szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Semjén Zsolt szerint nem normális állapot, hogy 362 magát egyháznak mondó társulat van jelenleg Magyarországon. Ezért jó az új egyházügyi törvény.

©
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke szerint a keddre virradóra elfogadott egyházügyi törvénnyel új korszak kezdődik; Semjén Zsolt a parlamentben újságírók előtt kiemelte: a vallás szabadságát mindenki továbbra is korlátlanul megélheti.

Amiről vita van, hogy a bíróság vagy a parlament fogadja el egyházként az adott közösséget, illetve, hogy mely egyházak szerepelnek a listán, az a jogszabály öt százaléka. A törvény 95 százaléka "kodifikációs remekmű" - mondta a miniszterelnök-helyettes, aki szerint nem normális állapot, hogy 362 magát egyháznak mondó társulat van jelenleg Magyarországon. Itt valamilyen rendrakásra szükség volt - szögezte le a KDNP elnöke.

Kiemelte: a vallás szabadságát továbbra is mindenki korlátlanul megélheti, ehhez sem egyházjogi, vagy egyesületi státusz nem szükséges. Szászfalvi László államtitkár,  a KDNP országgyűlési képviselője azt mondta, hogy tartalmát tekintve európai törvény született, amely a magyar hagyományokon nyugszik, és az évek óta megfogalmazódott anomáliákat kiszűri a rendszerből.

Balog Zoltán államtitkár, a  Fidesz országgyűlési képviselő azt mondta frakciója álláspontját képviselve, hogy amellett voltak: azt a nagyvonalú és konszenzussal összeállított listát, amit a KDNP készített, nyissák ki és adják meg mindenkinek a lehetőséget, hogy egyháza elismerését kérje a parlamenttől.

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!