szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az értékbecslés során felmerült problémák miatt késik a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában megsérült gépjárművek kárrendezése, csak az új szakértői állásfoglalást követően térítik meg készpénzben az autótulajdonosok kárát - mondta az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ munkatársa a kolontári lakossági fórumon szerdán.

Zalasch Zsolt elmondta: a kárbecslés során keletkezett anomália oka, hogy a totálkárossá vált autók becsült értékéből - a továbbértékesítést feltételezve - a roncsértéket levonták, ami azonban a vörösiszapos autóroncsok esetében nem következhet be, mert veszélyes hulladéknak számítanak. Hozzátette: a katasztrófában megsérült mintegy 120 gépjárműre vonatkozóan új szakértői állásfoglalást kértek, ezt követően kerülhet sor a bejelentett károk kifizetésére.

A mintegy kétszáz kolontári lakos részvételével megtartott fórumon - amelyen a katasztrófa kilenc kolontári áldozatára egyperces néma felállással emlékeztek - a károsultak a katasztrófa egészségügyi hatásairól és a szűrővizsgálatok részleteiről kérdezték az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ajkai kistérségi intézetének vezetőjét.

Kanizsai Judit a kérdésekre adott válaszában kifejtette, hogy az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) folyamatosan elemzi a háziorvosok jelentésein keresztül a lakosság egészségi állapotát és a megbetegedések gyakoriságát. A heti és havi rendszerességgel kiadott jelentések - amelyek az ÁNTSZ-nél mindenki számára hozzáférhetőek - adatai szerint nincs aggodalomra okot adó gyakoriságú megbetegedés. A kistérségi tiszti főorvos elmondta, hogy a települések háziorvosainak adatai alapján a heveny felső légúti hurutok száma nőtt, de ez a 12 ajkai kontrollkörzet esetében is megfigyelhető. A térség levegőegészségügyi helyzetéről heti összefoglalót készítenek, szükség esetén azonnal értesítik a lakosokat.

Az intézetvezető az elvégzett nehézfém-terheléses vizsgálatokról elmondta, hogy a fémterhelésre legérzékenyebb 14 év alatti gyermekeket a katasztrófa óta vizsgálják. A kolontári, devecseri és ajkai gyermekeken havi rendszerességgel elvégzett hatféle fémre - a többi között króm, vanádium, nikkel, kobalt, arzén - kiterjedő vizsgálatok nem mutatnak eltérést, a levett vizeletmintákban a króm és a vanádium a kimutathatóság szintje alatt van. Mint mondta, március óta önként jelentkezőkön is elvégzik a kibővített vizsgálatot, amelyek a nemzetközi átlaghoz képest sem mutatnak eltérést.

A fórumon az újonnan alakult Vörösiszap Károsultakért Kiemelten Közhasznú Egyesület vezetője felvállalta a térségben élők gondjainak rendezését, amelyet az önkormányzatokkal és a kormánnyal együttműködésben tervez megvalósítani. Bóka István hangsúlyozta, hogy segítőként szeretnének tevékenykedni, és az egészségügyi hatásokról terjedő rémhírek helyett pontos tájékoztatást kérnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!