szerző:
FH
Tetszett a cikk?

A kukázók érdekében fellépő Új Szemlélet Csoport petíciót akart átadni csütörtökön az önkormányzat képviselő-testületi ülésén Kocsis Máté józsefvárosi polgármesternek, de ő nem vette át és azonnal zárt ülést rendelt el.

Vizsgálatot indított a VIII. kerületi, kukázást tiltó rendelet kapcsán Budapest Főváros Kormányhivatala. A kukázók érdekében fellépő Új Szemlélet Csoport közben petíciót akart átadni csütörtökön az önkormányzat képviselő-testületi ülésén Kocsis Máté józsefvárosi polgármesternek, de ő nem vette át és azonnal zárt ülést rendelt el. A rendeletet ellenző, szociális munkásokból és szociális szakemberekből álló csoport szerint ezzel második szakaszába lépett a "józsefvárosi szemétháború." A rendelet ellenzői szerint a rendelet nem szünteti meg a szegénységet, legfeljebb kevésbé fognak látszódni a szegények.

©

A kukázást tiltó rendelet január 1-jével lépett életbe, a kukázókat 50 ezer forintos bírsággal lehet sújtani a kerületben ennek alapján. Márciusban a szociális munkások, más szakemberek, szimpatizánsok tartottak demonstrációt, hajléktalan aktivistákkal a kerületben. A résztvevők közül 8 embert szabálysértéssel, egyet bűncselekménnyel gyanúsítottak meg.

Előbbieket kukázás miatt, utóbbit, mert hangosan szabálysértésre - kukázásra - szólította fel a többieket. Közben a guberálók érdekében az állampolgári jogok biztosához fordult a csoport. Az ombudsman "az emberi méltósághoz való joggal, valamint az egyenlő bánásmód követelményével összefüggő visszásság gyanúja miatt" vizsgálatot indított.

A héten Budapest Főváros Kormányhivatala is vizsgálódni kezdett, mert a csoport törvényességi ellenőrzési kérelmet nyújtott be hozzájuk a rendelet kapcsán. Ezután, csütörtökön akartak petíciót átadni a polgármesternek, aki nem vette át az iratot. Az Új Szemlélet Csoport közleménye szerint a szociális munkások és szociális szakemberek továbbra sem engedik, hogy lepel kerüljön a megoldatlan problémára. "Hadüzenetet" hirdetnek a polgármesternek, ami a rendelet visszavonásáig, vagy megsemmisítéséig, az érintetteket és a szakembereket valóban bevonó konstruktív megoldás életbe léptetéséig tart.

©

A rendelet ellenzői egyébként azzal érvelnek, hogy a kukákból általában a szelektíven gyűjthető dolgokat, mint a visszaváltható üveg, vagy papír - veszik ki a kukázók, mert szegények, nincs más lehetőségük és ebből remélnek némi pénzhez jutni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hosszabb életet ígérő csodaszert reklámoztak Merkely Béla nevével, feljelentés lett a vége

Hosszabb életet ígérő csodaszert reklámoztak Merkely Béla nevével, feljelentés lett a vége

Az AstraZeneca-ügy: a pánik előszobája

Az AstraZeneca-ügy: a pánik előszobája

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet