szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A sok száz milliós önkormányzati ingatlanpanamák, fiktív megbízási szerződések, szociális bérlakás-kiutalások és más bűncselekmények vádjával indult ügy elsőrendű vádlottja Gál György, volt erzsébetvárosi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, a másodrendű vádlott pedig Hunvald György, volt VII. kerületi szocialista polgármester.

Ismertette a vádiratot a Hunvald-ügy 11 vádlottja esetében az ügyész kedden a Fővárosi Bíróságon (FB). A sok száz milliós önkormányzati ingatlanpanamák, fiktív megbízási szerződések, szociális bérlakás-kiutalások és más bűncselekmények vádjával indult ügy elsőrendű vádlottja Gál György, volt erzsébetvárosi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, a másodrendű vádlott pedig Hunvald György, volt VII. kerületi szocialista polgármester.

A büntetőperben összesen 25 ember ellen emelt vádat az ügyészség hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és más bűncselekmények miatt, ám a büntetőper kezdetén, ez év áprilisában a FB úgy határozott: 13 vádlott esetében elévült a közokirat-hamisítással kapcsolatos vád, és ezért megszüntette az eljárást.

Ez a 13 vádlott az ügyészség szerint strómanként, a vevői oldalon felbukkanó cégekkel kapcsolatban vett részt az önkormányzati ingatlanok mélyen áron aluli adásvételében. Közülük kilenc vádlottal kapcsolatban nem is tartalmazott mást a  vádirat, így ha esetükben jogerősen megállapították volna a közokirat-hamisítás ügyében a büntetőeljárás elévülés miatti megszüntetését, akkor a továbbiakban 25 helyett csak 16 vádlottal szemben folytatódott volna a Hunvald-ügy.

A FB elévülés miatti megszüntető határozatát azonban az ügyészség fellebbezése folytán a Fővárosi Ítélőtábla júniusban felülbírálta, és kimondta, hogy a vádbeli cselekmények elévülése nem állapítható meg, az eljárást e 13 ember ügyében is folytatni kell. Közülük a keddi tárgyaláson jelen lévő 11 vádlott esetében történt meg a vádirat ismertetése, majd pedig az iratismertetés. A 13 vádlott meghallgatása várhatóan a következő, július 8-ai tárgyaláson kezdődik meg az FB-n.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Almát rendelt a Tescóból a brit férfi, egy iPhone SE-t talált a csomagjában

Almát rendelt a Tescóból a brit férfi, egy iPhone SE-t talált a csomagjában

Találtak egy természetes anyagot a kutatók, ami javíthatja az egerek emlékezőképességét

Találtak egy természetes anyagot a kutatók, ami javíthatja az egerek emlékezőképességét

Mennyibe kerül átlagosan most egy új autó Magyarországon?

Mennyibe kerül átlagosan most egy új autó Magyarországon?