szerző:
Király Dávid
Tetszett a cikk?

Közös nyilatkozat elfogadásával és a zuglói időközi választáson induló közös jelölttel igyekszik visszatérni a politika élvonalába az SZDSZ és az Ungár Klára nevével fémjelzett SZEMA. A két liberális párt egyelőre laza szövetségben működik együtt, csak később derül ki, egyesülnek-e. Addig is minél több támogatót szeretnének megnyerni, illetve rendszeresen megnyilvánulnának aktuális kérdésekben. A politikai elemző szerint lenne igény új politikai szereplőre, a régi-új liberálisok azonban már elhasználódtak.

"A Liberális Együttműködés Nyilatkozata olyan értékeket rögzít, amelyek az elmúlt közel egy évben eltűntek, amelyeket a kormány elértéktelenített. Ilyen a demokrácia, a köztársaság eszménye, a jogállamiság, a gazdasági kiszámíthatóság, a felelős kormányzás, a társadalmi felelősség vagy az elesettekkel való szolidaritás" – mondta Ungár Klára szombaton Budapesten.

Szabadai Viktor, az SZDSZ ügyvezető elnöke szerint az együttműködés azért jött létre, mert a liberális erők az elmúlt időszakban szétszóródtak. „Normális politikai klímájú országokban lehetséges az, hogy több liberális vagy baloldali párt működjön, Magyarország politikai klímája azonban nem normális; itt most közös cselekvésre van szükség” – jelentette ki az egykori kormánypárt ügyvezető elnöke.

A SZEMA és az SZDSZ által elfogadott nyilatkozat azt a liberális minimumot rögzíti, amelyben a több-kevesebb nézetkülönbség ellenére a két liberális párt egyetért. Egyebek közt ilyen a szabadság, a piacgazdaság, a magántulajdon szentsége, az egyház és az állam szétválasztása, a jogegyenlőség, az öngondoskodás és a kulturális sokszínűség.

Szabadai Viktor
©

300-an már aláírták

"A Fidesz-KDNP visszaél a választók bizalmával: kártékony gazdaságpolitikát folytat, szembefordul az európai alapelvekkel, következetesen rombolja a jogállam legfontosabb intézményeit, a jogbiztonságot megcsúfoló törvényeket hoz, teljes ellenőrzése alá vonja a médiát, megszégyeníti a köztársasági elnöki hivatal méltóságát, a független intézmények élére hosszú évekre saját pártkatonáit ülteti, koncepciós eljárásokra emlékeztető módszerekkel próbálja politikai és ideológiai ellenfeleit kiiktatni, nem határolódik el egyértelműen a szélsőjobboldaltól" – olvasható a nyilatkozatban.

A dokumentumot eddig mintegy 300-an írták alá, köztük számos közéleti személyiség, például Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter, Bozóki András korábbi kulturális tárcavezető, Bőhm András, volt szabad demokrata képviselő, Heller Ágnes filozófus, Hernádi Judit színművész, Kálmán C. György irodalomtörténész, Petschnig Mária Zita közgazdász és Vágó István médiaszemélyiség. Szabadai Viktor hangsúlyozta: a nyilatkozat aláírása nem belépési nyilatkozat, hanem kiállás bizonyos értékek mellett.

A két párt közötti együttműködés eredménye, hogy a zuglói időközi önkormányzati választásra a SZEMA és az SZDSZ közös jelöltet állított Spira Veronika oktatáspolitikus személyében. A tájékoztatón a képviselőjelölt közölte: együttműködésre törekszik az önkormányzati politikában. "Meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy a konfrontatív politikát ellensúlyozzuk, megszüntessük" – tette hozzá Spira Veronika.

Gyűjtenek, megnyilvánulnak

A Liberális Együttműködés mellett a két párt egyelőre önálló marad, hosszabb távon derül majd ki, hogy a SZEMA és az SZDSZ szervezetileg is eggyé válik-e – jelentették ki a pártok vezetői. Céljuk először is az, hogy minél több támogatót nyerjenek meg, mindeközben igyekeznek az aktuálpolitikai eseményekkel kapcsolatban a saját álláspontjukat a nyilvánosság előtt is megfogalmazni.

Ungár Klára az Alkotmánybíróság hatásköreinek megnyirbálását és a nyugdíjvagyon államosítását nevezte a kormány „legdurvább” lépéseinek
©

A liberálisok legutóbb a Gyöngyöspatán történtekkel összefüggésben szólították fel a kormányt: akadályozza meg, hogy "szélsőjobboldali, paramilitáris bandák terrorizálják a lakosságot". Erről már Sértő Radics István, Uszka SZEMÁ-s polgármestere beszélt. Szerinte a helyi problémákat helyben kell megoldani, a gyöngyöspatai események azonban túlléptek ezen. Sértő Radics István közölte: a leghátrányosabb helyzetű települések problémáit hosszabb távon az oktatással, a lakhatási gondok rendezésével és munkahelyteremtéssel kell megoldani. A liberálisok hároméves kortól tennék kötelezővé az óvodai ellátást, állami és uniós segítséggel folytatnák a telepfelszámolást, valamint kezdeményezik, hogy a legszegényebb településen az állam teremtsen munkahelyeket. Uszka polgármestere úgy véli, erre bizonyos kereteken belül az uniós szabályozás is lehetőséget ad.

Igény, az lenne

Sértő-Radics István
©

Logikus lépésnek nevezte a két liberális párt együttműködését a Political Capital (PC) elemzője. Juhász Attila szerint annak nem volna értelme, ha túl sok szerveződés próbálná betölteni a liberális erő hiányában meglévő politikai rést. Ugyanakkor a szereplők – elsősorban az SZDSZ – az elmúlt években elhasználódott, így az elemző úgy véli: a most létrejött együttműködés nehezen tudja betölteni ezt az űrt.

Juhász Attila a hvg.hu-nak elmondta: a közös nyilatkozat, illetve az, hogy Zuglóban közös jelöltet állított a két párt, a választók számára egyesíti a két szereplőt. A két párt önállóságának, vagy későbbi egyesülésének inkább pártszervezeti szempontból lehet jelentősége, jelesül annak, hogy miként osztják fel a pozíciókat. Az SZDSZ és a SZEMA jelenlegi politikai súlyát tekintve azonban inkább erősítik, mint gyengítik egymást – véli az elemző.

Juhász Attila szerint érzékelhető az igény új politikai szereplőkre, ám inkább a tiszta lappal induló, „múlt nélküli” szerveződések lehetnek vonzóbbak. A PC elemzője szerint bár az együttműködési nyilatkozat ismertebb aláírói biztosítanak bizonyos nyilvánosságot a régi-új liberális szervezet számára, róluk korábban is lehetett tudni, hogy milyen elveket vallanak, így új szereplőknek ők sem tekinthetők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírszerző/FH Itthon

Az új alkotmány ellen tiltakozott a SZEMA

Csendes sétával tiltakoztak a készülő új alkotmány ellen Budapesten a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) mozgalom tagjai és szimpatizánsai szerdán.

MTI Itthon

Ungár Klára "visszatért" az SZDSZ-hez

Liberális együttműködésben fogott össze a Szabad Emberek Magyarországért liberális párt (SZEMA) és az SZDSZ - jelentette be Ungár Klára, a SZEMA elnöke szombaton, sajtótájékoztatón, Budapesten.

Mit tehetnek a jegybankok, hogy ne söpörjön el mindent a válság?

Mit tehetnek a jegybankok, hogy ne söpörjön el mindent a válság?

2021-ben berobban az elektromos autók piaca

2021-ben berobban az elektromos autók piaca

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete