szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szakmai szempontból kiemelten fontosnak tartja, hogy a nyugdíjazás egyes formáinak megítélése szakmai alapon történjen - közölte a szövetség csütörtökön az MTI-vel.

Közleményében a szövetség hangsúlyozza: olyan stabil, kiszámítható társadalombiztosítási rendszert kell az érintettek és szakszervezeti képviselőik bevonásával megalkotni, amely hosszú távra tervezhető, és hogy ne a nyugdíjba menekülés legyen az egyetlen megoldás a munka nélkül maradt polgárok számára. 

A szakszervezeti föderáció szerint csak stabil és értékálló nyugdíjrendszer fogadható el, amelyben a biztosítási és szolidaritási elv megfelelően érvényesül. A rendszer tegye világossá és kiszámíthatóvá, hogy egy élettevékenység során végzett munka után milyen összegű nyugdíjra lesz jogosult egy adott munkavállaló, figyelemmel a megváltozott magánnyugdíj-pénztári ágra is. A nyugdíjasként elért induló reálnyugdíj-pozíció az életkor előre haladtával nem romolhat sem a nyugdíjas társaikhoz, sem az aktív munkavállalókhoz viszonyítva - szögezi le a szakszervezet. A szerzett jogok "szentségét" nem lehet a politikai változások törékenységének kitenni. "Nem lehet utólag belepiszkítani egy ledolgozott élet jogos várományába, jogosultságaiba" - fogalmaz az MSZOSZ.

Az MSZOSZ hangsúlyozza: továbbra is elkötelezett amellett, hogy Magyarországon több generációt átfogó, tartós és kiszámítható nyugdíjrendszer legyen, amelyben a korhatár rugalmasságán belül fokozottan ismerjék el a hosszú szolgálati időt, fenntartva a szakmai sajátosságok miatt indokolt és szükséges korkedvezmény intézményét. A magas szolgálati idővel rendelkezők számára korhatártól függetlenül, szankciók nélkül nyíljon lehetőség a teljes öregségi nyugdíj igénybevételére - húzzák alá. 

A korengedményes nyugdíjazás lehetőségét akár más elnevezéssel is, de foglalkoztatáspolitikai céllal lehet és szükséges működtetni. A nyugdíjkassza hosszú távú stabilitásának megteremtése érdekében az MSZOSZ kizárólag olyan átalakításokat tud fogadni, amelyek nem járnak együtt a munkavállalók terheinek növelésével, és a várható nyugellátások csökkentésével - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta

Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta