szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Részletesen és nagy terjedelemben számolt be a külföldi sajtó a Képíró-perről, az esetek többségében hírügynökségi jelentések alapján.

A mértékadó brit lapok közül a konzervatív The Daily Telegraph foglalkozott érdemben Képíró Sándor perével. A tekintélyes brit napilap értékelése szerint Képíró Sándor felmentése "sokkolta mindazokat, akik az eljárást a világ egyik utolsó, náci háborús bűnök ügyében folyó perének tekintették". A lap megírja, hogy a felmentő végzést "tapssal fogadták" Képíró támogatói a tárgyalóteremben, Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ "fő nácivadásza" azonban "dühödten bélyegezte meg" az ítéletet.

Zuroff a The Daily Telegraph tudósítójának kijelentette, hogy Képíró Sándor felmentése "abszolút felháborító", ellentmond minden bizonyítéknak, és mindannak, "amit tudunk a mészárlásról". Hozzátette: érthetetlennek tartja a döntést. "Szomorú nap ez az áldozatok és családtagjaik számára, és kérdéseket vet fel az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban" - mondta a Telegraphnak a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője.

A Képíró-per felmentő ítéletéről a konzervatív Le Figaro és a baloldali Libération is röviden hírt adott hírügynökségi jelentések alapján. A liberális Le Monde honlapja és a katolikus La Croix nyomtatott változata a francia hírügynökség kommentárját is közölte, miszerint az ítélet jól szemlélteti, milyen nehéz évekkel később olyan háborús bűntettek ügyében ítélkezni, amelyekhez az igazságszolgáltatás gyakorlatilag nem rendelkezik sem tanúkkal, sem megbízható dokumentumokkal.

A hetilapok (Le Nouvel Observateur, Le Point és L'Express) online változatai a Reuters és az AFP tudósításait közölték, amelyekben Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ vezetője sérelmezte a döntést. Az Europe1 kereskedelmi és a France Info hírrádiók az AFP híréből azt idézték, hogy a Simon Wiesenthal Központ munkatársa, Ana Frenkel szerint az ítélet nem volt váratlan, mert a magyar társadalom még mindig nem képes szembenézni a múltjával.

A Der Spiegel online kiadása váratlannak minősíti Képíró fölmentését. A német hírmagazin szerint a budapesti per megmutatta, mennyire nehéz a több évtizeddel ezelőtti rémtettek feldolgozása. A Süddeutsche Zeitung a Képíró-perben született fölmentő ítéletről beszámolva megírta: a bírósági eljárás nagy hullámokat vert Magyarországon, mivel a vádlott védelmét anyagilag támogatta a Nemzeti Jogvédő Szolgálat, amelyet a jobboldali-populista Jobbik párt tart fenn. A hallgatóság egy része a magyar hadsereg becsületének állítólagos megsértése elleni tiltakozásokkal zavarta meg a pert.

Az amerikai lapok közül kedden több, így a The Boston Globe és a Forbes az AP hírügynökség tudósítása alapján, az internetes kiadásában, a The New York Times pedig, berlini keltezéssel, a nyomtatott lapszámában is beszámolt a Képíró-ügyben hozott ítéletről. Nicolas Kulish, a The New York Times cikkírója tudósításában megemlítette, hogy az ítéletet Képíró Sándor szélsőjobboldali támogatói tapssal fogadták, amivel kapcsolatban rámutatott, hogy a felmentett vádlott ügyét felkarolta a Jobbik. A szerző megállapította, hogy Magyarországon az elmúlt években jelentős jobbratolódás következett be, és a Jobbik, amelyet politikai elemzők olyan periférikus mozgalomnak tartottak, amely sohasem érhet el áttörést az országos választásokon, jelenleg a budapesti és az európai parlamentben is képviselteti magát.

Oroszországban az orosz internetes keresők szerint 146 sajtóorgánum adott hírt a háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándor felmentéséről. A jelentések mindegyike kiemelte, hogy Képíró volt a leginkább keresett személy a háborús bűnösök felkutatására szakosodott Simon Wiesenthal Intézet listáján. A Kommerszant című lap beszámolt arról, hogy a védelem a vádlott korára, valamint a háborús bűnökben való részességét közvetlenül alátámasztó tanúk és a tárgyi bizonyítékok hiányára helyezte a hangsúlyt, és a bíró elfogadta a védelem érvelését. 

Az RBK Daily című újság megemlítette, hogy Képíró a bíróságra érkezve cirkusznak nevezte a pert, és a tárgyalóteremben egy papírt mutatott fel, amelyen ez állt: "Egy 97 éves öregember gyilkosai!". Hozzátette, hogy a tárgyaláson megjelent közönség soraiban sokan üdvrivalgással fogadták a felmentő ítéletet. Az Eho Moszkvi rádió arra is felhívták a figyelmet, hogy Képírót 1944-ben már bíróság elé állították és tíz évre ítélték, ezt az ítéletet azonban megsemmisítették, majd 1946-ban újra vádat emeltek ellene, immár Magyarországon elkövetett gyilkosságokért.

A Kínában megjelenő, angol nyelvű Global Times (GT) című napilap keddi számában teljes oldalas, kéthasábos címlapfotót hozott Képíró Sándorról, amint kerekesszékében ülve fejhallgatón hallgatja az ítéletet. A képaláírás röviden ismerteti a Képíró elleni vádat és azt, hogy az ügyben a Fővárosi Bíróság felmentő ítéletet hozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!