szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szászfalvi László, a közigazgatási tárca államtitkára közöte, hogy az idei év második felében elfogadhatja az Országgyűlés a kisebbségi törvény módosítását.

Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára erről a Tehetség, értékrend, oktatás, tehetséggondozás, identitásképzés és az oktatás aktuális feladatai a horvát nemzetiségi iskolákban című konferencián beszélt szerdán.

Az államtitkár megerősítette a magyar kormány elkötelezettségét az oktatás és a tehetséggondozás területén, valamint hangsúlyozta az oktatás és a nevelés egységének, harmóniájának szükségességét. Szászfalvi László kitért arra, hogy a kormány jogszabályban rögzítette a kisebbségek parlamenti képviseletét, az új alkotmányban pedig a kisebbségi jogok erősödni fognak. Közölte: a kormány készíti a kisebbségi törvény módosítását, amelyet ez év második felében fogadhat el az Országgyűlés.

Szólt arról, hogy módosulni fog a választási törvény is. Mint mondta, szavatolni kell, hogy csak a kisebbségi közösségek tagjai vegyenek részt a választási folyamatban, emellett pedig át kell tekinteni a választói névjegyzéket is. Az államtitkár szerint az "etnobiznisz" elleni fellépés kulcsa a jelölő szervezetek és a jelöltállítás szigorítása. Elmondta, hogy a megújult választási törvényben azt látná szívesen: azokon a településeken, ahol a kisebbségek többségben vannak, ott a kisebbségi önkormányzatok át tudjanak alakulni települési önkormányzatokká.

Beszélt arról, hogy a 2010. évi kisebbségi önkormányzati választás eredményeképpen a megalakult kisebbségi önkormányzatok száma 2045-ről 2304-re nőtt. Példaként megemlítette, hogy ugrásszerűen növekedett meg a ruszin és a román önkormányzatok száma. Kiemelte, hogy 2011-ben nem csökken a nemzetiségpolitikai terület finanszírozása. Tájékoztatása szerint kisebbségpolitikai feladatok támogatására 732,5 millió forint áll rendelkezésre a 2011. évben, míg nemzetiségi társadalmi szervezetek támogatására 125 millió forint. Az új alaptörvény kapcsán közölte: a Nemzeti hitvallásba egyebek közt belekerül a Magyarországon élő nemzetiségek nyelvének és kultúrájának ápolása és megóvása. Emellett az új alkotmány tartalmazza majd azt, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek államalkotó tényezők.

Kraszlán István, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője szerint a pedagógusok megbecsülése kulcseleme annak, hogy az oktatás minősége javuljon. Megemlítette, hogy a közoktatási törvényt 2011 őszén fogadhatja majd el az Országgyűlés. A kormány az oktatás terén is szorosan együttműködik a kisebbségekkel - hangsúlyozta, rámutatva arra, hogy a kisebbségi oktatás kulcskérdés a kisebbségek megmaradása szempontjából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Társadalom

Az egyházaknak újra kell regisztráltatniuk magukat

Újra kell regisztráltatniuk magukat az egyházaknak és a vallási közösségeknek az idén meghozandó egyházi törvény kritériumai alapján - mondta Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkára szerdán Budapesten.

hvg.hu Itthon

Bizniszegyházak kiszűrése: külföldi példákat is vizsgálnak

Jelen pillanatban a legtöbb érv amellett szól, hogy egy teljesen új törvényt alkossanak, mellyel kiszűrik a bizniszegyházak működését, és a valódi hitéletet támogatják - jelentette ki a köztévében az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár.

És akkor sötétben tapogatózunk a Puskás Aréna alagútjában

És akkor sötétben tapogatózunk a Puskás Aréna alagútjában

Biztonságról és védelemről tárgyaltak az uniós vezetők

Biztonságról és védelemről tárgyaltak az uniós vezetők

Brüsszel tíz évvel meghosszabbítaná az európai roamingszabályt

Brüsszel tíz évvel meghosszabbítaná az európai roamingszabályt