szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fantáziavilágnak, tények és időpontok összemosásának nevezve visszavonta és módosította több korábbi vallomását szerdai bírósági tanúmeghallgatásán a romák elleni, hat halálos áldozattal járó támadássorozat koronatanújának számító Fehérné Nyalka Éva a Pest Megyei Bíróságon.

A jelenleg is adóhivatali alkalmazottként dolgozó nő még a nyomozati szakban több vonatkozásban is terhelő vallomást tett a romák sérelmére elkövetett támadássorozattal vádolt egykori alkalmazottaira, és nyomozati vallomásai közül többet azzal magyarázva vont vissza, hogy ösztönösen önmagát védte, és érzelmi befolyásolás alatt állt.

A tanú a meghallgatása második napján is többször került ellentmondásba. Miszori László tanácsvezető bíró a zavaros vallomást tevő tanúnak egy ízben azt mondta: "borzalmas, önmaga alatt ássa a vermet, asszonyom". Ekkor már sokadszorra figyelmeztette a hamis vád és hamis tanúzás büntetőjogi következményeire a tanút, aki a tárgyalási nap elején zavaros vallomása miatt sírva kért 10 perc szünetet.

Míg korábbi nyomozati vallomásaiban Fehérné Nyalka Éva a megfélemlítéséről, illetve meggyilkolására tett utalásokról beszélt, a szerdai tárgyaláson már mindezt puszta fantáziálásának nevezte, amely szerinte akkori pszichikai állapotára, gyógyszeres kezelésének hiányára vezethető vissza. Tanúmeghallgatása kezdetén egy orvosi igazolást adott át a bírónak, amely azt tanúsítja, hogy nem elmebeteg, így bizonygatva, "most mond igazat".

A tanú továbbra is tagadta, hogy bármilyen tudomása lett volna arról, hogy a négy vádlott bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. Állítása szerint a romák elleni támadássorozatról a férfiak elfogásáig, tehát 2009. augusztus 21. hajnaláig nem is hallott, mivel televíziót soha nem nézett, újságot nem olvasott.

Ezzel ellentétben szerdai tanúmeghallgatásán már azt állította, augusztus közepén, a kislétai támadás után - amelyben a vád szerint mind a négy vádlott szerepet játszott - a debreceni Perényi 1 klub teraszán a rendőrség által kitűzött 100 millió forintos nyomravezetői díjról beszélgettek egy nagyobb baráti társaságban, ahol a vádlottak és a szórakozóhely alkalmazottai is jelen voltak. Ezt a beszélgetést viszont mind a négy vádlott tagadta.

©

Azt is állította, nem hiszi, hogy a Perényi 1-ben rejtegették volna a fegyvereket a munkatársai, mert azzal mindannyian tisztában voltak, hogy egy esetleges pénzügyőri ellenőrzésnél a vámosok "apró darabokra szedik a helységet". Továbbra is azt kérte a tanácsvezető bírótól, tekintsék meg az épületükkel szomszédos múzeum biztonsági kameráinak felvételeit, hogy ki vihette be, és rejtette el a fegyvereket a klubban két nappal elfogásuk előtt.

Fehérné Nyalka Éva a tárgyalás több szünetében az érdeklődők és az újságírók között üldögélt a bíróság Thököly úti épületének folyosóján, beszélgetett, de nyilatkozni nem akart. Több alkalommal is szót váltott Helmeczy László ügyvéddel, aki a Tiszalökön meggyilkolt Kóka Jenő sértetti jogi képviseletét látja el. Az ügyvéd az egymás közti beszélgetés után tette fel a tárgyaláson azt a kérdést, hogy a cselekmény estéjén a vádlottak dolgoztak-e a klubban. Meglepetésre a tanú erre azt válaszolta, aznap este, amikor Kóka Jenőt a vád szerint az elsőrendű vádlott 22 óra előtt megölte, még 20 órakor a debreceni klubban volt testvérével együtt, ugyanis aznap dolgoztak, így alibit biztosított a testvérpárnak. Csontos István, aki a vád szerint sofőrként segítette a társait, és részletesen beszélt korábban a támadás körülményeiről, a gyilkosságban játszott szerepéről, azt állította, a klub aznap zárva volt, így hazugság az asszony állítása.

A bíró a hamis tanúzás és vád büntetőjogi következményeire utalva azt kérdezte, miért "etette" hónapokon át a hatóságokat, hogy sem aznap, sem más időpontokban, amikor a romák elleni támadások történtek, a vádlottak nem dolgoztak. A tanú erre azzal válaszolt, munkatársaival beszélgettek, és így derült ki.

A bíró nem tudta befejezni Fehérné Nyalka Éva meghallgatását, ezért szóban július 6-ra és 8-ra újra beidézte. Miszori László ezt követően a tárgyalást berekesztette. Az ötszörösen minősülő emberölés és más bűncselekmények miatt indult büntetőper jövő szerdán folytatódik további tanúk meghallgatásával.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ősszel megírtuk, hogy ez a terv, februárban tényleg egyházi fenntartásba került az egri egyetem

Ősszel megírtuk, hogy ez a terv, februárban tényleg egyházi fenntartásba került az egri egyetem

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott