szerző:
MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - hivatalból eljárva - 30 napon belül visszatéríti az adózóknak a 2005-2009-re bevallott és megfizetett 98 százalékos különadót. A NAV egyetért Angyal József okleveles adószakértővel abban, hogy a korábban kiadott igazolások nem, illetve nem minden esetben megfelelőek a bevallás kitöltéséhez, ha a munkavégzés alóli felmentés 2009-ben kezdődött, de a jogviszony megszűnése 2010-re esett.

A magánszemélyek által 2005-2009-re bevallott és megfizetett különadót az állami adóhatóság a különadót módosító törvény hatálybalépését követő 30 napon belül visszatéríti, az új törvény alapján az adóhatóság hivatalból el fog járni - közölte az MTI érdeklődésére a NAV. A 98 százalékos különadót módosító törvényt május 13-án, a Magyar Közlöny 51. számában hirdették ki, a törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba. 

A NAV állást foglalt Angyal József okleveles adószakértő, matematikus Adózónán megjelent, a problémát elsőként jelző cikkével kapcsolatban. Az adószakértő a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy a végkielégítések különadójára vonatkozó törvénymódosítás miatt használhatatlan a munkáltatói igazolás, újra kell számítani 2010-re a különadó alapját. Az adószakértő szerint, mivel a különadó már csak a 2010-es jövedelmeket próbálja visszamenőlegesen adózás alá vonni, kiesnek a különadó alapjából a 2009-es jövedelmek. Ez szerinte minden olyan esetben problémát okoz, amikor a munka alóli felmentés 2009-ben kezdődött, de a jogviszony megszűnése 2010-re esett; amikor 2009-es a jogviszony megszűnése, de a végkielégítés megosztását választotta a magánszemély; amikor a magánszemélynek olyan korábbi jövedelme volt, amit a bíróság ítélt meg 2010. január 1 után. Az ismertetett esetekben a magánszemély a 2011. március 31-ig elkészített munkáltatói adatszolgáltatás alapján nem tudja elkészíteni a bevallását, a törvény újabb munkáltatói adatszolgáltatás nélkül végrehajthatatlan - állította az adószakértő.

Az állami adóhatóság közölte: egyetértenek Angyal József okleveles adószakértő azon megállapításával, hogy a korábban kiadott igazolások nem, illetve nem minden esetben megfelelőek a bevallás kitöltéséhez akkor, ha a magánszemély munkavégzés alóli felmentése 2009-ben kezdődött, de a jogviszony megszűnése 2010-re esett. A NAV megjegyezte ugyanakkor: az a magánszemély, akinek a jogviszonya 2009-ben megszűnt, és a végkielégítés megosztását választotta, nem kötelezett a különadó fizetésére, tekintettel arra, hogy a különadóra vonatkozó módosított rendelkezéseket a 2010. január 1-jén vagy azt követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni. 

A módosító törvény valóban nem tartalmaz olyan szabályt, amely a 2010-es év vonatkozásában új adatszolgáltatási, illetve igazolási kötelezettséget írna elő azon magánszemélyek tekintetében is, akik a módosítást megelőző rendelkezések szerint is érintettek a különadó fizetési kötelezettséggel. Ugyanakkor a korábbi rendelkezések sem írták elő általánosan az igazolás kiállítási kötelezettséget. Ha a magánszemély nem igényelte az igazolást, a jogviszony megszűnésekor kapott igazolások, és a személyi jövedelemadó bevallása(i) alapján kell(ett) kitöltenie a különadó bevallást. Ezért a kifizető igazolás kiállítási kötelezettségére vonatkozó előírás hiányából nem következik az, hogy a törvény végrehajthatatlan - fogalmazta meg álláspontját a NAV. 

A 1053K bevallás 2005-2009. évekre vonatkozó különadó bevallási kötelezettség számítását segítő táblái a bevallásból kikerülnek, tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság 37/2011. (V.10.) határozatában a fenti időszakra vonatkozóan a különadó kötelezettséget előíró törvényi szabályozást visszamenőleges hatállyal megsemmisítette - közölte az adóhatóság.

A NAV közölte: a 2010. január 1-jétől december 29-ig terjedő időszakra 286 kifizető által benyújtott adatszolgáltatás teljes körű feldolgozása alapján 1.331 magánszemély részesült összesen 5,2 milliárd forint különadó alapot képező bevételben a vizsgált időszakban. A NAV szerint az adatszolgáltatások adatai alapján összesen mintegy 3 milliárd forint különadó bevétel kalkulálható. Tekintettel azonban arra, hogy az érintett időszakra eső különadó kötelezettség és befizetés tényleges összege csak a magánszemélyek 1053K bevallásaiban fog jelentkezni - ennek beadási határideje május 20. - a keletkező különadó bevétel összege módosulhat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hiába a Fidesz felfüggesztése, Trócsányi a Néppárt kampánynyitóján járt

Hiába a Fidesz felfüggesztése, Trócsányi a Néppárt kampánynyitóján járt

Hétszeresére nőtt az önkormányzatok adóssága öt év alatt

Hétszeresére nőtt az önkormányzatok adóssága öt év alatt

Lovasi András: Valószínűleg nem véletlenül történt a baleset

Lovasi András: Valószínűleg nem véletlenül történt a baleset

Percenként 30 focipályányi erdőt irtottak ki tavaly

Percenként 30 focipályányi erdőt irtottak ki tavaly

100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter

100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter

Budapest, Eger és Zakopane a magyar turisták kedvenc városai

Budapest, Eger és Zakopane a magyar turisták kedvenc városai