szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mielőbbi megállapodás érdekében vasárnap folytatódnak az egyeztetések a közmédia átalakításáról és az azzal összefüggő csoportos létszámleépítésről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetői és a közmédia szakszervezeteinek képviselői között; a tárgyalások érdekében a szakszervezetek felfüggesztik a folytatólagos demonstrációjukat - közölte az MTVA vezérigazgatója és a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának (Közszat) elnöke pénteken az MTI-vel.

Böröcz István MTVA-vezérigazgató és Nagy Navarro Balázs Közszat-elnök közösen jegyzett közleménye szerint az alap vezetői pénteken találkoztak a közmédia szakszervezeteinek képviselőivel.

"Az egyeztetés témakörei: az elbocsátandók segítését szolgáló segélyalap összege, elosztásának módja; a méltányossági szempontok közös meghatározása, így az idősebb korú és a szociálisan nehéz helyzetben levő munkavállalók elbocsátásának felülvizsgálata" - olvasható a közleményben. Mint írták, a munkáltató képviselője a csoportos létszámleépítésben érintett szakszervezeti tisztségviselőkről egyeztetést ajánlott az érdekvédőknek. A szakszervezetek képviselői kijelentették, hogy a tisztségviselőket érintő kérdésben az egyes szervezetek az illetékesek. Az MTVA vezérigazgatója ugyancsak pénteken tárgyalt Lázár Andrással, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (PHDSZSZ) elnökével. Böröcz István és Lázár András a közmédia helyzetéről és az érdek-képviseleti konzultáció folytatásáról szóló egyeztetésen kifejezték azon véleményüket, hogy a jelen helyzetben semmiféle demonstráció nem segíti elő sem a tárgyalást, sem az esetleges megállapodást, sem a munkavállalók érdekeit - olvasható a közös közleményben. 

"Lázár András éppen ezért üdvözli a tárgyalások folytatását és egyetértően támogatja a demonstráció felfüggesztését. Böröcz István kijelentette, az MTVA nyitott a tárgyalásokra, és azon reményének adott hangot, hogy az improduktív rendezvények helyét a bölcs belátás veszi át" - írták. Az MTVA május 23-án jelentette be a csoportos létszámleépítést. Az 550 fő munkaviszonyának megszüntetését Böröcz István július 5-én jelentette be a munkaügyi központoknak.

Az MTVA Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel akkor azt közölte: a közmédiarendszer átalakítása, megújítása követeli meg a munkavállalók számának csökkentését, a működés hatékonyabbá tételét. "Abban az esetben, ha nem születik elhatározás - sok más döntés mellett, amely a műsorstruktúrát, a gazdálkodást, a vagyonkezelést vagy éppen a közszolgálati csatornák együttműködését érintette - a közszolgálati médiumok ugyanolyan sanyarú és kiszolgáltatott helyzetben maradnának, mint amilyenben hosszú évekig voltak" - fogalmazott az igazgatóság, hozzátéve: ez a döntés - bármilyen nehéz is - hozzájárul ahhoz, hogy kedveltebb, hasznosabb és gazdaságosabban működő közmédiumok jöjjenek létre.

A Közszat szerdán kezdte meg a közmédiumokban zajló leépítések elleni, egyhetesre tervezett tiltakozó megmozdulását a Magyar Rádió előtt. A néma demonstrációhoz csatlakozók a ruhájukra fehér szalagot tűztek és mécsest raktak a Pollack Mihály téri épület elé helyezett koporsóra, amelyet a szakszervezetek a tárgyalások érdekében péntek délután elvittek a térről.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Az SZFE új rektorhelyettese és új tanára is állami támogatást kap filmezésre

Az SZFE új rektorhelyettese és új tanára is állami támogatást kap filmezésre

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat