szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megalakult a konzervatív és szabadelvű nézeteket valló, közpolitikai kutatásokkal foglalkozó Szabadság és Reform Intézet Alapítvány - jelentette be Bokros Lajos kuratóriumi elnök, európai parlamenti képviselő csütörtökön Budapesten.

Bokros Lajos elmondta, hogy az alapítvány hazai és külföldi szerzők tanulmányait publikálja majd. Ez a szervezet azonban "nem egy párt csírája, és soha nem lesz az" - hangsúlyozta, fontosnak nevezve viszont, hogy majd legyen egy konzervatív-liberális pártalakulat, amelynek szakmai megalapozása elől nem zárkóznak el.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az alapítvány ügyvezető igazgatója közölte: havonta, kéthavonta szeretnének megjelentetni közpolitikai tanulmányokat; rövidesen a kettős állampolgárság és a szavazati jog közötti összefüggésekről jelentetnek meg tanulmányt, a későbbiekben egyebek mellett az alkotmányról, az EU versenyképességéről és az államreformról is írnak majd. Hamarosan elérhető lesz honlapjuk, amelyen blogokat, rövid véleményeket is publikálnak majd angol és magyar nyelven; ezenkívül konferenciákat szeretnének szervezni aktuális témákban.

Bokros Lajos szerint az új alaptörvény nem tekinthető a liberális elvek megtestesítőjének, mert "a győztes mindent visz, az alapvető emberi és állampolgári jogok tisztelete csorbul, a fékek és ellensúlyok nem érvényesülnek", ezzel szemben "az állam mindenhatósága" érvényre jut.

Kajdi József kuratóriumi tag szerint nem igaz a kormányzó pártok állítása, hogy nem legitim az 1989-es alkotmány, mert a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásainál ott ült az 1990-ben legerősebb két erővé vált párt, az MDF és az SZDSZ. Mint mondta, most nem volt alkotmányozási kényszer, a kormányzó hatalom a kétharmados többségével visszaélt, így "egypárti alaptörvény született, ami illegitim". Az új alaptörvény "nem értéksemleges (...), egy keresztény-nemzeti világképet kényszerít rá" az országra, nincs benne a nemzetiségi nyelv védelme, visszalépést jelent az alapjogok terén, utat nyit az abortusz esetleges betiltása elé, a bírói vezető kar "kényszernyugdíjazásáról" is szól, ombudmsani tisztségeket megszüntet, és "meghagyja az Alkotmánybíróság megnyirbált hatáskörét" - sorolta.

Úgy véli, egy alkotmányos puccs lehetőséget is magában rejti az új alaptörvény azon rendelkezése, miszerint ha a költségvetési törvényt nem fogadják el határidőre, az államfő új választásokat írhat ki. Mivel a Költségvetési Tanácsnak, amelyben a Fidesz emberei hosszútávon lesznek, jogában áll a költségvetést megvétózni, élhetnek majd ezzel az eszközzel abban az esetben, ha nem a mostani kormány lesz hatalmon; ez pedig a hosszú távú hatalombirtoklást szolgálja - értékelte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Bokros nem adja vissza az EP-mandátumát

Bokros Lajos nem lép vissza az Európai Parlamenti képviselőségtől - ez derül ki az MDF EP-képviselőjének Makay Zsolt MDF-elnöknek írt válaszleveléből, amelyet pénteken az MTI-hez is eljuttatott Bokros Lajos.

Miért kötelező sportolóknak A vezércsel című film?

Miért kötelező sportolóknak A vezércsel című film?

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója