A hvg.hu „Mexikó után Thaiföld: mennyiért utazik a kormánydelegáció?” című cikke a magyar kormánydelegáció utazási költségeiről szólva, részleteiben szakmailag nem helytálló és számos helyen pontatlan megállapításokat tartalmaz.

A Bangkokban április 3-8. között megrendezendő klímacsúcson a világ 180 országa képviselteti magát, mintegy 1500-2000 szakértővel. Az ENSZ klímacsúcsainak súlyát és fontosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy ezeken a tanácskozások alapvetően befolyásolják a világ és benne Európa, így Magyarország jövőbeni sorsát. Fontos leszögezni, hogy az ENSZ klímacsúcsainak és az évközi ülésszakoknak a helyszíneiről minden esetben a szervezet dönt, azok kiválasztására sem Magyarországnak, sem más államnak ráhatása nincsen.

A hvg.hu-nak a témában megjelent cikke félreérthetően fogalmaz: ugyanis az április 3-8. között megrendezésre kerülő bangkoki ENSZ klímapolitikai konferenciára utazó NFM-(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) küldöttség 9 millió forintos kerete nem csupán az utazás költségeit tartalmazza, hanem az összes költséget lefedi, így fedezi a delegáció 13 tagjának utazását, szállását és az ott tartózkodás egyéb költségeit is, a soros EU elnökségből fakadó technikai kiadásokat. 

A rendezvény előkészítő, regionális csoportértekezletei március 30-án kezdődtek el, ennek megfelelően utazott ki a magyar delegáció is.

Az írás tévesen állítja, hogy a delegáció költségeire eredetileg 45 millió forintot igényeltek volna, ugyanis az útra akkor 25 millió forint költségigényt terveztek, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 9 millió forintra faragott le, a delegáció előzetesen tervezett létszámának jelentős csökkentésével. Nem felel meg a valóságnak, hogy Olajos Péter a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára megerősítette volna a hvg.hu számára a 45 millió forintos igényt a bangkoki delegáció költségeire. 

Az írás tévesen állítja azt is, hogy Griecs-Farkas Emese és Dobi Rózsa Anikó nem a tárca munkatársaként, hanem más cégek alkalmazásában vettek részt a 2010. november 29. és december 10. között megtartott cancúni ENSZ klímapolitikai konferencián, amely értesülést a cikk szerzője szerint az interneten található információkra alapozta. Ezzel szemben a valóság az, hogy a szakemberek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöldgazdaság-fejlesztésért és Klímapolitikáért Felelős Helyettes Államtitkárságának munkatársaiként vettek részt a tanácskozáson, a kormányzati delegáció tagjaként. A cikk szerzője előzetesen nem kért ez ügyben felvilágosítást a tárcától, amellyel pontos szakmai információk alapján fogalmazhatta volna meg állításait. 

A hvg.hu írása szakmailag tévesen jellemzi a cancúni delegációban részt vevő egyik személyt is, mivel kétségbe vonja, hogy a delegáció tagjaként részt vevő Ásványi Zsuzsanna, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársa klímaügyi szakértő lenne. Valójában Ásványi Zsuzsanna 1993 óta foglalkozik környezetvédelemmel, és ezen belül is több mint 10 éve intenzíven a klímapolitika témájával. A szakember az ECOFIN alatt működő EPC/EFC klímafinanszírozási munkacsoportban évek óta képviseli Magyarországot. A jelenlegi soros EU elnökség alatt társelnöke két szakértői munkacsoportnak is, amelyek a nemzetközi klímapolitika gazdasági-pénzügyi-költségvetési vonatkozásaival foglalkoznak. A cikk megírása előtt a hvg.hu nem tette fel a résztvevők személyével, szakmai kompetenciájával kapcsolatos kérdéseket a tárcának, állításait ezen részletek előzetes, tárcától történő megkérdezése nélkül fogalmazta meg. 

A bangkoki klímamegbeszélés az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményének első, 2011-es évközi ülésszaka, amely fontos állomásként jelenhet meg a Cancúntól Durbanig nyúló egyeztetési folyamatokban. A tárgyalásokon a résztvevő államok azt a 18 témakört vitatják meg, amelyet a tavaly decemberi cancúni klímacsúcson kidolgozásra és további egyeztetésre érdemesnek találtak. A feladatok között van olyan nagy horderejű témáknak a megvitatása, mint az éves szinten 100 milliárd dollár keretösszegű zöld alap felállításának kérdése vagy a kibocsátás-csökkentési vállalások. 

A magyar EU-elnökség az elmúlt három hónapban 18, ezekhez a témákhoz kapcsolódó tárgyalási dossziét állított össze, amelyekben az EU tagállamoknak közös álláspontot kellett kialakítaniuk. Ezeket az unió klímapolitkáért felelős miniszterei a Környezetvédelmi Tanács március 14 ülésén értékelték, majd a március 26-án tartott informális találkozón megkezdték a közös tárgyalási stratégia megalkotását, az egységes álláspont kialakítását. 

A bangkoki találkozókon a magyar szakemberek nem csak Magyarországot, de az EU soros tanácsi elnökeként a teljes Európai Uniót is képviselik, az Európai Bizottsággal karöltve A tárgyalásokon az EU álláspontját közösen ismertetik tárgyalópartnereikkel, a nemzetközi megállapodásokban kulcsszerepet betöltő országok képviselőivel. A megbeszélések célja a részvevő államok álláspontjának feltérképezése, és a lehetséges kompromisszumos megoldások behatárolása.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Áder visszaküldött egy törvényt az Országgyűlésnek

Áder visszaküldött egy törvényt az Országgyűlésnek

Trump: "Nyugi Greta, nyugi!"

Trump: "Nyugi Greta, nyugi!"

Ilyen szökési kísérletet sem lát minden nap a rendőrség – videó Oroszországból

Ilyen szökési kísérletet sem lát minden nap a rendőrség – videó Oroszországból

Mintha lángokban állna az EU központja – akciózik a Greenpeace

Mintha lángokban állna az EU központja – akciózik a Greenpeace

Babos Tímeát az Év párosjátékosának választották

Babos Tímeát az Év párosjátékosának választották

Nyilvánosságra hozta a levelét az Újszínházban történt állítólagos zaklatás bejelentője

Nyilvánosságra hozta a levelét az Újszínházban történt állítólagos zaklatás bejelentője