szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több száz diák, tanár és szülő vett részt a nagykanizsai Deák térre szervezett demonstráción, amelyen más, az összevonással ugyancsak érintett iskolák pedagógusai, az oda járó gyerekek szülei, továbbá ellenzéki önkormányzati képviselők is megjelentek.

A város önkormányzata által tervezett iskola-összevonások ellen tartott kedden demonstrációt Nagykanizsán a Cserháti Sándor Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium közalkalmazotti tanácsa; a város önkormányzata szerint politikai érdek áll a megmozdulás hátterében.

Több száz diák, tanár és szülő vett részt a nagykanizsai Deák térre szervezett demonstráción, amelyen más, az összevonással ugyancsak érintett iskolák pedagógusai, az oda járó gyerekek szülei, továbbá ellenzéki önkormányzati képviselők is megjelentek. A résztvevők tábláin olvasható szövegek szerint követelik a "Cserháti" önállóságának megtartását, és nem akarnak "mamutiskolát".

Horváth Zsolt, a szervező intézmény közalkalmazotti tanácsának elnöke felszólalásában azt hangsúlyozta: a nagyarányú összevonások "szakmailag nem megalapozottak", hatásai nem ismertek, és mindez nem szolgálja a város jövőjét sem. A tantestület nyilatkozatát ismertetve szólt arról is, hogy a Köznevelés által 2010 végén közzétett eredményességi rangsorban is szerepelt az iskolájuk, míg az új anyaintézménynek szánt Zsigmondy-Széchenyi szakképző nem.

Hangsúlyozta, hogy a Cserháti végzősei, technikusai elsősorban a városban és környékén helyezkednek el, sokan felsőfokú tanulmányokra jelentkeznek, vagyis a város gazdasági boldogulása szempontjából is fontos az iskola. Politikai döntésnek nevezte az összevonás tervét, mert annak "haszonélvezője", a leendő anyaintézmény igazgatója a kormánypárt önkormányzati frakciójának vezetője is egyben.

Nagykanizsa önkormányzata a demonstrációra közleményben reagált, amely szerint "a tüntetést politikai érdek, a zavarkeltés szándéka motiválta". A város vezetése szerint érthetetlen, hogy miért, vagy mi ellen tartották a demonstrációt, mert az önkormányzat szándéka - a közoktatás sokszínűségének, minőségének megőrzése - egybeesik a követeléssel.

"A vezetői szintű ésszerűsítés a diákok szempontjából semmifajta érdeksérelemmel nem jár: ugyanabban az épületben és ugyanazt tanulhatják, mint eddig. Vagyis az iskolák értékei, hagyományai, pedagógusai, oktatói is megmaradnak" - írták a közleményben. A demográfiai folyamatok szükségessé teszik, hogy a város átalakítsa oktatási rendszerét, öt éven belül ugyanis egy iskolányi diák hiányzik majd Nagykanizsáról. Az önkormányzat mégsem hoz drasztikus intézkedést, nem zár be iskolákat, "így okkal feltételezhető, hogy a demonstrációt jól behatárolható politikai érdek mozgatta" - olvasható a dokumentumban.

Dénes Sándor (Fidesz-KDNP) alpolgármester múlt pénteken sajtótájékoztatón részletezte, hogy a jelenleg kilenc általános iskolát és öt középiskolát fenntartó önkormányzat nyolc intézmény igazgatásának összevonását tervezi. Két-két általános iskola és szintén két-két középfokú intézmény vezetői szintű összevonásáról a város közgyűlése még nem döntött, de a szeptemberi tanévkezdéstől lépnének életbe a tervezett lépések.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Olajvállalathoz képest szokatlan útra lép a Mol

Olajvállalathoz képest szokatlan útra lép a Mol

Hogyan hallgatható a Klubrádió most, akár az FM 92,9-en is?

Hogyan hallgatható a Klubrádió most, akár az FM 92,9-en is?