szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrök előállították Eszes Tamást, a magát Véderőnek nevező szervezet országos megbízott parancsnokát, a mozgalom katonai alapismereteket oktató gyöngyöspatai táborának szervezőjét és két társát.

A tábornyitás meghirdetett időpontja, délután fél öt előtt nem sokkal a rendőrök távozásra szólították fel azokat, akik terepszínű ruhában, illetve a Véderő tagjaira jellemző viseletben voltak. A többség el is hagyta a tábort, csak néhányan maradtak a helyszínen.

©

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet módosítása, amely szerint százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki "közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti". A közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése miatti szabálysértési eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Eszes Tamást meg akarták motozni a rendőrök, ő azonban ennek nem volt hajlandó alávetni magát, mondván magánterületen tartózkodik - írta az Index. A rendőrök ezért elvezették és a gyöngyösi kapitányságra indultak vele. Később a rendőrök elvezettek egy másik véderős szervezőt is. A paramilitáris szervezet sport- és riasztófegyverekkel, illetve hatástalanított gépkarabélyokkal akar kiképző tábort szervezni a hétvégére - közölte a Hírszerző. Eszes Tamás szerint ők csak az olcsó telek miatt választották a Heves megyei falut, nem akartak provokálni, a hisztériát pedig szerinte a Jobbik és az LMP kelti.

Az Index szerint fél ötre az a koregráfia alakult ki, hogy 15-20 fős csoportokban érkeztek a táborhoz a rendőrök, és mindig elvittek valakit. Elvitték először a három piros barettest, aztán azok kerültek sorra, akik már a táborozásra érkeztek militáns külsővel: terepszín ruhában, bakancsban. A rendőrök azt mondták: garázdaság szabálysértése miatt viszik el az itt megjelenteket. Amikor visszakérdeztek, hogy mit jelent a garázdaság, a rendőri választ az volt: olyan egyenruhát viselnek, ami másokban riadalmat kelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Itthon

Előállították a Véderő vezetőjét Gyöngyöspatán

Kiköltöztettek 276 roma felnőttet és gyereket Gyöngyöspatáról péntek reggel a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett katonai tábora miatt. A romák egy része politikai menedékjogot kér az USA-tól és Kanadától. A Véderő vezetőjét és több tagját péntek délután előállította a rendőrség, ezután megérkezett a faluba Pintér Sándor belügyminiszter is.

Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában