szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Elutasította a hatóság a környezethasználati engedély kiadását a Komárom-Esztergom megyében található irtáspusztai sertéstelep ügyében – tudta meg a hvg.hu. Természetvédők osztják a környékbeli lakosok félelmét, hogy a telep mérete és az alkalmazott trágyakezelési technológia miatt környezetszennyezés történik. A tatai polgármester minderről a fideszes Papcsák Ferenccel, a volt elszámoltatási kormánybiztossal tárgyalna, aki viszont tagadja, hogy akár csak tanácsokkal segítené a sertéstelep ügyét.

Környe lakosainak körében felháborodást keltett, hogy a község határában, Irtáspusztán több tízezer sertést akar tartani két holland cég. A Környe Pork Kft. és a Bodajki Pork Kft. húszmillió eurós befektetéssel és uniós támogatással hozná létre a telepet. Amely egyébként működik, csak a tevékenység végzéséhez szükséges hígtrágyatárolót el kellene bontania.

A tárolót 2008-ban a telep akkori tulajdonosa, az Agrotech Holland Kft. engedély nélkül építette fel. Erre végül a cég tavaly év végéig megkapta az ideiglenes fennmaradási engedélyt. A határidő lejárta után azonban a község jegyzője kezdeményezte az engedély nélküli használat megtiltását, s elrendelte a lebontását – közölte a hvg.hu-val Salamon Gyöngyi, aki a környei önkormányzat sajtóügyeit intézi. Mindemellett a jegyző megfellebbezte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél a környezethasználati engedély kiadását.

„A felügyelőség is egyetértett azzal, hogy a bűz miatt, és mert a telep és a lakóházak közötti előírt 500-1000 méter helyett csak 300 méteres a védőtávolság, a Bodajki Pork Kft.-nek új telephely létrehozására korábban kiadott környezethasználati engedélyt visszavonja” – tudatta a hvg.hu-val a felügyelőség igazgatója, Németh István. Megjegyezte, a kft. ezt megfellebbezte, ennek elbírálása jelenleg folyamatban van.

A sertéstelep létrehozása hallatán a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) is felemelte a hangját. A szervezet regionális politikai munkacsoportjának programfelelőse, Fazekas László tavaly év végén úgy nyilatkozott, hogy a holland beruházó nyíltan közölte, neki a legfontosabb, hogy a sertéstelepen keletkező hígtrágyát a környező földeken szétteríthesse. Fazekas felhívta a figyelmet arra is, hogy a telep tulajdonosát 2010-ben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megbüntette a túlzott trágyakijuttatás miatt. És ha ez a jövőben is így lesz, akkor a százezernél több állat után keletkező trágya mennyisége miatt szennyező anyagok kerülhetnek a kiemelten védendő karsztvízbázisba, amely a környék egy részének ivóvíz-ellátását is biztosítja.

A környezetszennyezéssel kapcsolatos aggályait osztotta meg a hvg.hu-val a tatai polgármester, a Fidesz-KDNP-s Michl József, mondván, attól tart, hogy a hígtrágya bejuthat az Által-érbe, s onnan a tatai Öreg-tóba is. Éppen ezért – tette hozzá – szeretne leülni a sertéstelep ügyében tárgyalni Papcsák Ferenccel, akinek az ügyvédi irodája jár el tudomása szerint az ügyben.

S bár Papcsák szerepéről a környei lakosok is hallottak, a zuglói polgármester tagadta a hvg.hu-nak, hogy bármilyen köze lenne az ügyhöz. Közölte: jelenleg nem praktizál ügyvédként. Arra a kérdésre, hogy ettől függetlenül az ügyvédi iroda közreműködhet-e a történetben, azt felelte, ügyfelekről, ha akarna, sem adhatna tájékoztatást. Hozzátette: abban az esetben, ha megbízás nélkül adna tanácsot, jogellenes tevékenységet követne el, amennyiben pedig barátként nyújtana tanácsot, az senkire sem tartozik.

A tanácsadásról azért is faggattuk Papcsák Ferencet, mert az interneten bárki számára elérhető dokumentumok szerint korábban sertéstelepekkel kapcsolatban több cégnek segített az engedélyezési folyamat lebonyolításában. Így 2009-ben eljárt az ugyancsak környei székhelyű Lavi Pork Kft. érdekében, amely Nagyvenyimben és Baracson is sertéstelepet működtet, és képviselte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél a Pusztaser Sertéstenyésztő Kft-t. Ez a vállalkozás szintén Környén, mégpedig annak Tagyospuszta elnevezésű részén akart sertéseket tenyészteni.

Az interneten található jegyzőkönyv végén még Papcsák Ferenc aláírása is megtalálható. Érdekessége a dokumentumnak, hogy a telep és a lakóházak közötti távolság miatt a védőövezetet itt is 300 méterre akarták lecsökkenteni az 500 méter helyett, ám azt a felügyelőség (és közegészségügyi szempontból az ÁNTSZ) nem javasolta. A hatóság állásfoglalásával szemben Papcsák Ferenc azt hozta fel, hogy hiányolja belőle a közszolgálatiságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Papcsák alulmaradhat a zuglóiakkal szemben

Alulmaradt Papcsák Ferenc fideszes zuglói polgármester saját pártjának tagjaival szemben. A XIV. kerületi Fidesz-KDNP ugyanis úgy döntött, az önkormányzati képviselőségről lemondott Garaba Imre helyére nem Papcsák emberét, Tildy Balázst, hanem a helyi Fidesz elnökét, Kulcsár Józsefet indítja az időközi választáson. Papcsák viszont a hvg.hu-nak leszögezte: érvénytelennek tartja a jelölést, mivel nem az alapszabályban írtak szerint történt.

hvg.hu Itthon

Óriási kifizetések Papcsák körül, milliókért adnak tanácsokat rokonok

Február 17-én különös tanácsadói szerződésekről számolt be blogjában a zuglói képviselő-testület LMP-s tagja, Várnai László. Az írásból az derül ki, hogy a korábban elszámoltatási kormánybiztosként ténykedő XIV. kerületi fideszes polgármester, Papcsák Ferenc vezette önkormányzat tanácsadásokért mintegy 80 millió forintot fizet ki. Többek közt rokonoknak és hű embereknek.

hvg.hu Itthon

Papcsák: az elszámoltatást akadályozza, aki a szerződéseket firtatja

Zuglóban is támadják az elszámoltatást – így reagált február 21-ei, Óriási kifizetések Papcsák körül, milliókért adnak tanácsokat rokonok címmel megjelent, a tanácsadói szerződések utáni több millió forintos kifizetésekről szóló cikkünkre Papcsák Ferenc, a XIV. kerület fideszes vezetője. Papcsák azzal együtt érezte úgy, hogy közleményét ki kell adnia, hogy a cikkben elmondhatta reagálását.

A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje

Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje

Európa leggazdagabb embere mégiscsak megszerzi a Tiffanyt

Európa leggazdagabb embere mégiscsak megszerzi a Tiffanyt