szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kormánypárti és jobbikos politikusok szavazataival az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén nem támogatta a fideszes Lázár Jánosnak és a KDNP-s Harrach Péternek azt a módosító indítványát, amely elvetné a vármegye kifejezést az új alkotmányra vonatkozó kormánypárti javaslatból. A testület egyetértett viszont azzal, hogy ne korlátozzák az alaptörvényben a parlamenti képviselők számát az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulás esetén.

Az alkotmányügyi bizottság a tanácskozáson - amelyen csak kormánypárti és jobbikos képviselők vettek részt - megvitatta a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához benyújtott 99 módosító indítványt. Ennek során szinte az összes kormánypárti módosítási kezdeményezést támogatták, azonban a vármegye elnevezés elhagyására vonatkozó indítvány mellett elvetették azt a javaslatot is, amellyel a két frakcióvezető beleírná a Nemzeti hitvallásba, hogy "megbecsüléssel értékeljük történeti alkotmányunk formálódásában a polgári demokrácia rendszerét először kinyilatkoztató, Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvényt".
   
A testület támogatta ugyanakkor a független Ivády Gábornak azt a kezdeményezését, hogy az állami lobogó tartalmazza a címert. A politikusnak emellett a Nemzeti hitvallást módosító egyik indítványával is egyetértettek, amely szerint az állam nemcsak méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül szolgálja polgárait, ügyeiket, hanem igazságosan is.
A Jobbik javaslatai közül a bizottság elfogadta azt, amelyben Szávay István, Gaudi-Nagy Tamás és Zagyva György Gyula rögzítené, hogy Magyarország támogatja a határain kívül élő magyaroknak az önrendelkezésük kivívására irányuló törekvéseit is.
   
Az alkotmányügyi bizottság többsége egyetértett azzal, hogy ne korlátozzák az új alkotmányban az országgyűlési képviselők számát az Alkotmánybírósághoz fordulás esetén. A Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslata jelenleg úgy szól, hogy az Ab a kormány vagy az országgyűlési képviselők egynegyedének kezdeményezésére vizsgálja felül a jogszabályok alaptörvénnyel való összhangját. Ezt jobbikos képviselők úgy módosították volna, hogy bármely állampolgár kezdeményezhesse a felülvizsgálatot. Az ellenzéki indítványt ilyen formában az alkotmányügyi bizottság keddi, több mint három órán át tartó ülésén nem támogatta, azzal azonban a többség egyetértett, hogy ne korlátozzák az Ab-hez fordulás esetén az országgyűlési képviselők számát.
   
Ugyancsak megkapta a többséget az a jobbikos javaslat, amely kimondaná, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalás nem lehet ellentétes az alaptörvény rendelkezéseivel, és támogatták a bizottság tagjai Gaudi-Nagy Tamás azon indítványát is, amely a szabadság és felelősség fejezetét kiegészítené azzal, hogy az, aki törvénytelen letartóztatás vagy fogvatartás áldozata volt, kártérítésre vagy kártalanításra jogosult. Az állambiztonsági iratok és adathordozók nyilvánosságát érintő jobbikos indítványra a kormánypárti előterjesztők nevében a fideszes Gulyás Gergely azt mondta: szíve szerint támogatná, de szerinte ez a kérdés nem az alkotmányba való. A Harrach Péter KDNP-frakcióvezető által önállóan jegyzett két javaslat közül a bizottság az öröklésről szólót támogatta, azt azonban elvetette, amely szerint a tanítás szabadsága nem lehet korlátlan.
   
Frakcióvezető-társa, a fideszes Lázár János egyetlen önálló indítványát - amely rögzítené, hogy az Ab a döntéseit a történeti alkotmány, az alaptörvény és a sarkaltos törvények alapján hozza - az előterjesztő és a bizottság többsége sem támogatta; az igen szavazatok aránya egyharmad volt. A gyermekek utáni szavazati jog lehetőségének elvetéséről szóló kezdeményezést egyhangúlag támogatta az alkotmányügyi bizottság.Az alaptörvény-javaslat részletes vitáját pénteken kezdi az Országgyűlés.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

Donáth László tagadja az ellene felhozott vádakat, nyilvános tárgyalást kér

Donáth László tagadja az ellene felhozott vádakat, nyilvános tárgyalást kér

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot