szerző:
hvg.hu

"Visszatérünk az utcára és mostantól nem fogunk meghátrálni" - üzeni a kormánynak a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszerveze a Lázár János és Balsai István által pénteken benyújtott alkotmánymódosítási javaslatra reagálva. A tűzoltók nemcsak tüntetést helyeztek kilátásba, de azt is, hogy megteszik a "szükséges nemzetközi jogi lépéseket".

Lázár János és Balsai István pénteken terjesztette az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatát, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban. A javaslat indoklása arra utal, hogy ez például a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozhat. A módosítás szerint "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető". A javaslat elfogadása esetén a kormánynak lehetősége nyílik a már nyugellátásban részesültek helyzetének felülbírálására és munkaerőpiacra való visszakényszerítésére.

"Értetlenül állunk a ma beterjesztett törvényjavaslat előtt, amit a kormány egyértelmű, a tűzoltószakma ellen irányuló provokációjának tekintünk" - áll a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete közleményében. "A múlt pénteki demonstrációnkat követően tárgyalóasztalhoz invitált minket Pintér Sándor belügyminiszter, ám a hétfői egyeztetés eredménytelen volt a tárcavezetővel. Továbbra is egy helyben topogunk, ráadásul egész héten nem történt semmilyen előrelépés, egyeztetés."

"Elegünk van az ígéretekből és a kormány kommunikációs stratégiájából. Szemmel láthatóan nem tekintenek minket partnernek saját jövőnket illetően és most már nemcsak a jelenleg állományban dolgozók korkedvezményes nyugdíját akarják elvenni, hanem a már nyugellátásban lévőket is visszakényszerítenék a munkaerőpiacra" - folytatódik a közlemény, majd hozzáteszik: "Javaslom a politikusoknak, hogy menjenek fel teljes felszerelésben egy tűzoltólétrán, és ha véletlenül sikerül is nekik, képzeljék el, hogy ugyanezt megteszik naponta többször és hatvan évesen."

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete úgy véli, hogy a tűzoltószakma léte végleg veszélybe került, tekintélyét pedig már talán el is vesztette, mert a politikusok feláldozták a hónapok óta tartó politikai csatározásokban. Mivel a kormány javaslata elfogadhatatlan a tűzoltószakma számára, a szakmai egyeztetés teljes hiányát és az egyoldalú kormányzati döntések sorozatát pedig egyértelmű üzenetként értelmezik a szakmai kérdések lesöprésére. "A tűzoltók visszatérnek az utcára és mostantól nem fognak meghátrálni üres politikai üzeneteknek. Fokozzuk a szakmai összefogást és az eddigieknél is nyomatékosabban adunk hangot elégedetlenségünknek. Amennyiben pedig szükséges, megtesszük a szükséges nemzetközi jogi lépéseket."

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet

Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Nyomoz a rendőrség a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazás miatt

Nyomoz a rendőrség a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazás miatt

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Igazi csoda: 27 évig volt kómában, de felébredt

Igazi csoda: 27 évig volt kómában, de felébredt

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni