szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő szerint eddig egy fillér sem jutott Magyarországra a 2007-től 2013-ig igénybe vehető, mintegy 12 milliárd eurós közvetlen brüsszeli fejlesztési forrásból, egyszerűen azért, mert arra nem pályáztak.

A politikus, a Hét Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség elnöke erről szerdán beszélt Hajdúböszörményben, ahol ülést tartott az önkormányzati szervezet elnöksége. Deutsch Tamás tájékoztatása szerint az említett forrás független a hagyományos pályázati csatornákon igénybe vehető támogatásoktól, arra önkormányzatok, ifjúsági és kulturális szervezetek, tudományos közösségek, civil szerveződések és gazdasági vállalkozások egyaránt közvetlenül Brüsszelnél pályázhatnak.

A szövetségként működő egyesületük - amelynek alapvető célja a Magyarország határai menti települések szorosabb együttműködésének segítése, ezáltal az EU céljainak is megfelelő régiófejlődés, az esélyegyenlőség, a versenyképesség előmozdítása - hétfőn megnyitotta brüsszeli irodáját, amely közvetlen információkkal segíti az önkormányzatokat - tette hozzá a politikus. Bejelentette: nyár végére elkészül az a forrástérkép, amely tartalmazza majd, hogy milyen közvetlen brüsszeli források érhetőek el, s milyen pályázati keretben.

Ezért is várják az egyesületbe az önkormányzatok jelentkezését; jelenleg négy országból - Magyarország, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna - 60-65 önkormányzat a tagja a Pálfi István néhai néppárti európai parlamenti képviselő és Becsey Zsolt volt néppárti európai parlamenti képviselő kezdeményezésére 2006-megalakult egyesületnek - ismertette Deutsch Tamás.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy további 100 milliárd forint áll rendelkezésre az úgynevezett kétoldalú pályázati rendszerben - például magyar-román, magyar-olasz, magyar-szlovák, magyar-horvát közös pályázati lehetőséggel -, erre eddig alig érkeztek pályázatok a régióból. Deutsch Tamás közlése szerint települési polgármesterek részvételével több, a hajdúböszörményihez hasonló találkozót szerveznek a napokban annak érdekében, hogy minél szélesebb körben megismertessék az önkormányzatokat a közvetlen pályázás lehetőségeivel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Audival húzták a tartálykocsit a havas emelkedőn – videó

Audival húzták a tartálykocsit a havas emelkedőn – videó

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia