szerző:
Orcifalvi Anna Nóra

Nemcsak a módszer, az elkövetők indítéka is alapvetően eltérő volt a kedden történt két családi tragédia esetében - mondta a hvg.hu-nak Bilkei Pál kriminálpszichológus. A szakember szerint a romló gazdasági körülmények és a létbizonytalanság is kiváltó ok lehet azok esetében, akik hajlamosak az (ön)agresszióra.

Nemcsak a módszerek tekintetében, hanem a gyilkosságok okait illetően is gyökeresen eltér egymástól a kedden történt két családirtás - nyilatkozta a hvg.hu-nak Bilkei Pál kriminálpszichológus. Mindkét esetben úgynevezett kiterjesztett öngyilkosságról van szó, azonban az anyát, aki gyermekeivel akart végezni, egy súlyos depresszió terelte erre az útra, míg a férfit, aki kíméletlenül kivégezte nőrokonait, az agresszió és a büntetni vágyás vezette.

Mint arról a hvg.hu is beszámolt, kedden a Pest megyei Valkón egy férfi kivégezte saját édesanyját, nagyanyját és 23 éves barátnőjét, majd magával is végzett; egy bajai édesanya pedig három gyermekét és önmagát akarta megmérgezni gyógyszerek segítségével. A rendőrség megállapította, hogy a 47 éves édesanya különböző gyógyszereket adott 11 éves és 8 éves fiának, valamint 10 éves kislányának, majd ő is gyógyszereket vett be. A két fiú gyomormosással megúszta az esetet, az édesanyát kórházban kezelik, a kislányt azonban nem tudták megmenteni. Történt egy harmadik családi tragédia is: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást egy 56 éves ózdi nővel szemben, aki lányával együtt lett öngyilkos - ők szintén gyógyszert vettek be.

Drog és alkohol

A pszichológus elmondása alapján a valkói esetben különösen nagy szerepet játszott, hogy a férfi hosszú ideje alkohol- és drogproblémákkal küzdött. A drog ugyan önmagában nem okoz ilyen mértékű agressziót, de ha valakiben amúgy is megvan a hajlam az erőszakos viselkedésre, megszünteti az ember belső kontrollját, "kinyit egy ablakot, amelyet aztán nehéz bezárni".

Helyszínelés Valkón: a tettes valószínűleg "büntetni" is akart
©

A férfi feltehetően hirtelen felindulásból követte el tettét, szándéka nem volt előre megfontolt: a barátnőjével való konfliktus - a lány családjával együtt Írországba akart költözni - szülte az indulatot. Valószínűleg a férfi saját öngyilkosságához az vezetett, hogy utólag döbbent rá tette súlyosságára - magyarázta Bilkei Pál.

Az édesanyában ezzel szemben már hosszú ideje érlelődhetett a döntés, hogy végezni akar magával, és úgy gondolta, hogy a gyermekeinek is rossz lesz, ha életben maradnak. Tehát végső soron a szeretet, a kötődés volt az, ami a gyilkossághoz, illetve a gyilkossági és öngyilkossági kísérlethez vezetett.

A hvg.hu kérdésére a pszichológus azt is elárulta, hogy a módszer sokat elárul a gyilkosság indítékairól, az anya a gyógyszereket választotta, ezzel lehetőség szerint minél kevesebb fájdalmat okozva a gyerekeinek, míg a valkói férfi szándéka éppen az volt, hogy szenvedést okozzon, és szinte kivégezte áldozatait. A tavalyi tényői családi gyilkosságnál (lásd keretes írásunkat) még jobban látszódott ez: az apa családját késsel ölte meg, saját magát viszont láncfűrésszel, ami egyfajta önbüntetés kifejeződése.

Családirtások Magyarországon az elmúlt években

2006. február 8. - Egy dühöngő férfi családjára támadt a Heves megyei Atkáron. A feleség 10 hónapos gyereküket kimenekítette, de mindketten megsérültek, majd a férfi az asszony két lányát megölte. Az elkövető dühét a kisfiú sírása váltotta ki.

2006. február 18. - Egy nő 25 éves fiát vérbe fagyva, 53 éves férjét egy gázcsőre felakasztva találta meg Kiskunhalason. Apa és fia között gyakori volt a veszekedés. Az apa feltehetően agyonverte fiát, majd magával is végzett.

2007. február 13. - Kisbaltával szabdalta halálra feleségét és két gyermekét egy 45 éves férfi Miskolcon.

