkezdődhet a jogi normaszöveg megalkotása. Az államtitkárság úgy tervezi, hogy a tavaszi ülésszak alatt az Országgyűlés elé kerül a törvényjavaslat, és kedvező döntés esetén már 2011 szeptemberében életbe léphet az új szabályok egy része - olvasható a kormany.hu portálon.
   
A felek a mostanra véglegesített szövegben az alapelvek között rögzítették, a magyar felsőoktatás minden szereplője egyetért abban, hogy a felsőoktatás minőségi, szerkezeti és működési problémáinak megoldása érdekében új felsőoktatási törvény megalkotása szükséges. Mint írták, az új felsőoktatási törvényben egyértelműen és világosan meg kell határozni az állam irányítói, hatósági, finanszírozás-szabályozói és fenntartói szerepét.
   
A szabályozás ösztönözzön a hatékony gazdálkodásra, a felsőoktatás és gazdaság kapcsolatainak erősítésére, a kutató tevékenység eredményességének növelésére és arra, hogy a magyar felsőoktatási intézmények bekapcsolódjanak a külföldi hallgatók képzéséért folyó nemzetközi versenybe - írták, hozzátéve: az eddigi, túlnyomóan fejkvótán alapuló finanszírozási elvek helyett az intézménytípusok profiljához, feladataihoz igazított, több szempontot figyelembe vevő, teljesítménymutatókhoz kötött, az ingó és ingatlan vagyon megőrzését, fenntartását biztosító finanszírozási elvek kialakítása szükséges.
   
A felsőoktatási intézmények elnevezésének, működési rendjének és finanszírozási szabályozásának világosan el kell különítenie az intézmények feladatait, s a magyarországi felsőoktatási intézményeknek együtt kell működniük a határon túli magyar nyelvű felsőoktatási intézményekkel - áll az anyagban. A nyolc pontban összefoglalt problémák között szerepel, hogy a többciklusú képzés bevezetése nem átgondolt stratégián alapult, a képzési szerkezet felépítése anomáliákkal telt, számos alapszak munkaerő-piaci követelmények szempontjából alig hasznosítható végzettséget nyújt.
   
További gond, hogy az intézmények száma túlméretezett, besorolásuk nem reális (főiskola, egyetem), szakmai színvonaluk számos területen csökkent, a nem rendszerszerűen működő tehetséggondozás megnehezíti a valódi tehetségek kiválasztását. "A gazdasági szféra, a munkaerőpiac igényei kevéssé befolyásolják az intézmények kapacitás-létszám kereteit, valamint az elméleti és gyakorlati tematika szakmai fejlesztési lehetőségeit. A gyakorlati képzés gyenge, elavult infrastruktúrával zajlik, színvonala többnyire elmarad az elméleti oktatás színvonalától" - olvasható az anyagban, amely szerint a hallgatói-oktatói arányok különböző szakokon jelentős eltéréseket mutatnak, és a kis, csoportos intenzív tudásátadás szempontjából előnytelenek.
   
A problémák között szerepel, hogy a hallgatói létszám fokozatosan csökken, szakonkénti, földrajzi régiónkénti eloszlása egyenetlen, nem felel meg a társadalmi, gazdasági igényeknek, s a jelenleg alacsony hatékonysággal működő állami pénzelosztás, a fejkvóta alapú finanszírozás a torz állapotot fenntartja. A dokumentum szerint a vizsgakövetelmények, teljesítési elvárások fellazulása a hallgatók jelentős részében gyenge motivációt, a képességek kibontakoztatásának elmaradását, versenyképességi, terhelhetőségi hiányokat eredményez. A tanulmányi idő indokolatlan elnyújtásának érezhető negatív hatása van - áll az anyagban.
   
A középiskolákból kikerülők tudásszintjének csökkenése a felsőoktatás feladatává teszi a középfokú oktatás hiányosságainak korrekcióját, s a közoktatás követelményrendszerének gyengülése, a pedagógus utánpótlás mennyiségi és minőségi hiányosságai egyre súlyosabban éreztetik hatásukat a felsőoktatásban is. A problémák felsorolásakor kitérnek arra is, hogy egyre nagyobb hiány mutatkozik egyes képzési területeken az oktatói utánpótlásban, a doktoranduszok integrálódása a rendszerben megoldatlan. Az anyag szerint az állami elvárások nem rögzítettek az állami, egyházi, egyéb nem állami, közhasznú és nemzetközi jellegű intézményként működő felsőoktatási intézményekben, s a felsőoktatás jelenlegi jogi szabályozása bonyolult, nehezen áttekinthető, ellentmondásokkal terhelt.
   
A finanszírozási rendszerben a források elosztásának egyenetlensége miatt a források mértéke bizonyos esetekben csak a szinten tartáshoz elégséges, az oktatás és kutatás minőségének javításához azonban elégtelen. A magyar felsőoktatás versenyképességének fejlesztéséhez a rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználása, a meglévő tartalékok feltárása, egyes területeken azonban a források bővítése szükséges - olvasható. A közbeszerzések, a PPP beruházások, a pályázatok forrásainak felhasználása bonyolult, lassú és sokszor igen gazdaságtalan - állapítják meg. Nem szabályozott a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi, a magyar intézmények külföldi képzése, a közös képzések, valamint a nemzetközi jellegű felsőoktatási intézmények státusa és képzései. Hiányzik a külföldi intézményekkel közös képzések rendszerének világos szabályozása, a külföldi hallgatók térítéses oktatására pedig nagyon kevés intézmény, szak alkalmas nemzetközi elismertsége, marketing tevékenysége, illetve oktatóinak nyelvtudása hiányában.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véget ért a Trump-éra, emlékezzünk rá a HVG címlapjaival

Véget ért a Trump-éra, emlékezzünk rá a HVG címlapjaival

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

Laptop helyett: így fog kinézni az Apple 2021-es iPad Prója

Laptop helyett: így fog kinézni az Apple 2021-es iPad Prója