szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tűzoltóautókat kellett rendelni az erős szél miatt porzással járó bontási munkákhoz Devecserben, ezek vízsugár fecskendezésével próbálják csökkenteni a levegőbe kerülő szennyező anyag mennyiségét - közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka pénteken.

Muhoray Árpád elmondta, pénteken újabb bontási blokkban kezdték meg a tavaly októberi iszapömlésben megsérült devecseri házak bontását, a kijelölt 262 ingatlanból 82-t már teljesen lebontottak. Hozzátette: a rendkívüli szél nehezíti a munkálatokat, a kiporzás csökkentésére két tűzoltóautót rendeltek, amelyek vízsugarat fecskendeznek a markológépek kanalához, de a bontást jelenleg a lakott területektől távol végzik.    

Megjegyezte azt is, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik az uralkodó szélirányt a lakosság védelme érdekében, illetve a szennyezett külterületekről összegyűjtött vörös iszapot szállító teherautók útvonalán, Kolontár és Ajka között locsolóautókkal tisztítják az utat.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Devecser levegő-egészségügyi helyzetére vonatkozó legfrissebb, pénteki adatai szerint a szálló por koncentrációja az egészségügyi határérték alatt van, így az nem jelent egészségi kockázatot a lakosság számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!