szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jelentés Magyarországra vonatkozó részének fókuszában a romákat érő folyamatos rasszizmus áll, és a gyakran előítéletekre alapuló gyűlölet-bűncselekmények.

Az Amnesty International (AI) elsősorban a rasszizmusra, a gyűlölet-bűncselekmények elleni nem kielégítő fellépésre, a médiatörvényekre és a szexuális kisebbség gyülekezéshez való jogának sérülésére hivatkozva bírálta Magyarországot éves jelentésében, amelyet a szervezet helyi vezetői pénteken ismertettek Budapesten.

Roma tüntetés az állampolgári jogokért, az Amnesty International támogatásával.
©

A jogvédő szervezet szerint pontos iránymutatások, szaktudás és nyilvántartás hiányában a rendőrség nem képes megfelelően megelőzni a gyűlölet-bűncselekményeket, illetve fellépni ezek ellen. Mint hangsúlyozta, ez a probléma azért fontos, mert bárki áldozatává válhat ilyen bűncselekményeknek vélt vagy valós hovatartozása miatt.

Az AI ismét arra szólította fel a rendőrséget és az ügyészséget, hogy pótolják a szükséges iránymutatásokat és a kriminalisztikai protokollt - mondta Jeney Orsolya, megjegyezve, hogy Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár előző nap Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában - a magyar delegáció vezetőjeként - ígéretet tett arra, hogy ezeket kidolgozzák.

A szervezet igazgatója üdvözölte, hogy a romagyilkosságok ügyében megtörtént a vádemelés. Úgy látja, a precedens értékű tárgyalássorozat fontos lesz a társadalom számára, mert így sokkal nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat a jövőben az emberek. 

Jeney Orsolya kitért arra: a jelentés szerint a média területét érintő, tavaly elfogadott két törvény szükségtelenül és aránytalanul korlátozhatja a véleménynyilvánítás szabadságát. A bírálatok között szerepel az is, hogy a rendőrség nem biztosította száz százalékosan a szexuális kisebbség gyülekezéshez való jogát, amikor a tavalyi melegfelvonulás kapcsán kezdetben megtagadta a védőkordonok felállítását. 

Hevesi Flóra, a szervezet magyarországi elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az elmúlt év legnagyobb tanulsága az, a modern technológiák és a közösségi média lehetőséget adnak arra, hogy közösen olyan dolgokon is változtassanak, amelyekre korábban nem sok esélyt láttak. 

A sajtó számára kiosztott közlemény szerint az Amnesty International mellett sok más civil és nemzetközi szervezet úgy látja: az új alkotmány nincs összhangban Magyarország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel. Az AI úgy véli, hogy a magzati élet fogantatástól számított védelme sértheti a nők jogait és jogbizonytalanságot teremthet; a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés alkotmányba foglalása sértheti a kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmód tilalmát; a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalmának kihagyása csökkentheti az esélyegyenlőségi garanciákat. A házasság intézményének megfogalmazása, mint egy férfi és nő közötti életközösségé pedig előkészítheti egy, az azonos neműek házasságát egyértelműen tiltó törvény meghozatalát, amely ellentétes lenne az európai és nemzetközi diszkrimináció-ellenes normákkal - írták a közleményben.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Húsvét utánig fennmaradnak a korlátozások Olaszországban

Húsvét utánig fennmaradnak a korlátozások Olaszországban

Mesterséges intelligenciával segíti a sertéstenyésztést a Huawei

Mesterséges intelligenciával segíti a sertéstenyésztést a Huawei

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly