szerző:
Népszava
Tetszett a cikk?

Tarlós István kínos beismerésre kényszerült Sztálin budapesti díszpolgári címének visszavonása körüli, általa gerjesztett vitában - írja a Népszava.

A főpolgármester a fővárosi közgyűlés március 23-i ülésén személyeskedő vitába bonyolódott az ellenzékkel, mikor ki akarta mondatni, hogy Sztálin nem díszpolgár többé. Tarlós annak ellenére sürgette ezt, hogy a volt szovjet diktátor már a '90-es évek elejétől nem díszpolgár. Mégpedig azért, mert a mostani közgyűlés nem jogutódja a címről 1948-ban döntő fővárosi testületnek, ráadásul a rendszerváltás után sem "élt" Sztálin díszpolgári címe. Erről 2004-ben is vita volt, akkor is kimondta végül a közgyűlés, hogy Sztálin nem tekinthető díszpolgárnak, de Tarlós ezt "dodonainak" tartotta. Javaslatára márciusban Sztálin mellett másik nyolc személytől is megvonták a címet: így Haynautól és Jellasicstól is.

Mint azt a Népszava idézi: akkor a főpolgármester kifejtette: "Itt szeretnék eloszlatni egy félreértést, mert bizonyos sajtóorgánumok papagájszerűen ismétlik, hogy Sztálin díszpolgárságát már régen visszavonta a nagy tekintélyű MSZP-SZDSZ-frakció. Na kérem, ez hazugság."

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője ezzel kapcsolatban kijelentette: ha kell, újra és újra megszavazzák, hogy nem tekinthető Sztálin a cím birtokosának, de egy sor fontosabb ügy is lenne, minthogy "a nem létező díszpolgárok sorából töröljenek nem létező díszpolgárt". Horváth hivatkozott arra, hogy 2004-ben azért azt szavazták meg, hogy Sztálin nem tekinthető díszpolgárnak és nem azt, hogy Sztálin nem díszpolgár többé, mert akkor már régen nem is volt az. Utóbbit márciusban Tarlós vitatta. Három hónappal később, a múlt heti ülésen viszont beismerte tévedését - igaz, csak papíron.

Méghozzá a június 22-i ülésre benyújtott, "Jelentés a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról" című előterjesztésében. Ebben az aláíró Tarlós rögzíti, hogy a díszpolgári címmel kitüntetettek nevét a vonatkozó rendelet melléklete sorolja fel. Majd elismeri, hogy "Az 1993. augusztus 1. napjától hatályos rendelet 2. számú mellékletében nem kerültek feltüntetésre a rendelet hatálybalépését megelőzően a díszpolgári címmel kitüntetett személyek, így a jelen határozattal - a díszpolgárok sorából - törölt személyek sem." Végül Tarlós - mentve a menthetőt -, azt írta, mivel a közgyűlésnek a címeket törlő döntése nagy nyilvánosságot kapott, a "határozatok végrehajtottnak tekinthetők."

Tarlós István
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szlovák kormány is orosz diplomatákat utasított ki

A szlovák kormány is orosz diplomatákat utasított ki

Mit lehet tudni az új, „kétszeresen mutáns” koronavírus-változatról?

Mit lehet tudni az új, „kétszeresen mutáns” koronavírus-változatról?

Radar360: Visszautasított vakcinák és új klímacélok az EU-ban

Radar360: Visszautasított vakcinák és új klímacélok az EU-ban