szerző:
MTI

Sűrűbben vizsgálja az élelmiszerhatóság a toxinok jelenlétét a gabonatartalmú élelmiszerekben, mivel nőtt a méreganyagok jelenlétének kockázata.

Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) megbízott elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a nagyobb kockázat miatt az április 1-je óta hatályos idei monitoring tervben megemelték a DON-toxinra vonatkozó vizsgálatok számát 25 százalékkal az előző évihez viszonyítva. 

A sajtótájékoztatót azért tartotta az MgSzH első embere, mert a Figyelő című hetilap a héten arról írt, hogy fuzáriummal fertőzött lisztet találtak a lap munkatársai, amit egy általuk elvégeztetett független laboratóriumi ellenőrzés támaszt alá.

Bognár Lajos tájékoztatása szerint az ellenőrzéseket a gombák által termelt méreganyagokra, a mikotoxinokra, illetve a különösen veszélyes DON-toxinra vonatkozóan végzik sűrűbben. Az ellenőrzések számát azért emelte fel az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság, mivel a múlt évben csapadékosabb volt az időjárás a szokásosnál, ami kedvezett a gabona gombafertőzésének. Az idén 375 élelmiszermintát vizsgálnak meg, hogy tartalmaz-e az előírtnál több DON-toxint.

A múlt évi monitoring tervben 684 mintát ellenőriztek az élelmiszerbiztonságért felelős szakemberek, a mintákon 791 mikotoxinra vonatkozó ellenőrzést végeztek el. Kétszázkilencvenkilenc esetben vizsgálták a termékeket DON-toxinra, és 17 esetben találtak határértéket meghaladó mennyiségű méreganyagot az élelmiszerekben. Az érintett élelmiszereket kivonták a forgalomból és megsemmisítették. Bognár Lajos jelezte: az élelmiszergyártóknak kötelességük biztosítani, hogy az általuk feldolgozott alapanyagok mindenféle szennyeződéstől mentesek legyenek. Tilos az esetlegesen fuzáriummal fertőzött gabona úgynevezett hígítása, azaz keverése fuzáriumtól mentes gabonával.

©

Újságírói kérdésre válaszolva az MgSzH megbízott elnöke közölte: az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság vizsgálatot indít a Figyelő cikke alapján. Jelezte, hogy a vizsgálat eredményéről tájékoztatják a nyilvánosságot. Emlékeztetett arra, hogy a kisgyermekek által fogyasztott érintett élelmiszereket szigorúbban vizsgálják a hatósági ellenőrök, mivel ez a korosztály veszélyeztetettebb. Kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy az esetleges szabálytalanságokért 15 ezer és 2 milliárd forint közötti bírság szabható ki.

A Figyelő csütörtökön megjelent számában számol be arról, hogy laboratóriumban vizsgáltatott be több, kiskereskedelmi forgalomban kapható lisztet, aminek nyomán kiderült, hogy több termék is az egészségügyi határérték feletti méreganyagot, vagyis a gabonák gombafertőzése nyomán kialakulő toxint tartalmaznak. A lap idéz egy agrárvállalkozót is, aki állította, hogy a tenyészkocáinak egytizede elpusztult a fuzáriumos takarmánytól. A cikk szerint két tótkomlósi gyártású liszt don toxin értéke, és egy Komáromban gyártott termék F2 toxin értéke volt túl magas. Emellett a kiskereskedelemben kapható pékárukat is vizsgáltatott a lap, ennek nyomán kiderült, hogy több péksütemény rendszeres fogyasztása veszélyes az egészségre.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint a kérdéses termékeket, amelyeket a Figyelő saját maga vizsgáltatott be, hatóságilag elismert, akkreditált laboratóriumokban kellene ellenőriztetni. Meg kellene nevezni konkrétan a  laboratóriumokat, ahol a kérdéses mintákat megvizsgálták és azt a helyet, ahol ezeket a mintákat találták. (A Figyelő a cikkben annyit közölt, hogy független, a Nemzeti Akkreditáló Testület által akkreditált laboratóriumokban vizsgáltatta be a termékeket.) Vancsura József felhívta a figyelmet a nyomonkövethetőségi rendszerre, amelynek éppen az az értelme, hogy pontosan tudni lehessen, honnan is származik az esetlegesen fertőzött áru, kideríthető ugyanis, mely termelőtől származik a kérdéses fuzáriumos gabona, amiből a lisztet őrölték. Mint hozzátette, a termelő minden egyes, a termelést igazoló dokumentumot, a permetezési naplótól kezdve a gazdálkodási naplóig szakszerűen tölt ki, mert ez az érdeke.

 A Figyelő cikke az egyik szennyezett liszt esetében megnevezi a gyártót, míg másik két esetben csak a gyártás helyét említi. A péksüteményeknél pedig minden esetben feltüntetik a forgalmazó kiskereskedelmi cég nevét.

Vancsura azt állítja, hogy a kereskedő csak akkor viszi el az árut, ha az igazoltan jó minőségű. Ma már Magyarországon gyakorlatilag nincs olyan malom, amely ne tudná a gabonát saját maga is megvizsgálni, hogy milyen a minősége. A malom az őrlést követően kiadja a pékeknek a minőségi bizonyítványt. Azaz a pék csak akkor készíthet kenyeret a lisztből, ha a minőségi bizonyítvány már a kezében van. Ha mindez megvan csak, ezt követően kerülhet a kenyér illetve a pékáru a boltokba. Ez számos minőségellenőrzési pontot jelent, amelyen a hibás árunak fenn kell akadnia. A GOSZ elnöke ugyanakkor jelezte, hogy Magyarországon nemcsak hazai alapanyagokból készülhet kenyér, hanem külföldiekből is, hiszen az országba szinte minden irányból érkezik búza és liszt is.

A szakember szerint a fuzáriumszennyezettségről szóló hírek "szenzációhajhászásra" utalnak, azt állítja, hogy a fuzáriummal mindig számolni kell a termelés során, de lehet ellene szakszerűen védekezni. Vancsura József emlékeztetett arra is, hogy a múlt évben a szokásosnál nagyobb volt a gabonák fuzáriumfertőzöttsége az átlagosnál esősebb időjárás miatt, ezért sokkal többet kellett védekezni a fuzárium ellen, de, mint mondta, a termelők meg is tették a szükséges intézkedéseket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Igazi fényparádét csinált egy suhanó tűzgömb Amerikában – látványos videó

Igazi fényparádét csinált egy suhanó tűzgömb Amerikában – látványos videó

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Visszakövetelik a Mona Lisát? Francia-olasz minikrízist okozott a Leonardo-évforduló

Visszakövetelik a Mona Lisát? Francia-olasz minikrízist okozott a Leonardo-évforduló