2007. július 1. - Kidobta két kiskorú gyermekét egy debreceni panelház nyolcadik emeletéről egy anya, majd a gyerekek után ugrott, mindhárman életüket vesztették. A tragédiát megelőzően a nő összeveszett férjével.

2008. január 7. - Egy dühöngő férfi a Fejér megyei Nagyvenyimen olyan súlyosan bántalmazta az édesanyját, hogy az belehalt sérüléseibe, az édesapjának pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket okozott, majd magában is kárt tett. A férfi pszichiátriai kezelt volt.

2008. január 8. - A Vas megyei Rátót községben egy 53 éves nő megölte 12 éves lányát és 76 éves édesanyját, majd öngyilkos lett.

2008. január 21. - Egy szekszárdi lakásban holtan találtak két férfit. Az apa előbb megölte a fiát, majd öngyilkos lett.

2009. március 14. - Ajka-Bakonygyepesen egy 48 éves férfi halálra szúrta 15 éves nevelt fiát, 37 éves élettársának életveszélyes sérüléseket okozott. A tettes a tragédia helyszínéről elmenekülve magával vitte ötéves, szintén megsérült kislányát, akit átadott rokonainak.

2010. március 15. - A Győr-Sopron megyei Tényőn egy férfi előbb a feleségét, majd két kislányát ölte meg baltával, magát előbb késsel sebezte meg, végül láncfűrésszel vágta el saját nyakát. A tettes pszichiátriai kezelés alatt állt.

2010. augusztus 19. - A Komárom-Esztergom megyei Ácson egy 28 éves férfi megölte 27 éves élettársát és annak két kiskorú gyermekét, majd magával is végzett. A bűncselekményt valószínűleg a megromlott élettársi kapcsolat és az anyagi nehézségek miatt követhette el a férfi, aki elmeorvosi kezelés alatt állt.

2011. július 19. - Egy férfi megölte édesanyját, nagyanyját és barátnőjét a Pest megyei Valkón, majd öngyilkos lett.

Kérdésünkre, hogy mi okozhatja a Magyarországon egyre sűrűsödő családon belüli gyilkosságokat és öngyilkosságokat, a kriminálpszichológus több különböző okot is említett. Az egyik ok, véli, "egyértelműen a média". Mindenhol bűneseteket látni, ráadásul a családi tragédiákat gyakran szenzációhajhász módon adja el a sajtó, ezzel is ötletet adva azoknak az embereknek, akik hajlamosak az (ön)agresszióra. Másik oknak Bilkei Pál az egyre súlyosabb létbizonytalanságot említette; a kilakoltatások, hitelek alatt megrogyó emberek csak ezt a kiutat látják. Elszigetelődnek, nem tudnak kitől segítséget kérni. Ezzel magyarázható az utóbbi esetek néhány lakásgyújtogatása is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Videó a valkói családirtás helyszínéről

Három családtagját megölte egy férfi a Pest megyei Valkón kedd délelőtt, majd később öngyilkos lett. A falubeliek szerint a fiatal férfi a közlemúltban agresszívvá vált. Helyszíni videó.

MTI Itthon

Ácsi családirtás: nehezen látható előre, kiből lesz gyilkos

Nehezen lehet előre megjósolni, hogy a minden emberben fellelhető bizonyos fokú agresszivitás kinél és mikor torkollik oly mértékű "kisülésbe", mészárlásba, mint amilyet legutóbb Ácson tapasztaltak a nyomozók – mondta Kovács Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda úgynevezett döglött ügyek osztályának volt vezetője kedden.

Felszálltam egy villamosra, aztán szembejött egy sztori, ami évekre rabul ejtett

Felszálltam egy villamosra, aztán szembejött egy sztori, ami évekre rabul ejtett

Gulyás Gergely nem kér bocsánatot, amiért „beteg kisgyereknek” nevezte Greta Thunberget

Gulyás Gergely nem kér bocsánatot, amiért „beteg kisgyereknek” nevezte Greta Thunberget

Itt az újabb Brexit-ultimátum: éjfélig meg kell találni a megoldást

Itt az újabb Brexit-ultimátum: éjfélig meg kell találni a megoldást

Varga Judit: Elfogadhatatlan az uniós költségvetés tervezete

Varga Judit: Elfogadhatatlan az uniós költségvetés tervezete

Tíz éven át várta a világvégét a föld alatt egy holland család

Tíz éven át várta a világvégét a föld alatt egy holland család

Radar 360: Karácsony köszöni, Orbán elrepült

Radar 360: Karácsony köszöni, Orbán elrepült