szerző:
MTI/hvg.hu

Megállapodott 11 szakszervezet, köztük a 10 szakszervezetet tömörítő Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A szakszervezetek a megállapodás aláírásával egyidejűleg vállalták, hogy elállnak a 2011. július 5-én bejelentett csoportos létszámleépítéssel kapcsolatos mindennemű demonstrációtól.

©
Újabb megállapodást kötött a csoportos létszámleépítéssel kapcsolatban a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint 11 szakszervezet, köztük a 10 szakszervezetet tömörítő Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa (Közszat). Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója és Nagy Navarro Balázs, a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának (Közszat) elnöke keddi, közös közleményükben azt írták, hogy a megállapodás a folyamatban levő csoportos létszámcsökkentés során a munkavallókat érintő hátrányok csökkentése érdekében jött létre.

A szakszervezetek a megállapodás aláírásával egyidejűleg vállalták, hogy elállnak a 2011. július 5-én bejelentett csoportos létszámleépítéssel kapcsolatos mindennemű demonstrációtól. Kitértek arra is, hogy az érdekképviseletek a csoportos létszámleépítést továbbra is szakmailag megalapozatlannak tartják, míg az MTVA azt továbbra is jogszerű és szakmailag megalapozott döntésnek ítéli meg.

"A Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa eláll a demonstrációtól, és az ennek részeként tervezett szerdai nagygyűlésétől, amelyet azért indított, mert úgy ítéli meg, hogy a közmédiumoknál most folyó csoportos létszámleépítés szakmailag megalapozatlan és így a közszolgálatot veszélyezteti" - közölte a Közszat. Közleményükben megköszönik mindazon szervezetek és magánszemélyek szolidaritását, akik ezt kifejezték, "de az elbocsátásra kiválasztott dolgozók helyzetének akár minimális enyhítésére megnyílt lehetőséget végül fontosabbnak ítéltük a demonstráció folytatásánál, amelynek felfüggesztését a munkáltató a megállapodás feltételéül szabta".

A megállapodás alapján az 51-54 éves érintett dolgozók további egy hónapnyi átlagkeresetnek megfelelő juttatáshoz juthatnak. Hasonló juttatás illeti meg a nyugdíjba vonulni nem tudó 55 év feletti munkavállalókat, és 51 évnél fiatalabb három vagy több kiskorú gyermeket nevelő munkavállalókat. A munkáltató 200 ezerről 220 ezer forintra emelte azt a bérhatárt, amely alatt a munkavállalók további egy hónapos juttatásra jogosultak - csak ez az utóbbi pont mintegy 40 embert érint. A szakszervezetek kérésére a munkáltató kétszeresére, 50 millió forintra emelte az elbocsátásra kerülők segítésére létrehozott segélyalapot, és 200 ezerről 220 ezerre egynél idősebbek. A munkáltató vállalta, hogy a nyugdíjhoz közel állók esetében a felmondás idejét igyekszik úgy kitolni, hogy őket emiatt hátrány ne érje.

A Közszat eredetileg azt javasolta, hogy a munkáltató csak rendkívül indokolt esetben mondjon fel az 55 évnél idősebb, de nyugdíjra nem jogosultak, illetve 38 év munkaviszonnyal rendelkező nők, valamit gyermeküket egyedül nevelő, több mint 3 gyermeket eltartó és fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülők esetében.

A munkáltató ezt nem fogadta el, de vállalta, hogy a gyermeküket egyedül nevelők kivételével e szempontokat az elbocsátások méltányossági felülvizsgálatánál figyelembe vesz  - közölte a Nagy Navarro Balázs, a szakszervezet elnöke.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kutatók: az ember attól még nem felnőtt, hogy elmúlt húszéves

Kutatók: az ember attól még nem felnőtt, hogy elmúlt húszéves

Androidos mobilja van? És van rajta vírusirtó? Jó eséllyel kidobhatja

Androidos mobilja van? És van rajta vírusirtó? Jó eséllyel kidobhatja

"Nem kell irigykedni! Dolgozni kell!" - A felcsúti tónak és szigetnek mindenki örül

"Nem kell irigykedni! Dolgozni kell!" - A felcsúti tónak és szigetnek mindenki örül

Egy viszony miatt kellett lemondania a Warner Bros főnökének

Egy viszony miatt kellett lemondania a Warner Bros főnökének

Meghalt Baló György

Meghalt Baló György

Aranybánya Mészáros vasútépítő cége

Aranybánya Mészáros vasútépítő cége