szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A választásra jogosult 8 millió ember közül csak 920 ezren válaszoltak a kormány alkotmányügyi kérdőívére. A levelezés és az űrlapok feldolgozása így is több mint félmilliárd forintba került – írta a Blikk.

A miniszterelnök szóvivője szerint így is olcsóbb volt az állampolgárok véleményének kikérése, mint ha népszavazást írtak volna ki az új alkotmányról. A kérdőívek kiküldése 487 millió forintba került, ami kevesebb mint 10 százaléka egy népszavazás költségeinek – közölte Szijjártó Péter, Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője. A visszaérkezett ívek feldolgozására egy diákszövetkezettel szerződtek 6,13 millió forintért. „Az utolsó, kifejtős kérdésre érkezett válaszok feldolgozásához kismamák távmunkáját vettük igénybe, 22,6 millió forintért. A különféle munkafolyamatokban egyébként csökkent munkaképességű emberek is részt vettek – mondta Szijjártó.

Kérdőívek feldolgozása
©
Juhász Attila, a Political Capital elemzője szerint viszont, bár a levelezés olcsóbb, egyáltalán nem váltja ki az alkotmányról szóló népszavazást. Mint emlékezetes, a kormány még február közepén küldött 12 kérdésből álló kérdőívet minden szavazásra jogosult állampolgárnak az új alkotmánnyal kapcsolatban. A kérdésekre adott válaszokról Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt a parlamentben; mint mondta, a kormány törekvéseivel a válaszadók többsége egyetértett, viszont a gyermekek után járó szavazati jog például éppen azért került ki az akkor készülő alaptörvényből, mert a kérdőívet visszaküldő 900 ezer ember többsége azt az ötletet nem támogatta.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Zöld jelzésnél megállt a Porsche és megvárta, amíg mindenki pirosat kap - videó

Zöld jelzésnél megállt a Porsche és megvárta, amíg mindenki pirosat kap - videó

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja