szerző:
hvg.hu

Deklarált kormányzati cél, hogy a fiatalok itthon maradjanak vagy hazatérjenek, ha már külföldön próbáltak szerencsét. Az eddig ismert programok sikerét egyelőre nehéz megbecsülni, s nem tűnik úgy, hogy tömegeket mozgatnának meg az eddigi kezdeményezések.

Olyan országot szeretnénk felépíteni, amely nem elküldi, nem eltaszítja, nem kilöki a fiatalokat, hanem hazahívja és várja őket – mondta Orbán Viktor szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt egy fővárosi zeneiskolában, a kampányhajrában. A február 7-i országértékelő egyik fő üzenete szintén hasonló volt. A most már kormányfő úgy fogalmazott: „Nem mondhatunk le a fiataljainkról sem. Az is a küldetésünk része, hogy küzdenünk kell értük, hogy meg kell tartanunk őket, hogy el kell érnünk, sikeresnek lenni, boldogulni és Magyarországon élni megférjen egy gondolatban. Ma nem ez a helyzet. Siker és boldogulás kapcsán az első gondolat, hogy miképpen lehetne elmenni innen. A mi küldetésünk, hogy velünk együtt keressék ők is a boldogulásukat, s afféle modern kori mesterlegényekként a nagyvilágba is eljutottak, miután ott is megállták a helyüket, jöjjenek vissza, jöjjenek haza hozzánk”.

Aztán meg egy kereszténydemokrata politikus, nevezetesen Hoffmann Rózsa szájából is hasonló hangzott el: „A kormánynak az a vállalt küldetése, hogy olyan országot építsen, amely itthon tartja a fiatalokat, az elvándoroltakat pedig hazacsábítja. Ezt azonban önmagában véve a legjobb felsőoktatási törvény sem tudja elérni munkahelyek és jó életminőség nélkül”.

Jó hír lehet a politikusaknak egy kutatás eredménye is. Eszerint a fiatalok többségében az anyagi megbecsülés, az egyéni cselekvési hajlandóság hiánya, az örökös elégedetlenség, búskomorság és a felelősség áthárítása miatt merül fel a külföldre költözés lehetősége – derül ki abból a tanulmányból, amely a 80-ban születettek generációjával foglalkozik. A kötet bemutatásakor a publikáló Kontra Műhely munkatársa, Szabó Anita azt  mondta: annyiban egyezőek a válaszok, hogy legfeljebb 5 évre és nem végleg akarják itthagyni az országot  a fiatalok.

Ennek jegyében indulhatott a gyerehaza.org is, amelyet az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) jegyez. „Ezt a honlapot azért hoztuk létre, hogy segítsük a külföldet megjárt magyar fiatalokat a hazatérésben” – írják a szerkesztők.  Az oldalon már van egy néhány bejegyzéses blog, hírek és egy 10-es lista a Túró Ruditól a szép lányokig - amiért érdemes Magyarországon maradni. „Magyarországot még nem érintette meg a nemeket összemosó filozófiák szele” – olvasható a maradás melleti érvek listájában. Egyelőre persze nem látni pontosan, hogy ezek az információk miként fogják arra ösztökélni a fiatalokat, hogy hazatérjenek. Az IKSZ volt egyébként az, amely év elején bejelentette, hogy Szólj bele a közéletbe címmel országos kampányt indít, melynek egyik fő témája a magyar fiatalok külföldre vándorlásának problémája.

Úgy tűnik, hogy a kormánypárti kommunikációban a fiatalok hazahívása és itthon tartása főként a KDNP (és ifjúsági szervezetének) reszortja. Március elején például ők jelentették be, hogy a rezidensek átmeneti adómentességéről nyújtanak be javaslatot a parlamentnek.  A koncepció szerint adómentességet élvezne az, aki az egyetem elvégzése után belép a magyarországi rezidens rendszerbe, és elkötelezi magát a pálya mellett. Ha vállalja a feltételeket, 5 évig személyi jövedelemadó-mentességet élvez, az ezt követő 5 évben pedig fokozatosan csökkenne, majd megszűnne a számára járó adókedvezmény. Az IKSZ pedig azt szeretné, ha a fiatalok külföldön szerzett tudományos fokozatának magyarországi honosítása egyszerűsödne, illetve bizonyos esetekben való megszűnne.

A hazacsábítás, illetve a képzett ifjak itthon tartásának része a felturbózott Lendület program is. A fiatal kutatók számára idén harmadjára meghirdetett programra rendelkezésre álló összeget megduplázták, 600 millió forintra lehetett pályázni. Egyetemi és kutatóintézeti szakemberek pályázhatnak. Míg tavaly huszonkét jelentkező volt, az idén már száz - jelentette be Pálinkás József, az MTA elnöke egy héttel ezelőtt. A nyerteseknek az MTA öt évre biztosítja a támogatást. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Mit jelent "újfideszül" a békejobb? Mától kiderül

Mit jelent "újfideszül" a békejobb? Mától kiderül

Felszámolták a Magyarországnak milliárdos kárt okozó nemzetközi bűnszervezetet

Felszámolták a Magyarországnak milliárdos kárt okozó nemzetközi bűnszervezetet

Hatmillió forintot és majd egy kiló füvet találtak egy dílernél

Hatmillió forintot és majd egy kiló füvet találtak egy dílernél

Több autó ütközött az M5-ösön, hatalmas a dugó

Több autó ütközött az M5-ösön, hatalmas a dugó

Elmarad a Budapest Bár koncert-cirkusza

Elmarad a Budapest Bár koncert-cirkusza