szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz népszerűségének esése tíz éves mélypontját érte el. Miért alakult így és milyen következményei lehetnek ennek?

©

„Ez önmagában nem egy olyan eredmény, amitől a Fidesznek kétségbe kell esnie. Ez részben kalkulálható veszteség volt. A Fidesz akkora táborral vágott neki a választásokkal, ami csak ellenzékben tartható egyben, a kormányzás során nem” – mondta Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója, amikor arról faggattuk: mennyire tekinthető drámainak, hogy a Szonda Ipsos legfrissebb kutatása szerint hatalmasra, az év eleji 43 százalékról 53 százalékra duzzadt azok tábora, akik egyetlen pártot sem választanának. Noha a Fidesz elveszítette támogatóinak egyharmadát, Krekó arra emlékeztetett, hogy még most is akkora a tábora, mint a három másik parlamenti pártnak együttvéve.

„A népszerűség csökkenése részben levezethető az intézkedések tartalmából: a kormányzat lépéseivel a választók nagyon széles köreinek okoz érdeksérelmet – gondoljunk például a rokkantnyugdíjazás felülvizsgálatára egy olyan országban, ahol 800 ezer nyugdíjas él. Most kezdik érezni a választók, hogy egyes intézkedések valóban 'húsba vágnak', és ez a helyzet rámutat a szimbolikus politizálás korlátaira is” – magyarázta az elemző. Hozzátette ugyanakkor, hogy a csökkenés a Fidesz kormányzati stílusának is köszönhető.

A népszerűségvesztés "sorsszerű" volt ugyan, de tompítani lehetett volna. A Fidesz olyan helyzetben vette át a kormányzást, hogy ha népszerű intézkedéseket nem tudott volna is hozni rövid távon, nyugodt, "biztonsági" politikával talán csökkenthette volna a népszerűségvesztést. "A kormány 'forradalmi' hevületében drasztikus változásokat akar foganatosítani minden területen a lehető legrövidebb idő alatt. Ezzel egyrészt a szükségesnél több konfliktust vállal, melyeket rendszerint 'erőből' akar megoldani, másrészt a permanens átalakításokkal bizonytalanságot kelt a választók széles rétegeiben – miközben a magyar választók többségében éppen a biztonságigény a legerősebb” – fogalmazott Krekó Péter.

Hasonlóan látja ezt Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője. Szerinte nehezíti a Fidesz helyzetét, hogy a párt a „fülkeforradalom”, az új alkotmány ígéretével és megalkotásával nagyon magasra emelte saját maga számára a lécet. „Már ellenzékben azt hangoztatta, hogy lehetséges egy merőben más és jobb politizálás a baloldali kormányhoz képest. Kormányra kerülve tovább emelte a tétet, azt üzente ugyanis a Fidesz, hogy a rendszerváltozás óta eltelt húsz év velejéig elrontott időszak volt, ehhez képest merőben más és jobb világ köszönt Magyarországra. A Fidesznek, illetve Orbán Viktornak van ugyan víziója az országról, ám ezeknek a szakpolitikákra való lefordítása már igen sok döccenővel, kapkodással, olykor átgondolatlansággal jár” – magyarázta Nagy Attila Tibor, példaként említve a közoktatási törvény koncepcióival kapcsolatos problémákat.

A stílus is fontos

A népszerűségcsökkenés egyik oka Nagy Attila Tibor szerint az is, hogy az ország „morális megújítása” nem úgy halad, ahogy sokan elvárták volna. „A végkielégítések ügyének már harmadjára volt kénytelen nekifutni a parlament, és egyre-másra derül ki egyes fideszes politikusok nepotizmusra való hajlama. Nem kevésbé fontos a stílus: itt is magas a mérce, mert a 'nemzeti együttműködés rendszere' kifejezés azt sugallja, hogy a kormány döntései előtt kikéri az érintettek véleményét, ehelyett a kormánnyal kevésbé jó kapcsolatot ápoló érdekcsoportok úgy érzik, hogy legtöbbször kész tények elé állítják őket.”

©

A Fideszt látszólag segíti egyébként a gyenge ellenzék. Krekó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a Fidesz jelentős számú szavazót vesztett az elmúlt hónapokban, az ellenzéki pártok ebből csak korlátozottan tudtak profitálni. „Igaz ugyanakkor, hogy a gyenge és megosztott ellenzék azonban el is kényelmesítette a Fideszt, ami még visszaüthet” – tette hozzá a Political Capital kutatási igazgatója.

„Ijesztő tendencia azonban a bizonytalan szavazók nagyon magas aránya, ami a politikából és a politikusokból való rendkívüli kiábrándultsággal jár együtt” – véli Krekó Péter. „Jelenleg nincsen olyan politikus, akit legalább a választók fele szívesen látna politikai pozícióban, és Orbán Viktornak sem voltak még olyan alacsonyan a népszerűségi mutatói, mint most. A veszély abban rejlik, hogy ha a választók a szocialisták után rövid idő alatt a Fideszből is kiábrándulnak, a jelenlegi politikai kínálatból a harmadik politikai pólust kiépítő Jobbik felé áramolhatnak. Ez az a párt ugyanis, amely az elégedetlenséget a leghangosabban artikulálja, és a kormányzati intézkedések vesztesei számára ez vonzó lehet” – véli az elemző.

