szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elkészült a mintaház Kolontáron, a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára készülő lakópark építése itt és Devecserben is az ütemterv szerint halad - mondta Hellebrandt Ferenc, a kivitelező cég vezérigazgatója csütörtökön az MTI-nek.

A VeszprémBer Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a mintaház belülről százszázalékos készültségben van, az épület beköltözhető; a homlokzat színezését a végleges tereprendezési, útépítési munkák befejezésével egy időben, később fogják elkészíteni. Tájékoztatása szerint a telkek közművesítésével mindkét településen végeztek a szolgáltatók - a Bakonykarszt Zrt. és az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. -, az újjáépítés a megadott, június végi határidőig biztosan befejeződik.

A pillanatnyi állapot szerint - mivel a jogászok még egyeztetnek a károsultakkal - Kolontáron 21, Devecserben 85, Somlóvásárhelyen 1 ház épül meg. Az épülő lakások 90 százalékban a záró koszorúig elkészültek, 73 háznak a tetőszerkezete épül. A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában károsodott, majd bontásra ítélt 262 devecseri lakóépületből 71-et már elbontottak - mondta a vezérigazgató.

Turi Attila főépítésznek Devecser város több pontján kifüggesztett tájékoztatása szerint az épülő lakóházakhoz meg kell rendelni a burkolóanyagokat és a belső ajtókat, ezeket az állami kárenyhítésben új lakást építését választó lakosok a művelődési házban kiállított minták segítségével választhatják ki. A károsultak különböző fajtájú beltéri ajtókból, parkettából, padlólapból választhatnak, s ezek lerakási módjáról adatlapot kell kitölteni.

A lakóparkokban előre meghatározott időpontokban látogatói napot tartanak, amikor a károsultak megtekinthetik épülő otthonaikat. Az építési területre balesetvédelmi előírások miatt tilos a belépés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HavariaPress Itthon

Ismét repedéseket észleltek egy vörösiszaptározón Kolontáron

Repedéseket, enyhe szivárgást észleltek a kolontári vörösiszap-tározó 7-es kazettájának falán, ezért leállították a vörösiszap odaszállítását a földekről. A repedések csak a kazetta legfelső részét érintik, a szivárgást pedig a deponált vörösiszap tetején megálló esővíz okozza - értesült a HavariaPress.

MTI Itthon

Vörösiszap: szombatonként nyílt nap lesz a kolontári lakóparkban

Nyílt napot tartanak február 26-tól minden szombaton a kolontári lakóparkban reggel 9 és délután 4 óra között, ahol az épülő házak tulajdonosai megtekinthetik a mintaházat és saját leendő otthonuk készültségi fokát is - tájékoztatta Benkovics Zoltán az Újjáépítési Koordinációs Központ Parancsnoka.