szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elnököt, főtitkárt, főtitkárhelyettest, valamint három alelnököt választ ma a Magyar Tudományos Akadémia legfőbb döntéshozó fóruma, a tisztújító közgyűlés.

A közgyűlés egyebek közt megvitatja az MTA tevékenységéről, a kutatóintézetek működéséről szóló beszámolókat, dönt a jövő évi költségvetési irányelvekről.

A tisztségviselői megbízatások lejártának megállapítását követően zárt ülésen, elektronikus szavazással választják meg az MTA vezetőit. A jelölőbizottság előterjesztését Damjanovich Sándor, a testület elnöke ismerteti. Az Akadémia elnöki tisztére Pálinkás József jelenlegi elnök, a főtitkári posztra Németh Tamás jelenlegi főtitkár, a főtitkárhelyettesire pedig Csépe Valéria jelenlegi főtitkárhelyettes a jelölt. A három jelenlegi alelnök közül kettő választható újra; mind Dudits Dénes élettudományi alelnök, mind Maróth Miklós társadalomtudományi alelnök egyedüli jelöltként indul. 

Lejár Kroó Norbert természettudományi alelnök megbízatása, aki két cikluson keresztül töltötte be a posztot, helyére három Széchenyi-díjas akadémikus - Szász Domokos matematikus, Blaskó Gábor kémikus és Hargittai István kémikus - kapott jelölést az akadémikusok és a szintén szavazásra jogosult nem akadémikus közgyűlési képviselők körében végzett általános, teljes körű és titkos közvélemény-kutatás eredményeként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkel: A brit vírusváltozat súlyos veszélyt jelent

Merkel: A brit vírusváltozat súlyos veszélyt jelent

Bemutatták a szegedi tram-traint – Fotók

Bemutatták a szegedi tram-traint – Fotók

Bölcsészdiplomával sikeres agrárkarrier: egy magyar vállalkozó története

Bölcsészdiplomával sikeres agrárkarrier: egy magyar vállalkozó története