szerző:
Szegő Péter

A volt miniszterelnök szerint Magyarországot ma egy ocsmány, jobboldali politikát folytató, önző és erőszakos kormány vezeti - Gyurcsány erről Cegléden beszélt a Demokratikus Koalíció rendezvényén. Gyurcsány Ferenc kijelentette: szerinte érvényes és eredményes volt az MSZP-n belül lezajlott pártszavazás.

Az informális rendezvényen mintegy százötvenen jelentek meg, egyebek mellett Gedei József volt frakcióvezető-helyettes, továbbá Avarkeszi Dezső volt igazságügyi és Szabó Zoltán valamint Arató Gergely volt oktatásügyi államtitkár. Tudósítónk azonban az MSZP mostani elnökségéből vagy – magán Gyurcsányon kívül – a frakcióból senkit sem látott.

„Elképesztő sikert aratott a Demokratikus Koalíció az elmúlt napokban” – jelentette ki a volt miniszterelnök. Úgy vélte: jó, ha az MSZP tagságának egyharmada aktivizálható, így hatalmas siker, hogy „az állítólag harminc-harmincegyezer fős párttagságból” 9200 ember elment szavazni és ebből 7200 igent mondott a Demokratikus Koalíció reformelképzeléseire. „Ez politikai és erkölcsi értelemben hatalmas győzelem és egyben iszonyatos felelősség” – mondta.

Mit jelent ma baloldalinak lenni? – tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc, majd felelt is önmagának: egyfajta mentalitást, moralitást és kultúrát. Azt, hogy a saját szorgalmunkból, tudásunkból akarunk megélni, de nem vagyunk érzéketlenek a másik iránt.

Ezekkel nem lehet

„Ma Magyarországot egy ocsmány, jobboldali politikát folytató kormány vezeti. Ez a politika végtelenül önző […], erőszakos és […] a többség érdekeivel ellentétesen próbálja az ország ügyeit igazgatni” – bírálta az Orbán-kormányt Gyurcsány Ferenc. A mai kormány szerinte Európában a legtöbb jóérzésű emberből „ellenszenvet és elfordulást vált ki: azt gondolják, hogy ezekkel nem lehet megbékélni és megegyezni”. Közölte: az ellenfeleink a jobb- és nem a baloldalon vannak, „a baloldalon megoldandó ügyeink vannak”.

A jobboldali kormánnyal szemben létre kell jönnie „a nagyon sokfajta, sokszínű demokratikus ellenzéki világban az együttműködésnek […], amely előbb-utóbb lehetőséget teremt arra, hogy ezt a jobboldali, önző, önkényre építő világot […] le lehessen váltani”. Ehhez a demokratikus ellenzéket alkalmassá kell tenni Orbán Viktor leváltására. A volt kormányfő úgy folytatta: ma a demokratikus ellenzék legerősebb szervezete a Magyar Szocialista Párt, „ezért bárki bármit gondol a Magyar Szocialista Pártról, óvni kell attól, hogy a szükséges és elkerülhetetlen átalakulásban erejét veszítse, hanem sokkal inkább új erőre kapjon”.

A szocialista politikus szerint Magyarország nem akar egy hagyományos, keresztény moralitásra épülő világot. „Gyerekeink és unokáink tobzódnak a szabadság világában […] és ez elképesztően jó. Nem hiszem, hogy arra várnak, hogy Semjén Zsolt majd megmondja nekik […], a keresztény erkölcs alapján mi a helyes és mi a helytelen.” Gyurcsány úgy folytatta: „abban van felelősségünk, hogy a szabadság világát jól rendezzünk be”. Érezzenek felelősséget a többiek iránt: ne gondolják azt, hogy csak önmagukért felelősek és ha nekik jól megy, „akkor mindenki más le van ejtve”, vagy ha nekik nem megy jól, akkor magunkra vannak hagyva.

Fel is út, le is út

Az emberek többsége biztonságra, nyugodt európai polgári létre vágyik, közbiztonságra, biztonságra a munkahelyén, arra, hogy egyről a kettőre juthasson – folytatta beszédét a volt miniszterelnök. „Én azt gondolom, hogy baloldali eszmékkel lehet élhetővé tenni a polgári Magyarországot. Igen, én a szabadságelvű szociáldemokrata hagyományok talaján egy polgári Magyarországot képzelek el”.

