szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

A Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért (MMV) civil szervezet más szervezetekhez hasonlóan a leendő alaptörvény védelmét kérik az építőiparban jellemző jelenség ellen, azaz, hogy az alvállalkozókat nem fizetik ki az elvégzett munka után.

Korábban a Magyar Épületgépészek Szövetsége és más szervezet is hasonló javaslattal élt.A vállalkozókat védő civilek azt szeretnék, ha bekerülne az új alaptörvénybe: "A Magyar Köztársaságban az elvégzett munka és a teljesített szolgáltatás ellenértékét ki kell fizetni. Az államnak kiemelt kötelessége, hogy a jogalkotás és az igazságszolgáltatás révén hatékonyan védje a tisztességes gazdasági szervezeteket."

Az MMV szerint a megrendelők sokszor azzal tetézik szerződésszegéseiket, hogy a kifizetetlen munka eredményét haszonnal továbbértékesítik. Előfordul, hogy minőségi kifogást tesznek és jelentősen csökkentik a kialkudott árat, de az elvégzett munkát, beépített anyagokat első osztályú minősítéssel értékesítik tovább. Ez az MMV szerint lopás, csalás, fedezet nélküli megrendelés, rendőrségre tartozó gazdasági bűntett, mely a károsult vállalkozás gazdasági érdekeit, de a magyar társadalom érdekeit is több ponton alapjaiban sérti .

Véleményük szerint a hazai vállalkozók jogai és kötelességei nincsenek arányban egymással, ezzel kapcsolatos kérdésünket Szabó Máté ombudsmannak is elküldték - olvasható az Alkotmány előkészítő Eseti bizottsághoz küldött levelükben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!