szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kiegyensúlyozottság - az RTL Klub kivételével - lényegében nem létezik az esti híradókban - áll a Policy Solutions médiaelemzésében. A Fidesz-KDNP politikusai egyeduralkodók a hírműsorokban megszólaló szereplők között, és míg a kormánynak vagy a Fidesznek kedvezőtlen hírek szinte teljesen hiányoznak az esti híradókból, addig a Magyar Szocialista Párthoz kötődő megjelenések nagy többsége negatív tálalásban kerül a hírműsorokba.

A Policy Solutions február 21-től egy héten keresztül vizsgálta a hat legnagyobb országos TV-csatorna esti híradóit. Elemzése alapján kiderül, hogy a kiegyensúlyozottság - az RTL Klub kivételével - lényegében nem létezik az esti híradókban: a Fidesz-KDNP politikusai egyeduralkodók a hírműsorokban megszólaló szereplők között. Az egyes belpolitikai hírekhez a TV2-n 84%-ban, az M1-en 83%-ban, a Duna TV-n 82%-ban, a Hír TV-n pedig 72%-ban kormánypárti politikusok nyilatkozatait játsszák be. A két közszolgálati televízió tehát még a Hír TV-nél is nagyobb teret biztosít a kormánypártok számára - áll az elemzésben.

Az intézet szerint az RTL Klub híradója felel meg leginkább az európai műsorszerkesztési elveknek, kétharmadhoz közeli, 62 százaléknyi a kormánypárti politikusok megszólalási aránya. A Fidesz-KDNP politikusai az ATV-n viszont jelentősen alulreprezentáltak (40 százalék). Az ATV egyben az MSZP utolsó menedéke is: a bejátszások 43 százalékában szocialista politikust szólaltatnak meg, ez az egyetlen médium, ahol az ellenzéki vélemények vannak többségben.

Ha az egyes pártok említéseinek arányát nézzük, akár azt a következtetést is le lehetne vonni, hogy csak a kormány általános kezdeményező-szerepéből adódó természetes aránytalanságok jellemzik az országos televíziós csatornák híradóit. Az összes hírt tekintve ugyanis „mindössze” a híradók 50-60%-át uralják a kormánypártok - olvasható az elemzésben.

Az egyes hírek kontextusának elemzéséből azonban kiderül, hogy míg a kormánynak vagy a Fidesznek kedvezőtlen hírek szinte teljesen hiányoznak az esti híradókból, addig a Magyar Szocialista Párthoz kötődő megjelenések nagy többsége negatív tálalásban kerül a hírműsorokba.

Egy évvel a Fidesz kormányzásának kezdete után - az ATV kivételével - még mindig minden csatornán az MSZP-hez kötődik a legtöbb negatív hír. A szocialistákról pozitív kontextusban nemcsak a Hír TV-n, de az M1, a Duna TV és a TV2 hírműsorában sem szerepelt egyetlen hír sem. Az MSZP hiába tehát az egyetlen ellenzéki párt, amelynek valamennyi híradóban van érdemi megjelenése, a pártot szinte mindenhol erőteljesen negatív véleményklíma veszi körül.

A Jobbik médiamegjelenési nehézségeit támasztja alá, hogy a radikális jobboldali párt mindkét nagy kereskedelmi csatorna esetében "karanténban van", és még az ATV-n foglalkoznak vele a legnagyobb mértékben - az összes hír 8 százalékában. A megszólalások tekintetében még rosszabb helyzetben van a Jobbik: csak a Hír TV-n és a Duna TV-n tudtak megjelenni jobbikos politikusok, elhanyagolható mértékben.

Az LMP szintén alig tud megjelenni az esti híradókban, de nincs a Jobbikéhoz hasonlítható elszigeteltségben. Az ökopárt minimális szinten valamennyi híradóban jelen van, az összes hír arányában az ATV-n (11 százalék), a politikusi nyilatkozatok időkeretét tekintve az RTL Klubon (23 százalék) jut a legtöbb műsoridőhöz. Az RTL Klubon a vizsgált időszakban ráadásul több megszólalási lehetőséget kaptak az ökopárti politikusok, mint a szocialisták. A Jobbik és az LMP számára előnyös lehet, hogy a vizsgált műsorok mindegyikében pozitív vagy semleges kontextusban számoltak be ezen pártokról, negatív hírekben egyáltalán nem szerepeltek. A teljes elemzés letölthető a Policy Solutions honlapjáról.

Az MTV reagálása

Az MTV ezzel szemben azt állítja, hogy saját mérése szerint február 21. és 27. között a kormányt tízszer, a Fideszt kétszer említette meg, ez az összes említés 52 százaléka. (Említésnek az MTV azt nevezi, amikor egy-egy szereplő neve, illetve a vele kapcsolatos hír elhangzik.) Az MSZP említési aránya eszerint 39 százalékos volt, míg a Jobbiké és az LMP-é 4,3-4,3 százalék. Az MTV szintén saját mérésére hivatkozva azt is közölte a hvg.hu-val, hogy amikor a szereplő saját hangján szólalt meg, akkor a kormány és a  Fidesz részaránya együttesen 71,4 százalék volt. (Az MSZP-é pedig 28,6 százalék, a Jobbik és az LMP egyetlen képviselője sem szólalt meg saját hangján e közlés szerint.)

Az MTV felméréséből ugyanakkor nem derül ki, hogy az említések és a saját hangon való megszólalások közül melyik volt pozitív vagy negatív.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni

Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Önbeteljesítő jóslat: aki fél a memóriavesztéstől, az nagyobb eséllyel felejt

Önbeteljesítő jóslat: aki fél a memóriavesztéstől, az nagyobb eséllyel felejt