szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Értékelni kell a "figyelmeztető erejű, riasztó" demográfiai adatokat, és "hideg fejjel" le kell vonni a következtetéseket - mondta Andor László, az Európai Bizottság biztosa Gödöllőn.

Az EU-tagállamok demográfiai és családügyi minisztereinek kötetlen találkozóját lezáró sajtótájékoztatón a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos elmondta, miközben kedvező, hogy Európában növekszik a születéskor várható élettartam, alkalmazkodni kell a népesedési folyamatokhoz. Andor László figyelmeztetett, hogy a közép-kelet-európai országok különösen érintettek a kedvezőtlen demográfiai folyamatokban; gond az alacsony születésszám, az elvándorlás, korábban kiugróan magas volt a halálozási arány.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kiemelte: annak ellenére, hogy a családpolitika tagállami hatáskör, "közös gondolkodás" indult meg a tanácskozáson arról, hogy európai uniós szinten is foglalkozzanak többet a népesedés kérdéseivel, ezen belül a család ügyével. Mint rámutatott, az EU Tanácsának és az Európai Bizottságnak az ügy iránti közös elköteleződését mutatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Andor László EU-biztos egyaránt részt vett a tanácskozáson. A miniszteri találkozó hozzájárulhat olyan intézkedésekhez, amelyek hatékony választ adhatnak a demográfiai kihívásokra, és segítik a családok érdekének előtérbe helyezését - mondta.

"Talán az elmúlt évek méltatlan mellőzése után a családpolitika, a család témája méltó helyére kerül" - jegyezte meg Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára. A pénteki gödöllői miniszteri találkozó az Európa a családokért, a családok Európáért című népesedési és családügyi hét fő eseménye volt. A tematikus hét zárásaként a magyar EU-elnökség a Családünnep Európával elnevezéssel tart rendezvényt szombaton a Millenáris Parkban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!