szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A táblabíróság nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, akit a szabadságvesztés mellett tíz évre kiutasított Magyarországról, 234 ezer forint összegre vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben, s kötelezte arra, hogy fizessen 100 ezer forintot a sértett hozzátartozóinak.

Pénzéért végzett otthonában egy idős asszonnyal az a román állampolgárságú férfi, akit csütörtökön jogerősen tizenöt év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla. A táblabíróság nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, akit a szabadságvesztés mellett tíz évre kiutasított Magyarországról, 234 ezer forint összegre vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben, s kötelezte arra, hogy fizessen 100 ezer forintot a sértett hozzátartozóinak.

A 45 éves, magyar anyanyelvű, nagykárolyi férfi kisebb-nagyobb megszakításokkal már 1989 óta Magyarországon élt, s alkalmi munkákból tartotta el magát. 2006 márciusában ismerkedett meg egy férfival, aki havi húszezer forintos fizetség fejében azzal bízta meg, hogy őrizze a Kalocsa közeli Újtelken található házát. A munkaadó a faluban bemutatta őt egy 77 esztendős asszonynak - a későbbi sértettnek - azzal, hogy hozzá nyugodtan fordulhat, ha valami gondja akad.

Március 16-án a férfi a ház körül dolgozott, majd talált egy liter pálinkát, amelynek a felét megitta. Ezután bement a falu egyik kocsmájába, ahol játékgépezett és szinte minden pénzét elvesztette, majd egy másik helyen folytatta az italozást. Kora este indult haza, de útközben betért az idős asszonyhoz, mert elhatározta, tőle szerez pénzt. 

A sértett kávéval kínálta a férfit, aki nem sokkal később pénzt kezdett követelni tőle. Mivel az asszony a felszólításnak nem tett eleget, a vádlott rátámadt, egy ágyra fektette, kezeit egy hosszabbítóval összekötözte. A kényszer hatására a nő elárulta, hol tartja megtakarított pénzét. A férfi azonban kevesellte a talált nyolcvanezer forintot, ezért az asszony mellére térdelt, fojtogatni kezdte, száját és orrát is befogta.

A több percig tartó bántalmazás következtében az idős asszony több mint negyven sérülést szenvedett, halálát - a szakértői vélemény szerint - a légutak és a nyaki verőér leszorítása, valamint a mellkas összenyomása következtében fellépő fulladás okozta. A férfi levette áldozatáról arany karikagyűrűjét és nyakláncát, átkutatta a házat, de csak két doboz cigarettát és két üveg pezsgőt talált, majd még az éjszaka folyamán hazautazott Romániába.

A vádlottat - aki ellen európai elfogatóparancsot adtak ki - végül csaknem három évvel később, 2009. január 2-án a vállaji határátkelőnél fogták el, amikor be akart lépni Magyarországra. A férfi a fellebbviteli tárgyaláson tagadta a gyilkosság elkövetését.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Megváltozhat a Skoda százéves emblémája

Megváltozhat a Skoda százéves emblémája

Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött

Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött