szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miután megtalálták az egyik tényleges elkövetőt, az ügyészség módosította a vádat annak a három pátkai polgárőrnek az ügyében, akiket eddig azzal vádoltak, hogy 2008 júniusában Molotov-koktélt dobtak Pátkán három házra - erősítette meg a Népszabadság szombati információját a Fejér Megyei Bíróság szóvivője az MTI-nek.

Az M. testvérpár és unokatestvérük a két éve tartó per március 31-i tárgyalásán így már nem különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérletének társtetteseként, hanem bűnsegédként áll majd a bíróság elé - tette hozzá Gieszné Boda Orsolya. A per újabb vádlottját, a sárbogárdi R. Gábort - aki már átvette a vádiratot, s tagadja a bűncselekmény elkövetését - társtettesként, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt vonják majd felelősségre.

A módosított vádindítvány szerint a Molotov-koktélokat a polgárőrök készítették el, a támadás éjszakáján átadták R. Gábornak és két, mindeddig ismeretlen társának, akik a vád szerint rádobták azokat a három épületre. A támadásban senki nem sérült meg, de az egyik épületben kigyulladt annak a szobának több berendezési tárgya, ahol három kisgyerek aludt. A másik két épület egyikének a redőnye gyulladt meg, a harmadiknak a fala kormozódott be. A házakból kirohanó sértettek támadóikban felismerni vélték a három polgárőrt; néhány órán belül el is fogta őket a rendőrség.

A több hónapot előzetes letartóztatásban töltő testvérpár és unokatestvérük eleinte tagadták a bűncselekmény elkövetését, majd vallomásukat megváltoztatva, azt mondták, hogy valóban elhatározták, "megfenyítik azokat a romákat", akik korábban belekötöttek mozgássérült testvérükbe. M. László, az idősebb testvér a támadás napján Székesfehérváron összetalálkozott egy ismerősével - a nevére nem emlékezett -, aki azt mondta neki, hogy "meg akarják ijeszteni a pátkai romákat". A polgárőr segítséget ígért hozzá, s az esti szolgálat idején öccsével és unokatestvérével el is készítették a Molotov-koktélokat. Utána Székesfehérváron egy parkolóban találkozott az ismerőssel, s annak két társával, s Pátkán átadta nekik a Molotov-koktélos palackokat. A per március végi tárgyalására három tanút idézett be a bíróság.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közmunkára ítéltek egy zuglói önkormányzati képviselőt

Közmunkára ítéltek egy zuglói önkormányzati képviselőt

A Szegedi Tudományegyetem rektora: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás

A Szegedi Tudományegyetem rektora: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás

Indiában tűz, a briteknél víz fenyegeti a vakcinagyártást

Indiában tűz, a briteknél víz fenyegeti a vakcinagyártást