szerző:
MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - hivatalból eljárva - 30 napon belül visszatéríti az adózóknak a 2005-2009-re bevallott és megfizetett 98 százalékos különadót. A NAV egyetért Angyal József okleveles adószakértővel abban, hogy a korábban kiadott igazolások nem, illetve nem minden esetben megfelelőek a bevallás kitöltéséhez, ha a munkavégzés alóli felmentés 2009-ben kezdődött, de a jogviszony megszűnése 2010-re esett.

A magánszemélyek által 2005-2009-re bevallott és megfizetett különadót az állami adóhatóság a különadót módosító törvény hatálybalépését követő 30 napon belül visszatéríti, az új törvény alapján az adóhatóság hivatalból el fog járni - közölte az MTI érdeklődésére a NAV. A 98 százalékos különadót módosító törvényt május 13-án, a Magyar Közlöny 51. számában hirdették ki, a törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba. 

A NAV állást foglalt Angyal József okleveles adószakértő, matematikus Adózónán megjelent, a problémát elsőként jelző cikkével kapcsolatban. Az adószakértő a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy a végkielégítések különadójára vonatkozó törvénymódosítás miatt használhatatlan a munkáltatói igazolás, újra kell számítani 2010-re a különadó alapját. Az adószakértő szerint, mivel a különadó már csak a 2010-es jövedelmeket próbálja visszamenőlegesen adózás alá vonni, kiesnek a különadó alapjából a 2009-es jövedelmek. Ez szerinte minden olyan esetben problémát okoz, amikor a munka alóli felmentés 2009-ben kezdődött, de a jogviszony megszűnése 2010-re esett; amikor 2009-es a jogviszony megszűnése, de a végkielégítés megosztását választotta a magánszemély; amikor a magánszemélynek olyan korábbi jövedelme volt, amit a bíróság ítélt meg 2010. január 1 után. Az ismertetett esetekben a magánszemély a 2011. március 31-ig elkészített munkáltatói adatszolgáltatás alapján nem tudja elkészíteni a bevallását, a törvény újabb munkáltatói adatszolgáltatás nélkül végrehajthatatlan - állította az adószakértő.

Az állami adóhatóság közölte: egyetértenek Angyal József okleveles adószakértő azon megállapításával, hogy a korábban kiadott igazolások nem, illetve nem minden esetben megfelelőek a bevallás kitöltéséhez akkor, ha a magánszemély munkavégzés alóli felmentése 2009-ben kezdődött, de a jogviszony megszűnése 2010-re esett. A NAV megjegyezte ugyanakkor: az a magánszemély, akinek a jogviszonya 2009-ben megszűnt, és a végkielégítés megosztását választotta, nem kötelezett a különadó fizetésére, tekintettel arra, hogy a különadóra vonatkozó módosított rendelkezéseket a 2010. január 1-jén vagy azt követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni. 

A módosító törvény valóban nem tartalmaz olyan szabályt, amely a 2010-es év vonatkozásában új adatszolgáltatási, illetve igazolási kötelezettséget írna elő azon magánszemélyek tekintetében is, akik a módosítást megelőző rendelkezések szerint is érintettek a különadó fizetési kötelezettséggel. Ugyanakkor a korábbi rendelkezések sem írták elő általánosan az igazolás kiállítási kötelezettséget. Ha a magánszemély nem igényelte az igazolást, a jogviszony megszűnésekor kapott igazolások, és a személyi jövedelemadó bevallása(i) alapján kell(ett) kitöltenie a különadó bevallást. Ezért a kifizető igazolás kiállítási kötelezettségére vonatkozó előírás hiányából nem következik az, hogy a törvény végrehajthatatlan - fogalmazta meg álláspontját a NAV. 

A 1053K bevallás 2005-2009. évekre vonatkozó különadó bevallási kötelezettség számítását segítő táblái a bevallásból kikerülnek, tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság 37/2011. (V.10.) határozatában a fenti időszakra vonatkozóan a különadó kötelezettséget előíró törvényi szabályozást visszamenőleges hatállyal megsemmisítette - közölte az adóhatóság.

A NAV közölte: a 2010. január 1-jétől december 29-ig terjedő időszakra 286 kifizető által benyújtott adatszolgáltatás teljes körű feldolgozása alapján 1.331 magánszemély részesült összesen 5,2 milliárd forint különadó alapot képező bevételben a vizsgált időszakban. A NAV szerint az adatszolgáltatások adatai alapján összesen mintegy 3 milliárd forint különadó bevétel kalkulálható. Tekintettel azonban arra, hogy az érintett időszakra eső különadó kötelezettség és befizetés tényleges összege csak a magánszemélyek 1053K bevallásaiban fog jelentkezni - ennek beadási határideje május 20. - a keletkező különadó bevétel összege módosulhat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiderült: néhány napon belül bemutathatják a világ első 5G telefonját

Kiderült: néhány napon belül bemutathatják a világ első 5G telefonját

A választások előtt még tagadta az érdi polgármester, hogy stadionja lesz a városnak

A választások előtt még tagadta az érdi polgármester, hogy stadionja lesz a városnak

Állami vezetőket is képezne a közszolgálati egyetem

Állami vezetőket is képezne a közszolgálati egyetem

Vádat emeltek az ittasan száguldozó sofőr ellen, aki testvére halálát okozta

Vádat emeltek az ittasan száguldozó sofőr ellen, aki testvére halálát okozta

Megnézte az Aranyélet utolsó évadát? És tud már levegőt venni?

Megnézte az Aranyélet utolsó évadát? És tud már levegőt venni?

Arra hiába vár a kormány, hogy a jómódú nők teleszülik az országot

Arra hiába vár a kormány, hogy a jómódú nők teleszülik az országot