szerző:
MTI

A főpolgármester nem támogatja sem a fővárosi önkormányzat, sem pedig a kerületi önkormányzatok megszüntetését. Tarlós István (Fidesz-KDNP) pénteken egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: egy rossz önkormányzati törvénnyel a kormányzó pártok a következő választási eredményt kockáztatnák.

A városvezető azt hangoztatta: szélsőséges elképzeléseknek nem szabad érvényesülniük  az önkormányzati rendszer fővárost is érintő átalakítása során. Mint fogalmazott, a város majdnem azonnali tönkretételét jelentené, ha csak 23 "kiskirályság" (azaz kerület) lenne, fővárosi önkormányzat nélkül. Hozzátette: a kerületek teljes megszüntetését is szélsőséges álláspontnak tartja.

Elmondta, hogy személyes véleménye az: meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy a város működőképesebb is legyen, de a politikai konszenzus is kialakuljon. Arról beszélt, nem szabad, hogy "tökéletes nyugtalanságba és feszültségbe torkolljon a dolog", mert annak komoly politikai, akár választási kockázatai lehetnek.

Kitért arra: tudomása szerint a parlamenti (Fidesz) frakció egy szegmensében van egy olyan - szerinte szélsőséges - "kerületi polgármesteri elképzelés, miszerint ide nekünk az oroszlánt, vágjuk 23-felé az utakat, a közműcégeket, meg a villamosvonalakat". Tarlós István úgy véli, az őt támogató politikai közösségben van annyi józanság, hogy egy 2014-es választási eredményt azzal nem fognak kockáztatni, hogy bármilyen szélsőséges törvénymódosítást elfogadnak.

Ezzel összefüggésben jelezte azt is: ő a következő választás idején 65 éves lesz, és ha egy nagyon rossz törvényt fogadnak el, akkor legfeljebb otthon marad a felesége mellett. Közölte, ő olyan ésszerű megoldást tart elfogadhatónak, ami "nem okoz brutális politikai feszültségeket az ellenzéknél" sem. Jelezte: ezt a kormány B-verziójában látja. (Ennek az a lényege, hogy mind a főváros, mind pedig a kerületek megmaradnának, de a hatásköröket és a feladatokat újragondolnák.)

Tállai András önkormányzati államtitkár szerdán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy ősszel kerülhet az Országgyűlés elé az új önkormányzati törvényjavaslat; már elkészült a vitaanyag, és megkezdődtek az egyeztetések az új szabályozásról. A 44 oldalas munkaanyagot már elküldték a kormánypárti frakcióknak, a témában érintett hét érdekszövetségnek és a fővárosnak. A jövőben tárgyalnak erről az ellenzéki frakciókkal is - tette hozzá.

A fővárossal kapcsolatban az államtitkár azt közölte, hogy három "elvi lehetőséggel" számolnak, de mindegyik változtatna a jelenlegi kétszintű rendszeren. Az első szerint egységes fővárosi rendszert alakítanának ki, és a kerületeket elöljáróságok vezetnék. A másik verzió értelmében kétszintű maradna ugyan a budapesti önkormányzati rendszer, de új munkamegosztást és struktúrát alakítanának ki. A harmadik változat, a "city-koncepció" egy belső városmaggal és további két-három kerülettel számolna, s azt jelentené, hogy megszűnne a fővárosi önkormányzat.

Az új rendszer elemeit a tervek szerint 2012 és 2014 között léptetnék életbe - fűzte hozzá az államtitkár.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

Kiégett egy magyarokat szállító busz Horvátországban

Kiégett egy magyarokat szállító busz Horvátországban

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán

A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada