szerző:
hvg.hu

A magyar EU-elnökség honlapját tavaly december 1-je és idén június vége között áfa nélkül 73,6 millió forintért üzemelteti a Magyar Telekom Nyrt. egy egyedi szerződés alapján, míg a Magyar Posta Zrt. az elnökség fél évére 60 millió forintért adta „albérletbe” a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér elnökségi váróját – derül ki a Külügyminisztérium által a napokban nyilvánosságra hozott, ötmillió forintnál magasabb értékű szerződések és megrendelések 2010-es listájából.

A listán szereplő nagyobb tételek között szerepel még az elnökségi bútorok vásárlása, amelyet a Garzon Bútor Kft. és a Balaton Bútor Kft. szállított majdnem 70 millióért, illetve a gödöllői Művészetek Házában kialakított EU-elnökségi sajtóközpont 42 milliós bérleti díja. Ezen kívül összesen több mint 36 millió forintos hozzájárulást kapott a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem a diákok közül toborzott elnökségi összekötők (liaison officerek) után, akik a külföldi delegációk kíséretéért gondoskodtak.

Kétszázötvenezer a hivatalos a domainnévért

Szintén ötmilliósnál magasabb értékű szerződésben rendezte a külügy az üdítőitalok beszerzését, ezért a Sió-Eckes Kft. 7,9 milliót kapott. A nyomtatott elnökségi ajándékokat az Eurotronik Zrt. szállította 40 millióért, az erre vonatkozó közbeszerzési szerződés tavaly november 22-e és idén január 3-a közötti időtartamra szólt. Az elnökségi dekorációs tervek elkészítésére és a dekorációs elemek helyszíni telepítésének ellenőrzésére tavaly év végén kötött vállalkozási szerződést a tárca a 6szín Bt.-vel hatmillió forintért. Kommunikációs tanácsadásra 48 millió forintot költött a tárca, legalábbis ekkora összegre kötött vállalkozási szerződést a Bruxinfo Szolgáltató Kft.-vel, amely többek között a Bruxinfo Online uniós ügyekkel foglalkozó híroldalt és a Bruxinfo Európai Elemző Irodát is működteti.  

A Külügyminisztérium a kisebb, ötmillió alatti értékű szerződésekről szóló listát is közzétette. Az érdekesebb tételek között szerepel például a hivatalos elnökségi honlap domainjének, az eu2011.hu-nak a megvásárlásáról egy magánszeméllyel tavaly júliusban kötött 250 ezer forint értékű adásvételi szerződés, illetve az Okfon Zrt.-vel az "EU-elnökséggel kapcsolatos beszerzési eljárások teljeskörű lebonyolítására" kötött 5,6 milliós szerződés.

Az EU elnökség ünnepélyes átvétele. Rivaldafényben
©

Összesen 24 milliárdra tették a költségeket

Magyarország a soros elnökségre 2007-2011 között összesen 23,78 milliárd forintot költ, ez a tavaly november végi árfolyamon közel 85 millió euró - olvasható az elnökség hivatalos honlapján. "Ez takarékos költségvetésnek számít, mert az utóbbi évek elnökségeinek költségvetése 80-150 millió euró között mozgott. (Bár az egyes elnökségek tényleges kiadásait az eltérő elszámolási gyakorlatok miatt nehéz összehasonlítani)" - teszi hozzá a költségvetésről szóló rövid bejegyzés. Az idei költségvetési terv az EU-elnökségi feladatok ellátására előzetesen 15,5 milliárd forintot irányzott elő.

Az EU Elnökségi Kommunikációs Főosztály tavaly novemberi tájékoztatása szerint a "nem egyedi" termékeket és szolgáltatásokat közbeszerzési eljárással pályáztatták. A tárca szerint a következő fő kiadások merültek fel: gépkocsik biztosítása a hivatalos delegációk számára, ajándékok, informatikai eszközök, bútorok beszerzése, szállodai és catering szolgáltatások, dekoráció, kiadványok szerkesztése és fordítása, tolmácsolás, de a hivatalos elnökségi és akkreditációs honlap, valamint a kiemelt hazai rendezvényekhez kapcsolódó médiaszolgáltatás (host broadcasting) költsége is Magyarországot terheli.

A kiadásokkal szemben áll az a közvetlen bevétel, amelyet a beszállítók generálnak majd, illetve közvetetten, az adóbevételeken keresztül az állam is profitál majd az EU-elnökségből - tették hozzá akkor a főosztályon. Győri Enikő, az EU-ügyekben illetékes külügyi államtitkár tavaly ősszel arról beszélt, hogy az  ideérkező küldöttek többsége maga fedezi a szállását, a későbbiekben remélhetőleg magánútra is visszatér, ami lendíthet az idegenforgalmunkon. Hozzávetőleges becslés szerint 230-250 rendezvényt bonyolítanak le a fél év alatt Magyarországon, átlagosan 160 részvevővel. Egy részvevő naponta átlagosan 150 eurót költhet, ez előreláthatólag 2-2,5 milliárdos bevételt hoz a fél év alatt. Ebből a költségvetésbe befolyó áfa 5-600 millió forint között lehet - mondta akkor az államtitkár.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Szakértő: érdemes közjegyzői okiratba foglalni az ingatlan adásvételi szerződését

Szakértő: érdemes közjegyzői okiratba foglalni az ingatlan adásvételi szerződését

Még ma is lehet 30 fok

Még ma is lehet 30 fok

A kormány szerint megfelelő a gáz ára, nem tervezik csökkenteni

A kormány szerint megfelelő a gáz ára, nem tervezik csökkenteni

A Mészáros Lőrinc által használt luxusjacht óránként 200 liter gázolajat is elégethet

A Mészáros Lőrinc által használt luxusjacht óránként 200 liter gázolajat is elégethet

Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket az Ocean Vikingről

Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket az Ocean Vikingről