szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A beruházó több feltételnek nem tett eleget, ezért a főváros nem tudta megkezdeni a Duna-parti Közraktáraknál létesült CET-épületegyüttes (Central European Time, azaz közép-európai idő) műszaki átadás-átvételét.

Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a beruházó Porto Investment június 9-én kulcsra készre jelentette az épületet. Budapest csütörtökre tűzte ki a műszaki átadás-átvétel kezdő napját, de az eljárásnak több előfeltétele van, így például a kivitelezési szerződés és a kiviteli tervek hiánytalan átadása.

A felek közötti szerződés alapján "e dokumentumok szükségesek annak elbírálásához, hogy a megvalósult munkálatok valóban megfelelnek-e a kívánalmaknak". Mivel a Porto ezeket az előfeltételeket nem biztosította, a műszaki átadás-átvételi eljárás csütörtökön nem kezdődhetett meg - olvasható a közleményben.

"A találkozón a megjelent kivitelezők úgy nyilatkoztak, hogy a kiviteli szerződésnek a főváros részére való átadásához a maguk részéről hozzájárulnak, azaz e feltétel teljesülése kizárólag a Porto hozzáállásán múlik. A fővárost ez az újabb, nem várt akadály súlyosan aggasztja, ami ismételten felveti azt a kérdést, hogy a Porto képes lesz-e a szerződésszerű teljesítésre és üzemeltetésre" - írta a pénzügyi főpolgármester-helyettes.

©

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott mintegy 27 ezer négyzetméteres komplexum kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A Főpolgármesteri Hivatal a beruházótól származó információk alapján hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy várhatóan november közepén nyílik meg a komplexum, "ha az átadás-átvétel során újabb problémák, késések nem vetődnek fel".

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) múlt hét csütörtökön közölte, hogy az Országos Rendőr-főkapitányságon feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, mert a budapesti Közraktárak-projekt PPP-konstrukcióban történő megvalósítása kapcsán feltárt tények megalapozzák a bűncselekmény elkövetésének gyanúját.

A komplexum beruházója, a Porto Investment erre reagálva azt közölte az MTI-vel: készséggel áll bármilyen vizsgálat elé. Hozzátették, hogy a beruházó Porto Investment Hungary Kft. maga is kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a szolgáltatási szerződés felülvizsgálatát. Bagdy Gábor szintén aznap azt közölte az MTI-vel, hogy korábban már a főváros is feljelentést tett a projekttel kapcsolatban. Az, hogy az ÁSZ is megtette ezt, megerősítette a városvezetést "korábbi kijelentései és lépései helyességében" - tette hozzá.

Tarlós István főpolgármester múlt hét szerdán mutatta be a főváros 50 legsúlyosabb problémáját tartalmazó úgynevezett fehér könyvet, amelyben a CET-beruházás is szerepel. Ebben az olvasható, hogy Budapest számára rendkívüli módon aránytalan és hátrányos kötelezettségvállalásokat tettek. A Porto erre úgy reagált, hogy a megállapításokban több pontatlanság és tévedés van, és arra kérte a fővárost: "hagyjon fel a rosszhiszemű offshore-ozással". 

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Májusra teljes nyitást tervez Ausztria

Májusra teljes nyitást tervez Ausztria

„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól

„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium