szerző:
MTI

Az új szakmai kollégium felállásával megnövekszik a szakmai közélet súlya az egészségügyben - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy pénteki budapesti rendezvényen.

Az új szakmai kollégium tisztségviselői és tagozatainak tagjai pénteken vették át megbízólevelüket Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől és Szócska Miklóstól. Az eddiginél kisebb létszámú, rugalmasabb szakmai kollégium kétszintű szervezetben a tárca javaslattevő, véleményező és tanácsadó szakmai testületeként működik. A szakmai kollégium 60 - egyenként három-három tagú - tagozatból áll. Munkájukat a szakterületenként 5-15 emberből álló tanácsok segítik. 

Szócska Miklós beszédében kiemelte: amikor egy éve átvették a kormányzást, egyértelmű volt, hogy a korábbi kollégiumi rendszer illegitimmé vált, operatívabb és arányosabb testületre van szükség. Mint mondta, korábban az egészségügy átszervezésének legnagyobb problémája éppen az volt, hogy nem kérték ki a szakma véleményét arról, melyek a szükséges feltételek. Hozzátette, most az a feladat, hogy megpróbálják bevonni a szakmát a munkába. Úgy fogalmazott: "nagyon felelősségteljes munkára vállalkoztak", de megosztják ezt a felelősséget. 

Török Krisztina, a Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója arról beszélt: az államtitkárság nagy nyomás alatt áll, mivel a Semmelweis Tervben felvázolt nagytérségi egészségügyi ellátás egyes szintjeinek meghatározását június elejére ígérték az intézményeknek. Így a szakmai kollégium tagjai már hétfőn e-mailt kapnak, amely ahhoz nyújt segítséget, hogy mindössze tíz nap alatt meghatározzák az egyes szakmák városi, megyei, nagytérségi, valamint országos szintjeinek ellátási jellemzőit, szükségleteit.

Az új szakmai kollégium elnökévé Fülesdi Bélát, a Debreceni Egyetem orvosi karának egyetemi tanárát nevezték ki. Az elsőként elvégzendő feladatok között a Semmelweis Tervben vázolt egyes progresszivitási szintek meghatározását, az egészségügyi dolgozók jövőjéhez közép- és hosszú távú stratégia kidolgozását, valamint a szakorvos-továbbképzés szakmánkénti újragondolását jelölte meg. Fülesdi Béla kiemelte: az új kollégium mindkét szintjén valóban a szakma mértékadó szakemberei vannak jelen.

A miniszter a kollégium alelnökeinek Szilvási Istvánt, a Semmelweis Egyetem és Barzó Pált, a Szegedi Tudományegyetem professzorát nevezte ki. Az egyes tagozatok elnökeinek névsorában szerepel többek között Kásler Miklós az onkológia és sugárterápia tagozat, illetve Nagy Kálmán KDNP-s országgyűlési képviselő, a transzplantáció tagozat élén. Zacher Gábor toxikológus az oxyológia - sürgősségi orvostan, toxikológia, honvéd és katasztrófa orvostan tagozatban kapott helyet.

A szakmai kollégium és a tanácsok tagjainak megbízatása is négy évre szól, de a miniszter vagy a tanácsok tagjait delegáló testületek jogosultak az általuk kinevezett személyek visszahívására. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar Kupa: 4-0-val a döntőbe jutott a Vidi

Magyar Kupa: 4-0-val a döntőbe jutott a Vidi

Videó: Szétszedték a Huawei P30 Prót, ezt találták a belsejében

Videó: Szétszedték a Huawei P30 Prót, ezt találták a belsejében

4 általános munkahelyi baki és megoldásuk

4 általános munkahelyi baki és megoldásuk

Trónok harca: Maisie Williams megszólalt Arya szexjelenetével kapcsolatban

Trónok harca: Maisie Williams megszólalt Arya szexjelenetével kapcsolatban

Vonattal ütközött egy autó, késnek a szegedi vonatok

Vonattal ütközött egy autó, késnek a szegedi vonatok

"Mérföldkő" - elfogadta az ENSZ BT a nemi erőszak elleni határozatot

"Mérföldkő" - elfogadta az ENSZ BT a nemi erőszak elleni határozatot