Az elemzők szerint nem véletlen, hogy éppen az alacsonyabb társadalmi státuszúak, a bérből és fizetésből élők körében csökkent a Fidesz támogatottsága. „A Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram a már bejelentett szigorító intézkedésekkel (táppénzszigorítás, rokkantsági nyugdíj kérdése, munkanélküli segély csökkentése, közmunkaprogram megváltoztatása) tovább erősítheti az alkalmazotti rétegben lévő ellenérzéseket” – mutatott rá Nagy Attila Tibor. Szerinte a választásokra perdöntő hatást gyakorló mintegy 3 millió nyugdíjas számára vagy nem voltak pozitív üzenetei a Fidesznek, illetve a kormánynak, vagy ha igen, azok elrettentőekre sikerültek – utalt az elemző az inflációkövető nyugdíjemelés lehetőségére, ami aligha tenné lehetővé a nyugdíjak reálértékének növekedését.

A tűzoltókkal nem lesz könnyű dolguk

S miközben a kormány továbbra is gazdasági szabadságharcról beszél, éppen a külső kényszerek miatt kényszerül az államadósság csökkentésére. „Hasonló tüntetéseket és tiltakozásokat láthatunk most Magyarországon, mint a szomszédos Romániában, ahol a kormány eminensen próbálja az IMF-hitelcsomag feltételeit teljesíteni. Világossá vált, hogy nincs 'magyar út', és a várható súlyos kormányzati intézkedések további csoportokat idegeníthetnek el a Fidesztől” – mondta a Political Capital kutatási igazgatója. Krekó szerint elsősorban az alacsonyabb jövedelmű csoportok körében várható további népszerűségcsökkenés, hiszen a további adómódosításokkal ők járnak majd folyamatosan egyre rosszabbul. „A segélyezésre fordított összegek csökkentése az inaktívak egy csoportját fordíthatja szembe a kormánnyal. Ami pedig a foglalkozási csoportokat illeti, a rendvédelmi dolgozók után a pedagógusok és az orvosok tiltakozhatnak a leghangosabban a tervezett oktatási és egészségügyi reformok miatt” – magyarázta az elemző.

Rendvédelmi dolgozók demonstrációja - Nagyítás-fotógaléria
©

A rendvédelmi dolgozókkal, pontosabban a tűzoltókkal viszont nem lesz könnyű dolga a kormánynak Krekó Péter szerint. „Ez egy olyan meccs, amelyet a kormány nem tud megnyerni: a tűzoltók a lakosság erős rokonszenvét élvezik, és munkájuk veszélyessége mindenki számára egyértelmű. Így az ő kiváltságaik megnyirbálása várhatóan a lakosság többségében visszatetszést szül. A tűzoltók korkedvezményes nyugdíjazásának megvonása a 'népnyúzó' kormányzati politika szimbólumává válhat. Ha ebben a kérdésben nem próbál kompromisszumot kötni a kormány a tűzoltókkal, azon politikailag még sokat veszíthet” – véli a Political Capital elemzője.

Nagy Attila Tibor ezzel szemben úgy látja, hogy a rendvédelmi dolgozók tüntetései egyelőre nem népszerűségi szempontból veszélyesek a kormányra, hiszen az önkormányzati-kormányzati közalkalmazottak és köztisztviselők nagyobb szavazati csoportot képviselnek. Ugyanakkor a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint az a kép, hogy a parlamenti kapu előtti teret rendvédelmi tüntetők foglalták el, nem azt közvetíti, hogy a kormány kézben tartja a helyzetet. „Gyöngyöspata is élesen megmutatta, hogy komoly elvárás a kormánnyal szemben egy, a közbiztonságot tovább javítani képes rendőrség kialakítása, a kormánynak tehát elemi érdeke volna, hogy az erőszakszervezetének tagjaival minél jobb kapcsolatot alakítson ki. Ez a konfliktus ehelyett inkább gyengíti a rendvédelmieknek a kormány iránti lojalitását” – magyarázta Nagy Attila Tibor.

Erőteljes figyelmeztetés

A legújabb közvélemény-kutatási adatok erőteljes figyelmeztetésnek tekinthetők a Fidesz számára – véli Nagy Attila Tibor. „A Fidesz népszerűségének esése 10 éves mélypontját érte el, legalábbis a Szonda Ipsos adatai szerint a párt legutoljára 2001-ben rendelkezett az összes szavazók 24 százalékával, illetve a 2002 végén 25-26 százalékkal. Ha tendenciájában nézzük az eredményeket, akkor egyértelmű a helyzet komolysága: a Fidesz ugyanis eddig soha nem látott népszerűségi csúcsról zuhant lefelé. A Szonda szerint az első Orbán-kormány első évében a Fidesz támogatottsága az összes szavazó körében 35 százalékról 26 százalékra, a második Orbán-kormány idején viszont 41 százalékról 24 százalékra csökkent, ami amellett, hogy nagyjából 800 ezer szavazó elvesztését jelenti, az 1998-99 közöttinél nagyobb visszaesés” – emlékeztetett a Méltányosság elemzője.

A Fidesznek továbbra is az a szerencséje, hogy ellentétben első kormányzati ciklusával, nem áll vele szemben sem mandátumszámban, sem népszerűségben erős és nagy ellenzék – mondta Nagy Attila Tibor. A Fidesz 2014-es választási veresége szerinte ettől még bekövetkezhet, de úgy véli, botorság volna előre inni a medve bőrére, hiszen 2002-ben is csak nagy üggyel-bajjal tudta legyőzni az akkor lényegesen jobb állapotban lévő ellenzék a kormányon lévő Fideszt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lesz Karikó Katalin

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lesz Karikó Katalin

Házkutatást tartanak Navalnijnál és munkatársainál, most éppen a járványszabályok megsértése miatt

Házkutatást tartanak Navalnijnál és munkatársainál, most éppen a járványszabályok megsértése miatt

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először