szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A budai várnegyed felújítását sürgette csütörtökön Schmitt Pál köztársasági elnök a főváros I. kerületének képviselő-testületével folytatott megbeszélésen a Sándor-palotában.

Az államfő saját segítségét is felajánlotta az önkormányzati képviselőknek ezen cél eléréséhez, és azt tanácsolta, próbáljanak a jelenleginél is többet tenni a várnegyed leromlott állagú ingatlanjainak, illetve infrastruktúrájának rendbetételéért. Schmitt Pál megengedhetetlennek nevezte, hogy még hatvan évvel a második világháború vége után is több romos épület található Budapestnek ezen a részén, ahol valamennyi Magyarországra látogató turista megfordul. Kiemelte: a budai Vár a legvonzóbb magyar idegenforgalmi látványosságok közé tartozik, így nagymértékben hozzájárul az ország gazdasági céljainak eléréséhez is, amiért a terület megérdemelné, hogy a látogatók arányának megfelelően részesedjen a turisztikai fejlesztési forrásokból.

Nagy Gábor Tamás, a kerület fideszes polgármestere a megbeszélésen arról tájékoztatta a köztársasági elnököt, hogy a kormánnyal folytatott legutóbbi egyeztetések alapján legkorábban a jövő évtől kezdődhet a budai várnegyed régi fényének visszaállítása. A városrész vezetője emellett arról is szólt, hogy a kerület takarékosan és hatékonyan gazdálkodott az elmúlt években, így a kötelezően előírt feladatai mellett több fejlesztésre, illetve műemlékek felújítására is jutott pénz.

A megbeszélésen a kerület ellenzéki képviselői is részt vettek.

Schmitt Pál a Sándor-palota ablakában. Remek kilátások
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A közútkezelő álló járműjébe csapódott egy autó az M0-son – videó

A közútkezelő álló járműjébe csapódott egy autó az M0-son – videó

Magyarország már csak a 92. a Riporterek Határok Nélkül listáján

Magyarország már csak a 92. a Riporterek Határok Nélkül listáján

Civilek arra kérik a kormányt, hogy hosszabbítsa meg az április végén lejáró kilakoltatási moratóriumot

Civilek arra kérik a kormányt, hogy hosszabbítsa meg az április végén lejáró kilakoltatási moratóriumot