Olyan országot szeretnék, ahol nem kell attól félni, hogy rám küldik az APEH-ot csak azért, mert nem szimpatizálok a kormánnyal, olyan országot, ahol a város egyetlen iskoláját nem adják oda a katolikus egyháznak és akik nem hajlandóak részt venni a misén, azoknak le is út, fel is út. A magyar államnak biztosítania kell, hogy minden gyerek tanulhasson világnézetileg semleges iskolában, ha akar – közölte nagy tapsot kapva az egykori kormányfő.

©
Gyurcsány hangsúlyozta: a baloldaliság fontos, átléphetetlen része a morális tisztesség. Az elemi emberi és erkölcsi szabályokat be kell tartani. Az MSZP-t terhelő belső viták nagy része nem megoldhatatlan tartalmi, politikai vita, „hanem erkölcsi, kulturális és emberi ügyek sokasága” – tette hozzá. „Akarunk-e egy erkölcsös, demokratikus és nyitott pártot vagy belenyugszunk az elmúlt húsz év hordalékának megőrzésébe azt mondván, hogy nem tudunk ezen átlépni. Őszöd igazsága arról szól, hogy ezen át kell lépni” – jelentette ki.

A nyári tábor résztvevői főleg a pártszavazásról kérdezték a Demokratikus Koalíció elnökét. Gyurcsány szerint a 7200 igen szavazat „nem csak elég, hanem több mint elegendő”. Gyurcsány szerint számháborúra nincs szükség, tagrevízióra viszont igen és csak azután kellene eredményt hirdetni, miután kiderül, hogy a Demokratikus Koalíció mellett szavazó 7200 párttag a párttagság pontosan hány százaléka. „Meggyőződésem szerint érvényes és eredményes volt ez a pártszavazás” – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány: átütő politikai siker a pártszavazáson

A pontos szám még nem ismert, annyi biztos, a sikerhez 8 ezer, azonos irányú szavazat kell. A volt miniszterelnök átütő politikai sikernek tartja legfrissebb Facebook-bejegyzésében a kedden zárult pártszavazás eredményét.

Nol Itthon

Elbukott Gyurcsány pártszavazása

Néhány százalékon múlt csak, de a pártszavazásra feltett egyik kérdésben sem lett érvényes a Gyurcsány-féle voksolás - tudta meg a Népszabadság. A lap szerint a magas részvételi arány elgondolkodtató.

MTI Itthon

MSZP-pártszavazás: a Demokratikus Koalíció szerint a változásra voksoltak

Az MSZP pártszavazásán voksoló 9200 ember mintegy nyolcvan százaléka szavazott arra, hogy gyökeres változást akarnak a Magyar Szocialista Pártban - írja a Demokratikus Koalíció Platform az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. A platform véleménye szerint a június 22-e és 28-a között tartott pártszavazás érvényes és eredményes volt, bár a hivatalos eredményt az MSZP szombati választmányi ülésén jelentik be.

MTI Itthon

MSZP: a tagság negyede adta le voksát a pártszavazáson

Az előzetes részvételi adatok szerint az MSZP megközelítőleg nyolcezer tagja, vagyis a választásra jogosultak mintegy 25 százaléka vett részt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform által kezdeményezett pártszavazáson - jelentette be Molnár Zsolt, az MSZP szervezési igazgatója, országgyűlési képviselő kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

MSZP: eredménytelen volt a pártszavazás

Érvénytelennek és eredménytelennek találta a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezésére megrendezett pártszavazást az MSZP választási bizottsága.

Belehalt agysérülésébe egy amerikai bokszoló

Belehalt agysérülésébe egy amerikai bokszoló

Fontos szerepet kap Neil Patrick Harris a Mátrix 4. részében

Fontos szerepet kap Neil Patrick Harris a Mátrix 4. részében

Igaz, hogy 21 milliárd forint ez a lakás, de adnak hozzá egy Aston Martin Vulcant

Igaz, hogy 21 milliárd forint ez a lakás, de adnak hozzá egy Aston Martin Vulcant

Détári Lajost ittas vezetésen érték

Détári Lajost ittas vezetésen érték

Hiába leszbikus a kormányfő, Szerbiában akadályozzák a melegek szülővé válását

Hiába leszbikus a kormányfő, Szerbiában akadályozzák a melegek szülővé válását

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!