szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) sztrájkbizottsága úgy döntött, hogy a sztrájkkal kapcsolatos, nem jogerős bírósági döntések miatt nem tartják meg a június 29-re meghirdetett munkabeszüntetést, a július 7-i munkabeszüntetésre pedig igyekeznek a még bizonytalan körülményeket tisztázni - közölte a szakszervezet kedden.

A MOSZ tájékoztatása szerint a Fővárosi Munkaügyi Bíróság kedden megküldte a szakszervezet által benyújtott két kérelemre a nem jogerős végzést. A szakszervezetnek azt a kérelmét, hogy a bíróság mondja ki a sztrájkkövetelések céljának jogszerűségét a bíróság elutasította, az eljárást megszüntette.

A még elégséges szolgáltatás ügyében a MÁV-TRAKCIÓ-val szemben azonban helyt adott a MOSZ kérelmének, amely szerint a 9 óra és 11 óra közötti időszakban a személyvonatok a munkabeszüntetés megkezdése után az első állomásra megérkeznek, és 11 órakor indulnak tovább. A vonatok állva tartásáról és energiaellátásáról a mozdonyvezetők gondoskodnak. Tehervonat továbbítás és tolatási tevékenység ebben az időszakban nem lesz.

A bíróság ezt a még elégséges szolgáltatási szintet azzal egészítette ki, hogy azoknak a nemzetközi vonatoknak, amelyek a sztrájk megkezdése előtt és alatt indulnak, végig kell közlekedniük. A GySEV 12 vonatából 7-et kell közlekedtetni, a nemzetközi vonatokat továbbítani kell a célállomásokra. Ezzel szemben a szakszervezet ajánlata 5 vonat volt. A tehervonatok nem közlekednek, a tolatószolgálat a még elégséges szolgáltatásba tartozó vonatok kivételével szintén áll.

A sztrájkbizottság további munkabeszüntetési időpontokat javasol a küldöttközgyűlésnek - áll a közleményben. A MOSZ döntését megelőzően a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) is jelezte, hogy későbbi időpontra halasztja a szerdára meghirdetett sztrájkot. A VSZ döntését azzal indokolta, hogy a fővárosi munkaügyi bíróság a még elégséges szolgáltatás megállapítására indított perben nem hozott ítéletet. A sztrájktörvény alapján a június 29-ére meghirdetett sztrájkot a jogerős ítélet meghozataláig nem lehet megtartani - írta közleményében a VSZ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyszerű trükkel szüntetné meg az IKEA a boltjai előtt a sorban állást

Egyszerű trükkel szüntetné meg az IKEA a boltjai előtt a sorban állást

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL