szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az RTL Klub megdöbbenéssel fogadta, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa újabb büntetést, ezúttal 88 millió forintos bírságot szabott ki a Való Világ 4. szériájának adásai miatt; a társaság minden törvényes jogorvoslati eszközzel élni fog a határozattal szemben - olvasható a televíziós csatorna honlapján.

A médiatanács eddig két alkalommal rótt ki bírságot a televíziós csatorna műsorára, a novemberi és decemberi adásokban tapasztalt jogsértésekért 144 millió forintot, míg a januári adások tartalma miatt 88 millió forintot szabott ki. Az RTL Klub a honlapján azt írta: "különösen furcsának találjuk, hogy a majd' hat hónapig tartó műsorfolyam alatt a hatóság semmilyen figyelmeztetést nem alkalmazott, az utóbbi egy hétben viszont már másodszor értesítette a sajtót az RTL Klubra kiszabott bírságról". A csatorna kifogásolta azt is, hogy a tanács határozatairól eddig semmilyen értesítést nem kapott.

A honlapon az is olvasható, hogy az elmúlt hónapokban több alkalommal kereste meg az NMHH Médiatanácsa az RTL Klubot olyan levéllel, amelyben törvénysértést vélelmezett és várta az RTL Klub adott törvénysértés ügyével kapcsolatos álláspontját. A csatorna a válaszait minden esetben határidőre meg is küldte a hatóságnak. "A válaszainkkal kapcsolatos hatósági véleményt azonban mind a mai napig nem ismerhettük meg".

"Az NMHH kérésére a 2010. évről szóló beszámolónkban részletesen foglalkoztunk a Való Világ indulása előtt megszületett etikai kódex érvényesülésével is, a hatóság  véleményét azonban ezzel kapcsolatban sem tudjuk - olvasható a kommünikében. A csatorna azt is furcsállja, hogy a tanács hat hónapon át hallgatott, most azonban már másodszor áll a sajtó elé, ráadásul olyankor, amikor a műsor már véget ért, így a műsorszerkesztési gyakorlat már nem módosítható.

A közlemény kitér arra: az NMHH megalakulásakor az újonnan létrejövő hatóság azt hangoztatta, hogy elődjéhez képest az azonnali szankciók alkalmazása helyett sokkal inkább előtérbe szeretné helyezni a műsorszolgáltatóval való konzultációt. "Sajnáljuk, hogy ez a szemléletváltozás mégsem történt meg az elmúlt fél év legnagyobb hatású és talán legnagyobb jelentőségű televíziós műsorának tekintetében sem" - írták a honlapon.

A televíziós csatorna mindezek miatt elfogadhatatlannak tartja a nemzetközi mércével mérve is igen súlyos szankciók alkalmazást. Meggyőződése, hogy a hatósághoz fél év alatt eljuttatott 122 nézői panasz elenyésző számú a szinte az egész országot fél évig foglalkoztató műsor esetében. Kiricsi Karola, a médiatanács szóvivője csütörtökön azt közölte: a többi között a kiskorúak védelméről szóló szabályozást sértették meg a Való Világ 4. szériájának műsorai azzal, hogy az adásokban meghatározó téma volt az erőszak és a szexualitás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

88 millióval megfejelik az RTL Klub bírságát

Összesen 88 millió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az RTL Klub Való Világ 4. szériája januári adásainak szabálysértései miatt - mondta a médiatanács szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.