szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs vagyonuk a romagyilkosoknak, legalábbis erre hivatkozva utasította el a Budakörnyéki Bíróság az elhunytak hozzátartozóit képviselő ügyvédek kérelmét, hogy vegyék zár alá az elkövetők vagyonát - értesült a Blikk.

A romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere múlt héten kezdődött a Pest Megyei Bíróságon. A per tárgya, hogy a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő "Halálbrigád" tagjai - Kiss Árpád (44), Kiss István (35), Pető Zsolt (35) és Csontos István (30) 2008-ban és 2009-ben kilenc helyszínen támadtak meg romákat, hat embert, köztük egy kisgyereket megöltek, összesen 78 lövést adtak le, hét helyszínen összesen tizenegy Molotov-koktélt hajítottak el.

©

A bűncselekményekben a hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyesen megsérültek; 55 ember testi épségét veszélyeztették. A vádlottakakat 2009. augusztus 21-én fogták el. Előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják őket.

A "Halálbrigád" pere március 25-én kiemelt biztonsági intézkedések közepette, a vádirat ismertetésével kezdődött. A nyári ítélkezési szünetig 34 napon át tárgyalja az ügyet a Miszori László vezette bírói tanács. Várhatóan 165 tanút és 30 szakértőt hallgatnak meg a megyei bíróság legnagyobb, száz főt befogadó termében, amelybe csak előzetes regisztráció és tűzszerészi átvizsgálás után lehet majd belépni. A Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslatának helyt adva 2010. szeptember 8-án nyújtotta be csaknem 90 oldalas vádiratát a Pest Megyei Főügyészség. A bíróság soron kívül tanulmányozta a 30 ezer oldalnyi nyomozati iratot.

©

A Blikk úgy tuda, az összes áldozat hozzátartozója, sőt, a megtámadott családok jogi képviselői is szándékoznak kártérítést kérni, de ezt egyelőre csak Kóka Jenő sértetti képviselője, Helmeczy László tette meg. A néhai Kóka Jenő sérelmére elkövetett bűncselekménnyel összefüggésben a hozzátartozók 30 millió forint kártérítési igényt jelentettek be. Az áldozat hozzátartozóinak ügyvédje a lapnak azt mondta, amennyiben jogerősen elítélik a vádlottakat, azok későbbi börtönkeresetükből tudják majd törleszteni a kártérítést, ha ezt a polgári bíróság jóváhagyja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A romagyilkosságok védőügyvédei hallgattak a vádakra

Nem kívánták kommentálni a romák elleni támadássorozat elkövetésével vádolt férfiak védőügyvédjei az ügyészség által ismertetett, 12 pontban megfogalmazott vádakat pénteken a Pest Megyei Bíróságon, mondván: ügyfeleik a következő tárgyalási napokon vélhetően nyilatkozatot tesznek a terhükre rótt bűncselekményekkel kapcsolatban.

MTI Itthon

Romagyilkosságok: mi lett az elvarratlan szálakkal?

Magyar György ügyvéd szerint néhány részletben nem „volt vádképes a bizonyítás”, ezért maradhatott ki a romagyilkosságokkal vádolt férfiak elleni vádiratból több, a sajtó által is felmerült részlet említése, és ebben az eljárásban már újabb emberek nem kerülhetnek bíróság elé.

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját

Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját

Orbán Viktort beoltották

Orbán Viktort beoltották