szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jobbik álszentnek tartja a Fidesznek az ellenzéki pártok alkotmányozási javaslatihoz való eddigi hozzáállását, ezért nem kíván élni azzal a lehetőséggel, hogy március 15-ig saját törvényjavaslatot nyújtson be az új alaptörvényről - mondta Dúró Dóra pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki képviselő kifejtette: a Jobbik mindeddig konstruktívan állt az új alaptörvény koncepciójának parlamenti vitájához, amit az általuk benyújtott 49 módosító javaslat is mutat; ám szerinte azok szinte kivétel nélküli bizottsági elutasítása azt mutatja, a Fidesz "párturalmi alkotmányt" kíván elfogadtatni.

A politikus, frakciótársával Gaudi-Nagy Tamással közösen tartott tájékoztatón könyöradományként értékelte, hogy a kormánytöbbség módosító javaslataik közül mindössze egy, az alkotmány jövőbeni megváltoztathatóságát szabályozó javaslatukat fogadta el az illetékes bizottságokban.

A politikusok szerint a Fidesz az olyan indítványaikat is lesöpörte, amelyek elengedhetetlenül fontosak lennének a "nemzet megmaradása" szempontjából. Dúró Dóra és Gaudi-Nagy Tamás ezek között említette például a magyar nyelv és a közjó államcélként való feltüntetését, a magyar termőföld hazai kézben tartását, a határon túli magyarok szavazati jogának biztosítását, valamint a volt kommunista rendszer vezetőinek hatalomból való kizárását, továbbá a történelmi hagyományoknak megfelelő parlamenti felsőház visszaállítását és a honvédség külföldi "kalandor" szerepvállalásának megtiltását.

Hozzátették: a Jobbik által kívánatosnak tartott alkotmány vázát az általuk eddig felvázolt javaslatok alkotják, egy saját, "igényes normaszöveg" elkészítéséhez azonban nem elegendő a most rendelkezésre álló egy hónap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

Az állami turisztikai ügynökség szlogenje cégnevet ihletett

Az állami turisztikai ügynökség szlogenje cégnevet ihletett

Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom

Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom