szerző:
hvg.hu

Tárgyi bizonyítékok hiányában nem könnyű valakire rábizonyítani, hogy idegen államnak kémkedik – márpedig forrásaink kétlik, hogy az ügyészségnek épkézláb bizonyítékai lennének az őrizetbe vett egykori titkosszolgálati vezetők és Szilvásy György exminiszter ellen. Az első Orbán-kormány idején egyébként már gyanúsítottak meg kémkedéssel egy titkosszolgát, de akkor az ügy „házon belül” maradt, sajtónyilvánosságot nem kapott. Igaz, most is nagy a csönd: amit lehet, titkosítottak.

„Aki idegen hatalom vagy idegen szervezet részére a Magyar Köztársaság ellen hírszerző tevékenységet végez, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – áll a Büntető Törvénykönyvben. Az ítélet súlyosbítható, ha kémkedést szigorúan titkos minősítésű nemzeti adat vagy nemzetközi szerződésben e minősítésű adatnak megfeleltetett külföldi minősített adat kiszolgáltatásával követi el az illető. Utóbbi esetekben akár 15 évig a rács mögött maradhat, feltéve, ha tette a bíróság előtt bizonyítható. Márpedig a bizonyítás egyáltalán nem könnyű – mondták a hvg.hu-nak a témában jártas, név nélkül nyilatkozó szakemberek.

A rendszerváltás óta példátlan módon nemrég két egykori titkosszolgálati vezetőt, Galambos Lajost és Laborc Sándort, valamint a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati miniszterét, Szilvásy Györgyöt is őrizetbe vették. Az időközben házi őrizetbe helyezett Galambost és a szabadlábon védekező ex-minisztert kémkedéssel gyanúsítják.

Államtitok lévén a sajtó persze csak találgat arról, a hatóságok szerint Szilvásyék mit követhettek el, ami kimerítené a kémkedés tényállását. Egyesek tudni vélik, hogy ügyük összefüggésben állhat a Mol-részvények orosz kézbe játszásával, megint mások szerint nem az olajipari vállalattal kapcsolatos tranzakció, hanem egy korábbi, vélhetően 2005-2006-os ügy áll a háttérben. Ugyanakkor több, magát megnevezni nem kívánó forrásunk kétli, hogy a katonai ügyészségnek épkézláb bizonyítékai lennének, amelyek a kémkedést támasztanák alá – ez esetben valószínűleg Galambos sem úszhatta volna meg „szimpla” házi őrizettel és Szilvásyt sem engedte volna szabadon a bíróság.

Szilvásy György bilincsben
©

Kémkedés esetén többnyire hosszú, hónapokig tartó operatív munka vezethet csak el odáig, hogy az elkövetőt le tudják leplezni. Ráadásul az operatív módon, például megfigyeléssel, lehallgatással szerzett bizonyítékok önmagukban még nem feltétlenül „állnak meg” a bíróság előtt. Ha valakit tetten érnek, amint egy rejtekhelyen vagy egy titkos találkozón pénzt vesz át és emellett tárgyi bizonyíték (például írásos utasítás) támasztja alá a kémkedés gyanúját, az ügy tiszta sor. Más esetben azonban rendkívül nehezen bizonyítható, hogy kémkedés történt: ha operatív bizonyítékok (netán megfigyelés során készített videófelvételek) tanúsítják is, hogy az illető találkozott egy idegen ország tartótisztjével, de nincsenek tárgyi bizonyítékok, akkor önmagában ez nem bizonyítja a kémkedést.

Meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott ugyan, de Galambos Lajos védője, Molnár Lajos elárulta: az NBH volt főigazgatójának ügyében az ügyészek mindössze egyetlen bizonyítékot terjesztettek a bíróság elé, s ennek alapján semmiképpen nem vetődhet fel a kémkedés, legfeljebb az államtitoksértés gyanúja. Az is figyelemreméltó, hogy Galambosnál „vezető beosztású személy által elkövetett vesztegetés” gyanújával tartottak házkutatást, de már kémgyanúval hallgatták ki.

Ahogy ezt egy 2009-ben angol nyelven megjelent önéletrajzi ihletésű "regény" kapcsán megtudtuk, az első Orbán-kormány idején már volt egy titkosszolgálaton belüli kémügy, bár akkor az eset egyáltalán nem került nyilvánosságra. A hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal (IH) egyik munkatársát 2000-ben felettesei azzal gyanúsították meg, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek, a CIA-nak kémkedik. A hírszerző külügyminisztériumi páncélszekrényében titkos, IH-s feljegyzéseket találtak, részben ez képezte alapját az ellene felhozott vádnak. Jóllehet a férfit – aki lapunknak tagadta, hogy kémkedett volna - elküldték a testülettől, ellene végül nem indult büntetőeljárás. Igaz, ezt egykori kollégái részben azzal magyaráztak, hogy a vezetés egyszerűen csak nem akart botrányt, ezért intézték el csendben az ügyet, hiszen ekkor már Magyarország NATO-tag, az Egyesült Államok szövetségese volt. A férfi később álnéven könyvet írt, amit nemrég a hvg.hu leplezett le.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Hogy állhat össze a kép Galambos, Laborc és Szilvásy ügyében?

Jakubinyi Róbertet, az Egymásért Alapítvány csempészetért elítélt vezetőjének, Földesi-Szabó Lászlónak az üzlettársát alig három hete fogták el. Azóta két egykori NBH-főigazgatóval és egy volt titokminiszterrel szemben indult büntetőeljárás államellenes bűntettek gyanúja miatt. Az ügyben vagy a közhasznú szervezet NBH-s kötődésének hibáiról vagy a Mol-részvények orosz kézre játszásáról lehet szó. Cikkünk kísérlet a történtek kibogozására.

hvg.hu Itthon

Őrizetbe vették Szilvásy Györgyöt

Értesüléseink szerint nemrég elkezdődött a házkutatás Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterénél, akit meg nem erősített információink szerint már őrizetbe is vettek. A katonai ügyészség nem kommentálta a hírt.

MTI Itthon

Bilincsben vezették elő Szilvásy Györgyöt - fotó

Az MTI információi szerint a péntek éjszaka őrizetbe vett Szilvásy Györgyöt a Gyorskocsi utcai börtön épületéből szállították át a katonai ügyészségre. Szilvásy György mintegy fél órán át tartózkodott a tárgyalóteremben. Vele együtt egy másik férfit is bilincsben vezettek be a tárgyalásra, ám azt nem lehet tudni, hogy ő ki volt és mivel gyanúsítják.

Drónnal reptetné házhoz energiaitalát egy magyar cég

Drónnal reptetné házhoz energiaitalát egy magyar cég

Bartók Imre szerint máris büntetik, amiért visszautasította a Térey-ösztöndíjat

Bartók Imre szerint máris büntetik, amiért visszautasította a Térey-ösztöndíjat

A mesterséges intelligencia napokkal előbb tudta, hogy globális járvány lesz a koronavírusból

A mesterséges intelligencia napokkal előbb tudta, hogy globális járvány lesz a koronavírusból

A techóriások veszik a legtöbb megújuló energiát

A techóriások veszik a legtöbb megújuló energiát

Megmondta a MÁV, mennyibe kerülne, hogy ne legyenek késések

Megmondta a MÁV, mennyibe kerülne, hogy ne legyenek késések

Egyre többet költünk digitális előfizetésekre

Egyre többet költünk digitális előfizetésekre