szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon nem történt forradalom a 2010-es választásokon, de az ország "putyinizálódása" sem kezdődött el az elmúlt egy évben a Republikon Intézet csütörtöki konferenciáján résztvevő politológusok szerint.

A fővárosban rendezett beszélgetésen Török Gábor, Magyar Kornélia és Mráz Ágoston Sámuel értékelte az elmúlt évet.

Török Gábor a kormányzás legnagyobb pozitívumának azt tartja, hogy a Fidesz a korábbi kabinetekkel ellentétben egyre nagyobb politikai bátorságot mutat, és nem fordul vissza az általa választott irányból. A Vision Politics Budapest igazgatója ugyanakkor kiemelte, hogy a Fidesz nem bánt okosan páratlan lehetőségével: a tudatos cselekvés helyett ugyanis sokszor politikai ösztöneinek engedett, holott nagyobb önmérséklettel és több gesztussal akár eredményesebb is lehetett volna. Mint mondta, a Fidesz néhány lépése az SZDSZ régi vágyait teljesítette be, egyes intézkedései mögött pedig kifejezetten Kóka János szelleme kísért, hiszen azokról még a "békákat sem kérdezték meg".

Magyar Kornélia szerint Orbán Viktor "progresszív hangját" találta meg a Széll Kálmán Tervvel. A Magyar Progresszív Intézet igazgatója tanítaná a kormány megszorításokról szóló bejelentéseit, amelyek szerinte Gyurcsány Ferenc közvetlensége helyett azt a politikailag talán helyes utat választják, amellyel a választókban nem tudatosítják a szükséges megszorításokat. Az elemző a kormány elrontott lépései között említette a szerinte szükségtelenül hamar meghozott médiatörvényt, úgy vélte ugyanis, ennek "kulturkampfos attitűdje" sokkal kevesebb hasznot hoz a hatalomnak, mint amennyit remél tőle. Magyar Kornélia kifogásolta továbbá a személyi jövedelemadó csökkentését is, mondván helyette inkább a munkaadói járulékot kellett volna mérsékelni.

Mráz Ágoston Sámuel szintén az egykulcsos szja és a médiatörvény ügyét kritizálta, előbbit a megvalósításba csúszott hibák miatt, utóbbit pedig azért, mert a Fidesz szerinte egy hónapig nem tudott mit kezdeni a külföldi kritikákkal. A Nézőpont Intézet vezető elemzője megjegyezte, hosszasan tudná sorolni a kormány pozitív intézkedéseit, azonban ezt nem teszi. Arra ugyanakkor emlékeztetett, hogy egyik korábbi felmérésük szerint a lakosság a nemzeti érdek érvényesítése területén látja legsikeresebbnek a kabinetet.

A Republikon Intézet, moderátor szerepét betöltő vezetőjének kérdésére válaszolva valamennyi elemző úgy vélekedett, Orbán Viktor szavaival ellentétben egy éve nem zajlott forradalom a választófülkékben. Mráz Ágoston Sámuel szerint ez nem volt szerencsés lépés a kormányfőtől, mivel - mint mondta - a magyar nép karaktere nem nevezhető forradalminak. Török Gábor úgy vélte, 2010-ben forradalom helyett történelmi súlyú választásról, ezzel együtt a pártrendszer átalakulásáról, illetve további változások lehetőségéről beszélhetünk.

A politológusok szintén Tóth Csaba felvetésére reagálva egyhangúlag elvetették, hogy Magyarország az oroszországi, "putyinizálódó" útra lépett volna. Mint mondták, ez mindaddig nem történhet meg, amíg szabad választásokat tartanak, vagyis a politikai pártok jelentős adminisztratív akadályok nélkül versenyezhetnek egymással. Török Gábor ezzel összefüggésben azt jegyezte meg, hogy a magyar pártok túl sokszor kiáltanak farkast, ha valami számukra nem tetsző dologgal találkoznak. Szerinte el kell fogadni, hogy a "Fidesz élt politikai felhatalmazásával, elment a falig, de nem tovább". Magyar Kornélia szintén nem gondolja, hogy a kormány véget vetett volna a jogállamiságnak, véleménye alapján a Fidesz csak kisebb változtatásokat eszközöl a korábbi közjogi rendszeren, hiszen maga is fél, hogy a módosításokkal könnyyen egy számára is veszélyes rendszert hoz létre.

Az elemzők a különböző közvélemény-kutatások eredményeit értékelve bonyolódtak a legnagyobb vitába. Mráz Ágoston Sámuel szerint a kormánypárti politikusoknak egyelőre nincs okuk az idegességre: a választások óta ugyan emelkedett a szavazók passzivitása, de ez méréseik alapján nem jelenti a biztosan Fideszre szavazók számának fogyását. Magyar Kornélia ezzel szemben a Fidesz számára intő jelként értékelte, hogy egy év alatt többségében nem is pénztárcáik miatt, hanem erkölcsi, filozófiai okokból pártoltak el a párttól. Török Gábor szintén úgy vélte, a kormány számára súlyos problémát jelent korábbi szavazóinak folyamatos lemorzsolódása, amit meglátása alapján nem lesz egyszerű megállítani. "A politikai inga elindult vissza, de egyelőre nem tudni kit talál a másik oldalon" - fűzte hozzá.

Az ellenzék esélyeit latolgatva Magyar Kornélia úgy fogalmazott, az MSZP hosszú időre hiteltelenítette magát, hiszen - Gyurcsány Ferencet és Mesterházy Attilát is beleértve - ugyanazokkal a személyekkel képviselteti magát, akikkel bukását is elszenvedte. Hozzátette: az LMP belső döntéshozatali mechanizmusának tisztázása, illetve országos jelenlétének biztosítása nélkül szintén nem számíthat több szavazatra. Török Gábor az 1994-es választások után kialakult helyzethez hasonlította a jelenlegi pártpolitikai helyzetet, és arra emlékeztetett: négy évvel később az ellenzék egyik legkisebb pártja, a Fidesz nyerte a választásokat, holott csupán 25 képviselője ült a parlamentben. Mráz Ágoston Sámuel - a párhuzamot folytatva - azt mondta, az ellenzék most is csak a kormány hibájából erősödhet meg, de a jelenlegi kabinet eddig nem követett el a Bokros-csomaghoz mérhető népszerűségvesztést eredményező politikai baklövést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja

Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja

Orbán: A járvány legnehezebbb két hete következik

Orbán: A járvány legnehezebbb két hete következik