szerző:
hvg.hu

Fischer Ádám a Heti Válasznak adott interjújában elmondta, nem érti, hogyan lehet valaki a kormánypárt megbecsült tagja, aki olyanokat ír le, mint Bayer Zsolt. Ha egy MSZP-s azt írná, túl kevés papot öltek meg Recsken, az tagja maradhatna-e az MSZP-nek? - teszi fel a kérdést Bayer egyik korábbi cikkére utalva.

"Struccpolitikát folytat a Fidesz vezetősége" - jelentette ki Fischer Ádám nemzetközi hírű karmester a Heti Válasz legfrissebb számának adott interjújában. A karmester kijelentette: nem érti, hogy lehet valaki a Fidesz megbecsült tagja, ha olyanokat ír le, mint Bayer Zsolt. (Mint ismert, a publicista a Magyar Hírlapban megjelent cikkében azt írta: "sajnos nem sikerült mindent beásni nyakig az orgoványi erdőben". Soraival nagy felháborodást keltett.)

Fischer szerint ez után az írás után Bayert ki kellett volna zárni a Fideszből, mert átlépett egy határt. "Én tudom, mit műveltek az 1919-es kommunista diktatúra bukása után Héjjas fehérterrorista különítményesei Orgoványnál. De hogy Orgovány mit jelent, azt úgy látszik, Magyarországon már elfelejtették. Ha egy szocialista párti azt írná, hogy Recsken túl kevés papot öltek meg, ezért olyan erős ma a jobboldali keresztény kurzus, akkor az tagja maradhatna-e az MSZP-nek, úgy, hogy utána még ki is tüntetik?" - teszi fel a kérdést a művész. (Mint ismert: Bayer Zsolt Madách-díjat kapott.)

"Ha a fideszesek kimondanák, hogy az, amit Bayer írt, nem antiszemita, az már más lenne. De nem mondják ki. Most már látom, hogy a magyarországi ingerküszöb más, mint az enyém" - fogalmazott, hozzátéve: ő úgy nőtt fel, hogy Magyarországon a mérsékelt polgári jobboldalnak "nem lehet tömegpártja, mert az mindig össze fog folyni a szélsőjobbal, s akkor jön a cigányozás meg a zsidózás, és azt meg nem lehet".

Most azonban "kapott egy pofont": "látom a gúnyos mosolyokat: 'na ezeket véded'" - fogalmazott Fischer, aki elmondta: nem Bayer Zsolttal van baja, hanem a Fidesz vezetőségével.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!