Az egyik leggyúlékonyabb anyag borítja a metrókocsik belsejét

A BKV próbálja megakadályozni, hogy megismétlődjön a néhány héttel ezelőtti baleset, amikor is a Forgách utca és az Árpád híd közti alagútban kiégett egy metrókocsi.

  • Blikk Blikk
Az egyik leggyúlékonyabb anyag borítja a metrókocsik belsejét

Akkor a tüzet az okozta, hogy a jármű URH-készülékében túlmelegedett egy ellenállás. Ez csak akkor nem okozott volna problémát, ha a készülék közelében nem lett volna gyúlékony anyag. Az utasteret azonban pozdorjával burkolták be annak idején a gyártók.

A Blikk azt írja: emiatt elég egyetlen banális hiba, hogy újból felcsapjanak a lángok. A lap úgy tudja, a BKV-nál külön munkacsoportot hoztak létre, hogy az összes kocsiban elhárítsák a veszélyhelyzetet.

Megkérdezték a BKV-t és a BKK-t arról, hogy ha ilyen veszélyesek a szerelvények, miért nem állítják le őket, és ki biztosítja az utasok biztonságát, de nem kaptak választ. A Nemzeti Közlekedési Hatóság sem mondott semmit, Gulyás Attila, a BKV metrós szakszervezeti vezetője viszont megerősítette a lapnak, hogy ez okozta a bajt.

„Bárki láthatja nap mint nap az utastér zöld borítását, az valójában furnérlemez. Kevés ennél jobban égő anyagot ismerek. Ötven évvel ezelőtt a tervezők nem számoltak ezzel a lehetőséggel, és akkoriban nem is voltak ilyen szigorú tűzvédelmi előírások, mint ma” – magyarázta Gulyás.

A tervezési hibára zért nem derült eddig fény, mert mostanra kerültek ilyen rossz állapotba a járművek. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a BKV az utóbbi években már csak a legszükségesebb karbantartásokat végezte el rajtuk.

Az áprilisban kiégett metrószerelvény - galériánkért kattintson!
MTI - Lakatos Péter
Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.